Reklama
Reklama

Do sałatki, do obiadu, a nawet solo. Tę dynię trzeba mieć w spiżarni

Przyszedł wrzesień, a wraz z nim w sklepach i na targach zaczęły pojawiać się dynie. Można z niej wyczarować wiele pysznych potraw, jednak ja stawiam na przetwory. Smak owocu zamykam w słoikach, a później zajadam się nim do następnego roku. W ten formie dynia smakuje wybitnie.

Dynia jest tak uniwersalna, że można z niej wykonać zarówno wytrawne, jak i słodkie propozycje. Świetnie sprawdzi się do przerobienia na dżemy, kompoty, keczupy. Najlepsza jest jednak w marynowanej postaci.

Marynowana dynia – tak ją możesz wykorzystać

Dynia marynowana w zalewie to prosty i pyszny sposób na zamknięcie smaku nadchodzącej jesieni w słoikach. W takiej formie może stanowić dodatek do obiadowych dań głównych, który będzie nie tylko smaczny, ale też zdrowy i tańszy, szczególnie podczas zimy, gdy warzywa osiągają znacznie wyższe ceny. Dodatkowo zaoszczędzi czasu przy gotowaniu, bo wystarczy otworzyć słoik i gotowe.

Reklama

Z dynią marynowaną przygotujemy również wszelakie sałatki na imprezy, lekki obiad czy drugie śniadanie w pracy. Owoc dobrze skomponuje się z roszponką lub rukolą, pomidorkami koktajlowymi, serem feta, oliwkami i prażonym słonecznikiem. Takie połączenie to raj dla podniebienia, a przy tym witaminowa bomba.

Prawdziwi fani dyni mogą także zajadać marynowany owoc jako samodzielną przekąskę. Ma ona wyjątkowo słodko-kwaśny smak i jest przyjemnie miękka, soczysta.

Przepis na marynowaną dynię

Marynowaną dynię robię co roku i uważam, że każdy powinien mieć ją w swojej spiżarni. Nie ma lepszej metody na szybkie dodanie wartości odżywczych do swojego posiłku. Gdy dynia pojawia się na targu, kupuję większą ilość i przygotowuję porządny zapas pyszności. Słodko-kwaśna marynata z dodatkiem goździków to mój absolutny faworyt.

Składniki:

  • 2 kg dyni,
  • 1/2 kg cukru,
  • 1/4 szklanki octu 10 proc.,
  • 5 g goździków,
  • 4 szklanki wody.

Dynię obierz ze skóry, przekrój na pół i wydrąż pestki. Owoc pokrój w średniej wielkości kostkę, a następnie włóż ją na około 1 minutę do wrzątku. Po tym czasie dynię przełóż do wcześniej wyparzonych słoików.

Do garnka wlej wodę, ocet, dosyp cukier i goździki. Wszystko wymieszaj i gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania. Jeszcze ciepłą marynatą zalej dynie. Słoiki szczelnie zakręć, a następnie pasteryzuj je przez 15 minut.

Tak przygotowaną dynię marynowaną należy przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Zrób na andrzejki, a powtórzysz na sylwestra. Sycące roladki imprezowe

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | owoce | dynia