Reklama
Reklama

Do sałatki, do obiadu, a nawet solo. Tę dynię trzeba mieć w spiżarni

Przyszedł wrzesień, a wraz z nim w sklepach i na targach zaczęły pojawiać się dynie. Można z niej wyczarować wiele pysznych potraw, jednak ja stawiam na przetwory. Smak owocu zamykam w słoikach, a później zajadam się nim do następnego roku. W ten formie dynia smakuje wybitnie.

Dynia jest tak uniwersalna, że można z niej wykonać zarówno wytrawne, jak i słodkie propozycje. Świetnie sprawdzi się do przerobienia na dżemy, kompoty, keczupy. Najlepsza jest jednak w marynowanej postaci.

Marynowana dynia – tak ją możesz wykorzystać

Dynia marynowana w zalewie to prosty i pyszny sposób na zamknięcie smaku nadchodzącej jesieni w słoikach. W takiej formie może stanowić dodatek do obiadowych dań głównych, który będzie nie tylko smaczny, ale też zdrowy i tańszy, szczególnie podczas zimy, gdy warzywa osiągają znacznie wyższe ceny. Dodatkowo zaoszczędzi czasu przy gotowaniu, bo wystarczy otworzyć słoik i gotowe.

Z dynią marynowaną przygotujemy również wszelakie sałatki na imprezy, lekki obiad czy drugie śniadanie w pracy. Owoc dobrze skomponuje się z roszponką lub rukolą, pomidorkami koktajlowymi, serem feta, oliwkami i prażonym słonecznikiem. Takie połączenie to raj dla podniebienia, a przy tym witaminowa bomba.

Prawdziwi fani dyni mogą także zajadać marynowany owoc jako samodzielną przekąskę. Ma ona wyjątkowo słodko-kwaśny smak i jest przyjemnie miękka, soczysta.

Przepis na marynowaną dynię

Marynowaną dynię robię co roku i uważam, że każdy powinien mieć ją w swojej spiżarni. Nie ma lepszej metody na szybkie dodanie wartości odżywczych do swojego posiłku. Gdy dynia pojawia się na targu, kupuję większą ilość i przygotowuję porządny zapas pyszności. Słodko-kwaśna marynata z dodatkiem goździków to mój absolutny faworyt.

Składniki:

  • 2 kg dyni,
  • 1/2 kg cukru,
  • 1/4 szklanki octu 10 proc.,
  • 5 g goździków,
  • 4 szklanki wody.

Dynię obierz ze skóry, przekrój na pół i wydrąż pestki. Owoc pokrój w średniej wielkości kostkę, a następnie włóż ją na około 1 minutę do wrzątku. Po tym czasie dynię przełóż do wcześniej wyparzonych słoików.

Do garnka wlej wodę, ocet, dosyp cukier i goździki. Wszystko wymieszaj i gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania. Jeszcze ciepłą marynatą zalej dynie. Słoiki szczelnie zakręć, a następnie pasteryzuj je przez 15 minut.

Tak przygotowaną dynię marynowaną należy przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

Ugotuj, dodaj warzywa, sos i gotowe. Dietetyczne drugie śniadanie do pracy lub szkoły

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | owoce | dynia