Reklama
Reklama

Dodaj do kefiru dwa owoce i siemię lniane. Masz sycący koktajl na zdrowe jelita i szybszy metabolizm

Koktajle to szybki przepis na pożywną i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Aby tak jednak było, trzeba do niego dobrze dobrać składniki. Wystarczy, że zblendujesz kefir, siemię lniane i dwa owoce. Takie proste, a wyjdzie ci sycący koktajl na zdrowe jelita i szybki metabolizm.

Najlepszym, a zarazem najzdrowszym i najprostszym urozmaiceniem kulinarnym w ciągu dnia są koktajle. Mieszając kilka prostych składników, możemy stworzyć prawdziwą bombę witaminową. Ta dobrze smakuje, ale także potrafi nasycić.  

Dlaczego warto pić kefir?

Kefir warto pić ze względu na bogactwo witamin, minerałów i związków aktywnych, co przekłada się na jego pozytywny wpływ na organizm. Jednymi z najbardziej cenionych właściwości napoju, są właściwości probiotyczne. Zawiera on żywe kultury bakterii, dzięki którym pomaga w przywróceniu prawidłowej mikroflory jelitowej. Zadba o zdrowie jelit, regularne wypróżnianie się. Złagodzi stany zapalne narządu i uchroni przed niestrawnościami. 

Reklama

Zapewnienie prawidłowej mikroflory sprawi, że picie kefiru wesprze układ immunologiczny. Wzmocni odporność, chroniąc przed atakiem patogenów i rozwojem infekcji. Zadziała przeciwzapalnie i złagodzi już występujące stany zapalne. 

Picie kefiru dostarczy cennego białka. Białko nasyci na długie godziny małą ilością kalorii. Zahamuje apetyt na słodkie i zapobiegnie podjadaniu między posiłkami. Sprawdzi się więc idealnie dla osób na diecie odchudzającej. Dodatkowo składnik zregeneruje mięśnie po wysiłku fizycznym czy urazach. 

Kefir warto pić, ponieważ zawiera duże ilości wapnia. Regularne spożywanie go pozwoli na zachowanie zdrowego układu kostnego. Zwiększy się gęstość kości, co zminimalizuje szanse na wystąpienie złamań i uszkodzeń. Zapobiegnie rozwojowi osteoporozy oraz próchnicy zębów. 

Ponadto kefir może obniżać poziom cholesterolu we krwi. Probiotyczny napój ochroni układ sercowo-naczyniowy. Ma właściwości przeciwmiażdżycowe, zmniejszy szanse na pojawienie się m.in. zawału, udaru, nadciśnienia tętniczego krwi, chorób niedokrwiennych.

Mango i kiwi - dobre zestawienie

Z kefirem dobrą kompozycję stworzy owocowa mieszanka mango i kiwi. Takie połączenie będzie zarówno bardzo smaczne, jak i bardzo zdrowe. Dostarczy ono pokłady witaminy A, C, E oraz K. Z soli mineralnych uzupełnią magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo

Jedzenie wspólnie mango i kiwi zapewni dużą dawkę błonnika. Zawartość błonnika w owocach nasyci na długie godziny, zmniejszy ochotę na podjadanie w ciągu dnia. Związek w owocach zadba o prawidłową pracę jelit. Unormuje rytm wypróżnień, przyspieszy metabolizm i wymiecie złogi z jelit. 

Co więcej, błonnik zawarty w mango i kiwi pomoże w redukcji stężenia cholesterolu we krwi. Jednocześnie obniży ciśnienie tętnicze krwi. W połączeniu z kefirem wzmocni to właściwości chroniące serce. Owoce te zadziałają przeciwmiażdżycowo, ochronią przed chorobami niedokrwiennymi, nadciśnieniem, niewydolnością serca. 

Owocowa mieszanka kiwi i mango dostarczy antyoksydantów, hamujących aktywność szkodliwych wolnych rodników. Dzięki nim wpłyną na organizm przeciwzapalnie, przeciwwirusowo. Podbudują odporność i wyciszą rozwinięte stany zapalne w organizmie. Zadziałają przeciwstarzeniowo, pozytywnie wpływając nie tylko na wygląd, ale też umysł. 

Koktajl z kefiru na zdrowe jelita

Przygotowanie koktajlu z kefiru na zdrowe jelita jest banalnie proste. Cztery proste składniki wystarczą, żeby stworzyć napój, który zadba o cały organizm. Do tego będzie świetnym pomysłem na drugie śniadanie w pracy, szkole lub sprawdzi się jako podwieczorek.

Składniki:

  • 200 ml kefiru, 
  • 1/2 mango, 
  • łyżka siemienia lnianego, 
  • kiwi. 

Sposób wykonania:

Mango i kiwi obierz ze skórek, a następnie pokrój. Owoce umieść w misie blendera. Dosyp do nich siemię lniane i dolej kefir. Całość zblenduj na gładką masę. Gotowy koktajl na zdrowe jelita pij od razu po przygotowaniu lub zachowaj do na później. Możesz przechowywać go w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu do 2 dni.

Źródło: terazgotuje.pl, Instagram @michal.kot

Zobacz też:

Wilgotna babka marmurkowa. Na Wielkanoc to najlepszy wybór

W PRL-u były przysmakiem. Znów wróciły na nasze stoły, ale w ulepszonej wersji

Nietypowy farsz, aksamitne ciasto. Przepis na pierogi srokate mam od kuzynki spod Rzeszowa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | koktajle | kefir