Reklama
Reklama

Delikatny farsz otulony kwiatami cukinii. Moja rodzina oszalała na punkcie tych gołąbków

Gołąbki z kwiatów cukinii to efektowna i pyszna alternatywa dla tradycyjnej wersji z kapustą. Delikatne płatki skrywają pyszne nadzienie, a całość otula sos pomidorowy. Zaskocz swoich gości i przygotuj danie kuchni polskiej w dość nietypowej odmianie.

Gołąbki w nowej odsłonie z delikatnymi kwiatami cukinii w roli głównej to niezwykle efektowna, sezonowa propozycja obiadowa. Lekkie, niezwykle aromatyczne, cała rodzina będzie się zajadać. Całość dopełnia niezwykle kremowy sos pomidorowy.

Gołąbki z kwiatów cukinii - lista składników

  • 8-10 kwiatów cukinii, 
  • 350 g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 50 g ryżu ugotowanego, 
  • 1 cebula, 
  • majeranek do smaku, 
  • sól i pieprz. 

Sos: 

  • 400 g przecieru pomidorowego, 
  • 200 ml rosołu, 
  • 50 ml śmietanki 30%, 
  • 1 cebula, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do podsmażenia. 

Gołąbki z kwiatów cukinii - przepis

Kwiaty cukinii delikatnie umyj pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Pozbądź się pręcików i zielonych części.  

Reklama

W misce wymieszaj mięso mielone z ugotowanym ryżem, posiekaną cebulą, majerankiem, solą i pieprzem. Farsz powinien być dobrze doprawiony, ale delikatny. 

Do środka każdego kwiatu ostrożnie włóż porcję farszu (ok. 1 czubata łyżka), następnie delikatnie zawiń płatki do środka. 

Zrób sos. Cebulę posiekaj drobno, a obraną marchewkę zetrzyj na tarce. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj drobno posiekaną cebulę, startą marchewkę i czosnek. Smaż przez kilka minut. 

Dodaj przecier pomidorowy, bulion, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Źródło: terazgotuje.plW szerokim rondlu lub patelni z wysokim brzegiem ułóż gołąbki, zalej je gorącym sosem pomidorowym tak, aby były niemal całkowicie przykryte. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Tę sałatkę będziesz robić co tydzień. Jest zdrowa i bardzo sycąca

Smakują wyśmienicie o każdej porze roku. Jedna blacha to zawsze za mało

Zamiast ogórków, zrób pomidory. W wersji kiszonej smakują genialnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | cukinia