Delikatny farsz otulony kwiatami cukinii. Moja rodzina oszalała na punkcie tych gołąbków
Gołąbki z kwiatów cukinii to efektowna i pyszna alternatywa dla tradycyjnej wersji z kapustą. Delikatne płatki skrywają pyszne nadzienie, a całość otula sos pomidorowy. Zaskocz swoich gości i przygotuj danie kuchni polskiej w dość nietypowej odmianie.
Gołąbki w nowej odsłonie z delikatnymi kwiatami cukinii w roli głównej to niezwykle efektowna, sezonowa propozycja obiadowa. Lekkie, niezwykle aromatyczne, cała rodzina będzie się zajadać. Całość dopełnia niezwykle kremowy sos pomidorowy.
- 8-10 kwiatów cukinii,
- 350 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 50 g ryżu ugotowanego,
- 1 cebula,
- majeranek do smaku,
- sól i pieprz.
Sos:
- 400 g przecieru pomidorowego,
- 200 ml rosołu,
- 50 ml śmietanki 30%,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 ząbek czosnku,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- sól i pieprz,
- olej do podsmażenia.
Kwiaty cukinii delikatnie umyj pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Pozbądź się pręcików i zielonych części.
W misce wymieszaj mięso mielone z ugotowanym ryżem, posiekaną cebulą, majerankiem, solą i pieprzem. Farsz powinien być dobrze doprawiony, ale delikatny.
Do środka każdego kwiatu ostrożnie włóż porcję farszu (ok. 1 czubata łyżka), następnie delikatnie zawiń płatki do środka.
Zrób sos. Cebulę posiekaj drobno, a obraną marchewkę zetrzyj na tarce. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulę, startą marchewkę i czosnek. Smaż przez kilka minut.
Dodaj przecier pomidorowy, bulion, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Źródło: terazgotuje.plW szerokim rondlu lub patelni z wysokim brzegiem ułóż gołąbki, zalej je gorącym sosem pomidorowym tak, aby były niemal całkowicie przykryte. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tę sałatkę będziesz robić co tydzień. Jest zdrowa i bardzo sycąca
Smakują wyśmienicie o każdej porze roku. Jedna blacha to zawsze za mało
Zamiast ogórków, zrób pomidory. W wersji kiszonej smakują genialnie