Reklama
Reklama

Dietetyczne danie pełne warzyw. Oto przepis na ​cukinię po francusku

Masz wrażenie, że w tym roku przerobiłeś każdy przepis z cukinią w roli głównej i żadna potrawa z tym warzywem nie jest w stanie cię zaskoczyć? Wypróbuj cukinię po francuski, to niezwykle smaczne i proste danie, które przygotujesz z pysznych, letnich warzyw. Sprawdzi się idealnie jako lekka kolacja lub dodatek do obiadu, możesz np. zaserwować ją do ulubionego mięsa lub ryby.

Cukinia po francusku to danie, które świetnie wpłynie na twoje zdrowie. Znajduje się w nim sporo błonnika pokarmowego, który świetnie wpływa na trawienie, zapewnia sytość, dobrą przemianę materii. Ponadto cukinia, pomidory i papryka zawarte w przepisie, dostarczą ci całego kompleksu witamin i minerałów. Takie danie to świetna propozycja nie tylko dla osób na diecie, ale i tych, którzy chcą zadbać o zdrowie serca i jelit. Dodatkowo przyprawy, takie jak zioła prowansalskie pomagają dbać o pracę układu pokarmowego oraz mają działanie antyoksydacyjne, wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Jak widać tak podana cukinia to samo zdrowie, nie czekaj i już dziś zrób ją na obiad. 

Sprawdź także: Dostałam przepis na wyjątkowe placki ziemniaczane. Owocowy dodatek mnie zachwycił

Przepis na cukinię po francusku 

Letnie warzywa mają mnóstwo smaku, idealnie komponują się z czosnkiem i ziołami. Danie prezentuje się elegancko i kolorowo, wspaniale pasować będzie także do grillowanego mięsa. Przygotuj cukinię po francusku na najbliższe spotkanie rodzinne, a wszyscy będą prosić o dokładkę. 

Składniki:

  • 800 g cukinii,
  • 300 g pomidorów śliwkowych, 
  • 150 g cebuli, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 125 ml oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich, 
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki, 
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak zrobić cukinię po francusku? 

Cukinię i pomidory pokrój w plasterki o grubości ok. 0,5 cm i ułóż na blaszce do pieczenia. Posyp je solą i odstaw na ok. 5 minut. Osusz je papierowym ręcznikiem. Cebulę pokrój w cienkie piórka i włóż ją do garnuszka z połową oleju, papryką oraz czosnkiem. Smaż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj koncentrat i zioła prowansalskie. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem. 

Przełóż sos pomidorowy z cebulą do naczynia żaroodpornego. Następnie układaj naprzemiennie cukinię i pomidory, nakładając je na siebie. Skrop warzywa pozostałą oliwą. 

Wstaw naczynie do pieca nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz warzywa przez 60 minut, do ładnego zbrązowienia. Cukinię po francusku podawaj na ciepło z dodatkiem grillowanego mięsa, w panini lub jako przystawkę. Wspaniale smakuje także do koziego sera. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podgrzewaj w piekarniku lub na grillu. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Takiego dania z cukinii w tym sezonie na pewno nie jadłeś. Oto pyszna zupa z klopsikami

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

123RF/PICSEL
Dowiedz się więcej na temat: cukinia