Reklama
Reklama

Delikatne, kruche, rozpada się pod widelcem. Takie mięso to rzadkość na talerzu

Policzki wołowe mogą kojarzyć nam się z daniem podawanym w ekskluzywnej restauracji. Okazuje się jednak, że tę przepyszną potrawę możemy przygotować samodzielnie w domowym zaciszu. Warto uzupełnić je aromatycznym sosem grzybowym, dzięki któremu całość będzie smakować o wiele lepiej. Jak się za to zabrać? Sprawdź nasz przepis!

Czy policzki wołowe są zdrowe?

Policzki wołowe są wycinane z głowizny. W surowej postaci są twarde, jednak po poddaniu ich właściwej obróbce stają się niezwykle delikatne, kruche i dosłownie rozpadają się pod widelcem. Ów przysmak często jest serwowany w restauracjach w towarzystwie ziemniaczanego purée lub pieczonych warzyw. 

Wiele osób może się zastanawiać nad tym, czy policzki wołowe są zdrowe. Owo mięso to doskonałe źródło białka (w 100 g znajduje się około 22 g tego składnika), kolagenu oraz witamin z grupy B, żelaza, miedzi czy cynku. Odpowiednia podaż białka w diecie przyczynia się do lepszej regeneracji mięśni. Z kolei kolagen wspiera zdrowie stawów. Warto również wspomnieć o tym, że policzki wołowe dostarczają organizmowi pewną ilość tłuszczów nienasyconych oraz aminokwasów egzogennych (co ciekawe, organizm nie jest w stanie sam wyprodukować rzeczonych związków). 

Jak przyrządzić policzki wołowe?

Istnieje kilka sposobów na przyrządzenie policzków wołowych. Najczęściej wybieraną metodą jest długotrwałe duszenie poprzedzone obsmażeniem mięsa z dwóch stron. Owo duszenie powinno trwać około 4 godziny – wówczas można mieć pewność, że policzki wołowe będą dosłownie rozpływać się w ustach. 

Warto pamiętać o dodaniu pewnych składników do policzków wołowych, takich jak czosnek czy cebula. Istotne są także zioła – majeranek, tymianek oraz rozmaryn. Nierzadko do duszących się policzków wołowych dodaje się niewielką ilość czerwonego wina, które świetnie podkręca smak.

Przeczytaj też: Robię na specjalne okazje. Rozgrzewające, gęste i aromatyczne danie nie ma sobie równych

Policzki wołowe w sosie grzybowym – przepis

Policzki wołowe w sosie grzybowym to danie, które warto przyrządzić samodzielnie w domowym zaciszu. Poczęstuj rodzinę specjałem przywodzącym na myśl potrawy podawane w ekskluzywnych restauracjach. 

Do przygotowania policzków wołowych w sosie grzybowym będą potrzebne następujące składniki

  • 1 kg policzków wołowych; 
  • pół główki czosnku; 
  • 2 cebule; 
  • 3 liście laurowe; 
  • 5 kulek ziela angielskiego;
  • pół łyżeczki majeranku;
  • pół łyżeczki rozmarynu;
  • pół łyżeczki tymianku;
  • świeżo zmielony pieprz; 
  • sól 
  • 150 ml czerwonego, wytrawnego wina; 
  • 3 łyżki klarowanego masła; 
  • 300 g grzybów; 
  • pół pęczka świeżej natki pietruszki; 
  • 150 ml śmietanki 30%. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso myjemy, czyścimy z błon, a następnie suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na 1 łyżce masła klarowanego do momentu aż uzyska złocisty kolor. 
  2. Zmniejszamy płomień, dodajemy ząbki czosnku z połowy główki oraz jedną cebulę poszatkowaną w plasterki. Podsmażamy całość. 
  3. Dodajemy około 100 ml wody oraz czerwone wino. Uzupełniamy całość zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz przyprawami. Przykrywamy patelnię i dusimy przez około 3-4 godziny, co jakiś czas dodając nieco wody, by nic się nie przypaliło. 
  4. W międzyczasie możemy zabrać się za sos grzybowy. Grzyby należy oczyścić i poszatkować na drobne kawałki. Na patelni umieszczamy dwie łyżki masła klarowanego i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę.  
  5. Gdy cebula się zarumieni, dodajemy grzyby. Całość smażymy na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Sos uzupełniamy poszatkowaną natką pietruszki. 
  6. Kiedy policzki będą już gotowe, wykładamy je na talerz i polewamy sosem grzybowym. 

Policzki wołowe z sosem grzybowym można serwować z puree ziemniaczanym oraz pieczoną marchewką. Doskonale smakują również z kaszą. Warto posypać je świeżym koperkiem – wówczas będą prezentować się jeszcze lepiej.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wołowina | grzyby