Reklama
Reklama

Delikatne ciasto i wyrazisty farsz. Oto wyborne pierogi wigilijne

Tegoroczne święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. To najwyższy czas na zebranie listy przepisów, które pozwolą ci na stworzenie menu na świąteczny stół. Oprócz barszczu, karpia, zupy grzybowej, czy kapusty, w wielu domach pojawiają się także wigilijne pierogi. Sprawdź, jak je przygotować.

Jeśli ze wszystkich świątecznych dań najmocniej cieszysz się na pierogi wigilijne, przygotuj je według poniższego przepisu, z pewnością spełnią twoje oczekiwania. Do ciasta oprócz mąki i wody dodaj także masło, wyjdzie idealnie cienkie, sprężyste i delikatne. Tradycyjny farsz do pierogów na Wigilię to połączenie kiszonej kapusty oraz suszonych grzybów. Należy go także odpowiednio doprawić, dodaj cebulę zeszkloną na maśle, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, będzie wyrazisty i aromatyczny. 

Sprawdź także: Ciasto na pierogi siostry Anastazji. Wyjdzie miękkie, nie rozpadnie się podczas gotowania

Przepis na pierogi wigilijne

Wigilijne pierogi możesz jeść samodzielnie, lub podczas do czerwonego barszczu. 

Składniki na farsz: 

  • 100 g suszonych grzybów, 
  • 500 g kiszonej kapusty, 
  • 3-4 łyżki masła,  
  • 2 małe cebule lub 1 duża, 
  • sól, pieprz, kminek (do smaku), 
  • 1 listek laurowy, 
  • 2 ziarna ziela angielskiego. 

Składniki na ciasto: 

  • 600 g mąki pszennej (+ do podsypania stolnicy), 
  • 400 ml gorącej wody (około 70-80°C), 
  • 50 g masła, 
  • ½ łyżeczki soli. 

Do dekoracji: 

  • 1-2 cebule, 
  • masło.

Jak zrobić pierogi wigilijne?   

Opłucz grzyby i namocz w zimnej wodzie. Po kilku godzinach ugotuj do miękkości (gotuj przez około 30 minut). Posiekaj drobno. Odciśnij nadmiar soku z kapusty. Poszatkuj ją. Ugotuj (przez około 30 minut) w lekko osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Odcedź. 

Obierz cebule (na farsz), pokrój drobno i zeszklij na połowie masła. Dodaj na patelnię kapustę i grzyby. Smaż przez kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Pod koniec smażenia dodaj resztę masła (smaż do czasu, aż się rozpuści). Odstaw farsz do wystudzenia. 

Przygotuj ciasto na pierogi. W gorącej wodzie rozpuść masło. Stopniowo dosypuj do wody mąkę i sól, całość mieszając łyżką. Całość wyrób w dłoniach na gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem z bawełnianej ściereczki na około 30 minut. 

Podziel ciasto na mniejsze porcje. Po kolei rozwałkuj każdą na lekko podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wykrawaj szklanką kółka i nakładaj na środek każdego niewielkie porcje farszu. Szczelnie zalepiaj brzegi pierogów, by farsz nie wypłynął w czasie gotowania. W ten sposób wykorzystaj całe ciasto. 

Pierogi wigilijne gotuj w dużej ilości lekko osolonej wody - przez około minutę od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Posiekaj drobno cebule do okraszenia pierogów. Zeszklij na maśle. Podawaj z okrasą ugotowane pierogi. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Nic się nie zmarnuje. Na obiad gotujesz rosół, na kolację masz pyszną sałatkę

Tanie ciasto zrobisz z... czerstwego pieczywa. Poznaj przepis na Oszczędniaka

Zimowa, szybka sałatka z pieczarkami. Przygotuj ją zamiast jarzynowej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi