Dodaj do kawy zamiast mleka. Działa energetyzująco i pomaga na trawienie
O poranku sięgasz po kubek kawy z mlekiem i cukrem? A może najbardziej lubisz raczyć się filiżanką aromatycznego napoju ze śmietanką, jako dodatek do ciasta lub deseru po obiedzie? Oczywiście taka kawa jest pyszna, jednak jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, lepiej postawić na tę czarną. W poniższym artykule sprawdzimy, jak zrobić kawę z miętą.
Łączenie kawy z różnymi dodatkami od jakiegoś czasu stało się bardzo popularne. Mowa tu nie tylko o kawiarnianych rarytasach, takich jak słodkie syropy, lody, czy bita śmietana. Wiele osób przygotowuje na bazie kawy napoje o działaniu prozdrowotnym. Najczęściej dodają do niej przyprawy, na przykład cynamon, kurkumę, czy pieprz. Niewiele osób wie, że kawę można łączyć także z miętą. Taka kombinacja idealnie sprawdzi się zwłaszcza latem, kiedy doskwierają nam wysokie temperatury i potrzebujemy nieco orzeźwienia.
Dietetycy zgodnie uważają, że picie kawy bardzo dobrze wpływa zarówno na organizm, jak i może być pomocne podczas procesu odchudzania, ponieważ przyspiesza metabolizm. Wszyscy cenimy ten aromatyczny napój za właściwości pobudzające. Świetnie wpływa także na układ nerwowy, poprawia samopoczucie, redukuje szkodliwe skutki stresu, a jego regularne picie zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i Parkinsona. Kawa pomaga redukować zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu oraz cukru we krwi. Co więcej, wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami, oraz ma właściwości przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Najlepsza jest oczywiście klasyczna czarna kawa, np. espresso, możesz także urozmaicić jej smak, dodając do niej na przykład miętę.
Mięta najczęściej pojawia się w naszym jadłospisie w formie naparów, lub jako orzeźwiający dodatek do napojów. Znana jest przede wszystkim ze swojego dobroczynnego wpływu na układ pokarmowy, ma działanie żółciopędne i wiatropędne, wspiera prawidłowe trawienie, pomaga w przypadku przejedzenia, a także redukuje gazy. Również, tak jak kawa wykazuje działanie przeciwutleniające, dzięki czemu takie połączenie będzie działało przeciwzapalnie i pomoże chronić organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, np. cukrzycą, miażdżycą, a także nowotworami.
Przygotowanie kawy z miętą nie jest trudnym zadaniem. Będziesz potrzebować następujących składników:
- ¾ kubka ulubionej kawy,
- kilka listków świeżej mięty,
- kilka kostek lodu,
- 1 łyżeczka ulubionego słodzika, np. erytytolu, ksylitolu, stewia,
- opcjonalnie: mleko lub napój roślinny.
Zacznij od zaparzenia ulubionej kawy, następnie wrzuć do niej listki mięty i odstaw. Po kilku minutach wyjmij miętę. Teraz możesz dorzucić słodzik, wlać mleko, oraz dodać kostki lodu.
Źródła: izielnik.pl, smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ten obiad zadowoli nawet największego głodomora. Zaserwuj mu Kotlety po chłopsku
Łyżkowe ciasto śliwkowe. Z tym przepisem poradzi sobie nawet laik
Na jego cześć odbywa się festiwal. Gulasz z 3 rodzajów mięs syci i rozgrzewa