Reklama
Reklama

Domowy kebab w bułce. Pyszny pomysł na obiad lub imprezowe danie

Wśród twoich domowników nie brakuje miłośników mięsnych przysmaków? Jeśli tak, zaserwuj im domowego kebaba w bułce. Nie tylko jest zdrowszy, niż ten, który możesz kupić w budce, ale i wychodzi znacznie korzystniej cenowo. Co więcej, przygotowanie tego dania, nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, dzięki czemu, z przepisem tym poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Fast foody nie muszą być niezdrowe. Wystarczy, że zamiast zamawiać, czy kupować takie smakołyki na mieście, zrobisz je we własnej kuchni. Dobrej jakości mięso, porządna porcja warzyw, sos na bazie jogurtu greckiego, zamiast majonezu i gotowe. Poniżej znajdziesz naszą propozycję domowego kebaba z pysznym miękkim, dobrze doprawionym i aromatycznym mięsem z kurczaka. 

Sprawdź także:  Nadziane schabowe w chrupiącej panierce. Kotlet Szwajcar zawsze robi furorę

Przepis na domowego kebaba w bułce

Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj następujące składniki: 

  • 600 g filetów z kurczaka (albo udek bez kości), 
  • 20 ml oliwy, 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej, 
  • odrobina curry do smaku, 
  • pół łyżeczki soli, 
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego, 
  • kilka patyczków do szaszłyków,
  • 1 cebula. 

Dodatki: 

  • bułka do kebaba, bagietka albo duża bułka do hot-dogów, 
  • 1 kapusta pekińska (albo dowolnie wybrana sałata), 
  • kilka kawałków papryki marynowanej, 
  • 1 cebula, 
  • 1 ogórek zielony.

Sos: 

  • 160 g jogurtu greckiego, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • pół łyżeczki cukru, 
  • pół łyżeczki soku z cytryny, 
  • odrobina soli, 
  • odrobina pieprzu.

Jak zrobić domowego kebaba w bułce? 

W misce wymieszaj oliwę, zioła prowansalskie, paprykę mieloną, curry, sól i pieprz. Mięso dobrze rozbij tłuczkiem. Włóż je do przygotowanej marynaty i dokładnie natrzyj z każdej strony. Tak przygotowane mięso włóż na 15 minut do lodówki. 

Obraną cebulę przekrój na pół. Do dolnej części wbij pionowo patyczki do szaszłyków. Na nich umieszczaj kawałki mięsa, dobrze dociskając. Może wystawać poza cebulę. Kiedy całe mięso będzie nabite, na wierzch wbij ponownie cebulę. Przykryj całość delikatnie folią aluminiową. Umieść w naczyniu żaroodpornym, spryskaj opcjonalnie olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 40-50 minut. 

W tym czasie przygotuj dodatki. Kapustę lub sałatę dokładnie umyj i osusz. Pokrój w cienkie paski. Odsącz paprykę z zalewy i pokrój w cienkie paseczki. Obierz cebulę i posiekaj drobno. Umyj ogórka i podziel go na półplasterki.  

Zrób sos czosnkowy. Obierz ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na drobnej tarce. Do miski dodaj jogurt grecki, czosnek, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj 

Mięso po upieczeniu pokrój ostrym nożem. Przygotuj bułkę. Posmaruj ją z każdej strony sosem, a następnie wyłóż kapustę i mięso, przykryj dodatkami. Całość jeszcze polej odrobiną sosu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Orientalny hit na twoim stole. Kurczak Piri Piri, pokocha go cała rodzina

Apetyczne gołąbki po hrabiowsku. Niby nic się nie zgadza, a smakują wybitnie

Jadłaś kiedyś Szlachcice? Te niezwykłe pierogi królują na Mazowszu i Podlasiu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne