Reklama
Reklama

Delikatny farsz otulony kwiatami cukinii. Moja rodzina oszalała na punkcie tych gołąbków

Gołąbki z kwiatów cukinii to efektowna i pyszna alternatywa dla tradycyjnej wersji z kapustą. Delikatne płatki skrywają pyszne nadzienie, a całość otula sos pomidorowy. Zaskocz swoich gości i przygotuj danie kuchni polskiej w dość nietypowej odmianie.

Gołąbki w nowej odsłonie z delikatnymi kwiatami cukinii w roli głównej to niezwykle efektowna, sezonowa propozycja obiadowa. Lekkie, niezwykle aromatyczne, cała rodzina będzie się zajadać. Całość dopełnia niezwykle kremowy sos pomidorowy.

Gołąbki z kwiatów cukinii - lista składników

  • 8-10 kwiatów cukinii, 
  • 350 g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 50 g ryżu ugotowanego, 
  • 1 cebula, 
  • majeranek do smaku, 
  • sól i pieprz. 

Sos: 

  • 400 g przecieru pomidorowego, 
  • 200 ml rosołu, 
  • 50 ml śmietanki 30%, 
  • 1 cebula, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do podsmażenia. 

Gołąbki z kwiatów cukinii - przepis

Kwiaty cukinii delikatnie umyj pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Pozbądź się pręcików i zielonych części.  

Reklama

W misce wymieszaj mięso mielone z ugotowanym ryżem, posiekaną cebulą, majerankiem, solą i pieprzem. Farsz powinien być dobrze doprawiony, ale delikatny. 

Do środka każdego kwiatu ostrożnie włóż porcję farszu (ok. 1 czubata łyżka), następnie delikatnie zawiń płatki do środka. 

Zrób sos. Cebulę posiekaj drobno, a obraną marchewkę zetrzyj na tarce. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulę, startą marchewkę i czosnek. Smaż przez kilka minut. 

Dodaj przecier pomidorowy, bulion, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Źródło: terazgotuje.plW szerokim rondlu lub patelni z wysokim brzegiem ułóż gołąbki, zalej je gorącym sosem pomidorowym tak, aby były niemal całkowicie przykryte. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | cukinia