Reklama
Reklama

Do placków ziemniaczanych dodaj 2 składniki. Wyjdą pyszne bramboraki

Polacy uwielbiają chrupiące placki ziemniaczane z najróżniejszymi dodatkami. Czesi mają za to swoje bramboraki. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, to przetestuj nasz przepis. Tradycyjną recepturę na placki ziemniaczane wystarczy uzupełnić tylko kilkoma składnikami, aby powstała zupełnie nowa potrawa.

Co to są bramboraki?

Bramboraki (bramboráky) to placki ziemniaczane rodem z czeskiej kuchni. Od polskich różnią się przede wszystkim dodatkiem mleka i czosnku. Czesi używają także świeżych lub suszonych ziół. Bramboraki można podać na wiele sposobów. W Czechach najczęściej serwowanie są z duszoną kapustą i wędzoną wieprzowiną. Równie dobrze jednak możesz zjeść bramboraki np. z kleksem kwaśnej śmietany. Z poniższych składników przygotujesz około 20 placuszków.

Jak zrobić bramboraki? Przepis krok po kroku

Składniki:

  • kilogram ziemniaków,  
  • 2 jajka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 180 ml mleka, 
  • 3-4 łyżki mąki pszennej, 
  • łyżka majeranku, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • smalec (do smażenia). 

Sposób wykonania:

Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Jeśli puściły dużo soku, odcedź jego nadmiar. 

Do miski ze startymi ziemniakami dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko i majeranek. Wymieszaj wszystkie składniki, stopniowo dodając mąkę. Ciasto nie będzie gęste, ale powinno uzyskać zwartą konsystencję. Pod koniec dopraw je do smaku solą i pieprzem. 

Roztop na patelni smalec. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj łyżką niewielkie porcje ciasta, formując z niego okrągłe placuszki. Usmaż na złocisty kolor - około 2 minuty po każdej ze stron. Wysmaż w ten sposób całe ciasto. Gotowe bramboraki odkładaj na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. 

Kawa idealna dla cukrzyków i dla tych, co chcą zrzucić kilka kilogramów. Dodaj zamiast cukru

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki | ziemniaki | kuchnia czeska | dania główne