Reklama
Reklama

Domowa zupa idealna na diecie i nie tylko. Prosty przepis na Kapuściankę

Zupy to doskonały posiłek dla osób, które są na diecie odchudzającej lub po prostu chcą zadbać o zdrowie. Możesz przemycić w nich mnóstwo warzyw, które dostarczą ci błonnika, witamin i minerałów, co więcej, jeśli odpowiednio dobierzesz składniki potrawa może nasycić cię na wiele godzin. Dodatkowo to także sposób na nawodnienie organizmu. Dziś przedstawimy ci zupę Kapuściankę, która na pewno podbije kubki smakowe twoich domowników.


Kapuścianka to gęsta i treściwa zupa z aromatycznymi smakami świeżych warzyw i przypraw. Jest niesamowicie prosta w przygotowaniu i jednocześnie przepyszna. Z powodzeniem może stanowić także drugie danie. Jeśli chcesz, dodaj do niej także grzyby, szpinak czy inne warzywa, które masz w lodówce. Nic nie szkodzi, by dołożyć też fasolę, komosę ryżową czy soczewicę. Sprawdzi się do tej zupy i makaron. Kapuścianka to jedno z tych dań, które możesz przygotować na więcej niż jeden dzień i co najlepsze - codziennie może być nieco inna. 

Sprawdź także: Surówka z marchewki jak z restauracji. Sos gra w niej pierwsze skrzypce

Przepis na zupę Kapuściankę 

Wielką zaletą tego przepisu jest to, że zawiera tylko tanie i łatwo dostępne składniki, dzięki czemu nie przeciążysz swojego domowego budżetu. Jeśli chcesz, żeby była jeszcze bardziej sycąca, możesz dorzucić do niej źródło białka, np. swoje ulubione strączki, fasolę, groch, soczewicę itd. Zupa świetnie smakować będzie z kromką razowego chleba. Do jej wykonania, będziesz potrzebować: 

  • ½ główki kapusty białej, 
  • 400 g pomidorów, 
  • 400 g ziemniaków, 
  • 1,5 l bulionu warzywnego, 
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki, 
  • 1 łodyga selera naciowego, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • ¼ łyżeczki kurkumy, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Jak zrobić zupę Kapuściankę? 

Cebulę drobno posiekaj. Ziemniaki i pomidory pokrój w dużą kostkę, a marchewkę w słupki. Kapustę drobno poszatkuj, a selera naciowego w paseczki. Czerwoną paprykę także drobno posiekaj. W dużym garnku podsmaż cebulę, marchewkę, seler i paprykę na oliwie z oliwek na średnim ogniu, do miękkości warzyw - przez 10-15 minut. Dodaj oregano, kurkumę, sól i pieprz. Wymieszaj i smaż przez minutę.  

Następnie dodaj pomidory, ziemniaki, kapustę oraz bulion. Doprowadź wszystko do wrzenia, a potem zmniejsz ogień do małego i gotuj całość przez 35-40 minut, do miękkości warzyw. Dopraw kapuściankę do smaku. Dobrze wymieszaj. Zupę podawaj na gorąco. Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce i spożyj w ciągu 5 dni. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepsza surówka dla wielbicieli kebabów. Sekret tkwi w specjalnym sosie

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa