Do chleba, mięsa, lub pity. Genialny dip do przekąsek w greckim stylu
Jeżeli lubisz kuchnię grecką, ten dip do przekąsek, na pewno ci zasmakuje. Jego bazą jest bakłażan oraz zielony ogórek, które w połączeniu z kremowym jogurtem greckim, czosnkiem i dobrej jakości oliwą stają się prawdziwą eksplozją smaku. Taki sos świetnie sprawdzi się do imprezowych przekąsek, warto zrobić go na sylwstra.
Dip do przekąsek może być jednocześnie pyszny, jak i zdrowy. Ta propozycja właśnie taka jest - same warzywa i przyprawy połączone w kremowym jogurcie greckim, z odrobiną oliwy z oliwek. Danie sprawdzi się nie tylko jako pozycja do maczania przystawek, ale też jako samodzielny sos do pity, chleba czy mięs. Całość przyjemnie orzeźwia i nawadnia, łagodzi ostrość przystawek i dodaje im ziołowego aromatu. Taki dip będzie idealnym dodatkiem na każdym imprezowym stole, bo pasuje niemal do wszystkiego.
- 1 ogórek szklarniowy,
- ½ bakłażana,
- 250 g jogurtu greckiego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek do pokropienia,
- sól do posypania warzyw.
Bakłażana pokrój w cienkie paski. Posyp go solą i natrzyj oliwą z oliwek. Połóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz go do miękkości przez ok. 15-20 minut. Następnie wyjmij i ostudź.
Ogórka pokrój w cienkie plastry i posyp je solą. Pozostaw je na sitku na ok. 15 minut, by puściły nadmiar wody. Warzywa pokrój w cienie paseczki lub kostkę. Dobrze odciśnij je jeszcze w dłoniach, by pozbyć się nadmiaru płynu, a następnie przełóż je do miski.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, sól, pieprz, oliwę i jogurt. Całość dobrze wymieszaj łyżką. Dip do przekąsek wstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1-2 godziny. Podawaj dip na zimno, polany odrobiną oliwy o ulubionym smaku.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Śniadanie jak z restauracji, jajka zapiekane w awokado. Zrób, kiedy masz więcej czasu
Zimowa przekąska do barszczu i nie tylko. Pyszne paszteciki drożdżowe z wyrazistym nadzieniem
Migdałowy biszkopt i delikatny, waniliowy krem. Na weekend zrób ciasto Dobra Wróżka