Delikatne, kruche, rozpada się pod widelcem. Takie mięso to rzadkość na talerzu
Policzki wołowe mogą kojarzyć nam się z daniem podawanym w ekskluzywnej restauracji. Okazuje się jednak, że tę przepyszną potrawę możemy przygotować samodzielnie w domowym zaciszu. Warto uzupełnić je aromatycznym sosem grzybowym, dzięki któremu całość będzie smakować o wiele lepiej. Jak się za to zabrać? Sprawdź nasz przepis!
Policzki wołowe są wycinane z głowizny. W surowej postaci są twarde, jednak po poddaniu ich właściwej obróbce stają się niezwykle delikatne, kruche i dosłownie rozpadają się pod widelcem. Ów przysmak często jest serwowany w restauracjach w towarzystwie ziemniaczanego purée lub pieczonych warzyw.
Wiele osób może się zastanawiać nad tym, czy policzki wołowe są zdrowe. Owo mięso to doskonałe źródło białka (w 100 g znajduje się około 22 g tego składnika), kolagenu oraz witamin z grupy B, żelaza, miedzi czy cynku. Odpowiednia podaż białka w diecie przyczynia się do lepszej regeneracji mięśni. Z kolei kolagen wspiera zdrowie stawów. Warto również wspomnieć o tym, że policzki wołowe dostarczają organizmowi pewną ilość tłuszczów nienasyconych oraz aminokwasów egzogennych (co ciekawe, organizm nie jest w stanie sam wyprodukować rzeczonych związków).
Istnieje kilka sposobów na przyrządzenie policzków wołowych. Najczęściej wybieraną metodą jest długotrwałe duszenie poprzedzone obsmażeniem mięsa z dwóch stron. Owo duszenie powinno trwać około 4 godziny – wówczas można mieć pewność, że policzki wołowe będą dosłownie rozpływać się w ustach.
Warto pamiętać o dodaniu pewnych składników do policzków wołowych, takich jak czosnek czy cebula. Istotne są także zioła – majeranek, tymianek oraz rozmaryn. Nierzadko do duszących się policzków wołowych dodaje się niewielką ilość czerwonego wina, które świetnie podkręca smak.
Przeczytaj też: Robię na specjalne okazje. Rozgrzewające, gęste i aromatyczne danie nie ma sobie równych
Policzki wołowe w sosie grzybowym to danie, które warto przyrządzić samodzielnie w domowym zaciszu. Poczęstuj rodzinę specjałem przywodzącym na myśl potrawy podawane w ekskluzywnych restauracjach.
Do przygotowania policzków wołowych w sosie grzybowym będą potrzebne następujące składniki:
- 1 kg policzków wołowych;
- pół główki czosnku;
- 2 cebule;
- 3 liście laurowe;
- 5 kulek ziela angielskiego;
- pół łyżeczki majeranku;
- pół łyżeczki rozmarynu;
- pół łyżeczki tymianku;
- świeżo zmielony pieprz;
- sól
- 150 ml czerwonego, wytrawnego wina;
- 3 łyżki klarowanego masła;
- 300 g grzybów;
- pół pęczka świeżej natki pietruszki;
- 150 ml śmietanki 30%.
Sposób przygotowania:
- Mięso myjemy, czyścimy z błon, a następnie suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na 1 łyżce masła klarowanego do momentu aż uzyska złocisty kolor.
- Zmniejszamy płomień, dodajemy ząbki czosnku z połowy główki oraz jedną cebulę poszatkowaną w plasterki. Podsmażamy całość.
- Dodajemy około 100 ml wody oraz czerwone wino. Uzupełniamy całość zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz przyprawami. Przykrywamy patelnię i dusimy przez około 3-4 godziny, co jakiś czas dodając nieco wody, by nic się nie przypaliło.
- W międzyczasie możemy zabrać się za sos grzybowy. Grzyby należy oczyścić i poszatkować na drobne kawałki. Na patelni umieszczamy dwie łyżki masła klarowanego i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
- Gdy cebula się zarumieni, dodajemy grzyby. Całość smażymy na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Sos uzupełniamy poszatkowaną natką pietruszki.
- Kiedy policzki będą już gotowe, wykładamy je na talerz i polewamy sosem grzybowym.
Policzki wołowe z sosem grzybowym można serwować z puree ziemniaczanym oraz pieczoną marchewką. Doskonale smakują również z kaszą. Warto posypać je świeżym koperkiem – wówczas będą prezentować się jeszcze lepiej.
Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Koleżanka dała mi przepis na ziemniaki hiszpańskiego biedaka. Są tak dobre, że robię co tydzień
Popisowe roladki wołowe. Delikatne mięso i chrupiące warzywa w środku
Prosty obiad, składniki masz w lodówce. Sznycle kresowe kuszą smakiem i aromatem