Reklama
Reklama

Domowy majonez z gotowanych jajek. Zawsze robię na Wielkanoc

Do tej pory miałam obawy co do robienia domowego, tradycyjnego majonezu. Mój problem rozwiązał przepis na majonez z gotowanych jajek. Jest bardzo prosty, a przy tym pyszny i o wiele zdrowszy od tego sklepowego. Zawsze robię na Wielkanoc.

Odkąd majonez dostępny jest we wszystkich sklepach, już mało kto robi swój własny. Niewątpliwie jest to duża wygoda i przyspieszenie prac, szczególnie w trakcie świąt, gdzie jajeczna emulsja używana jest w znacznych ilościach. Ostatnio jednak chętniej wraca się do korzeni. Domowy majonez to przede wszystkim satysfakcja, unikalny smak i samo zdrowie

Majonez z gotowanych jajek - bezpieczna opcja

Tradycyjny majonez przygotowywany jest z oleju roślinnego, surowych jaj i dodatków smakowych. Użycie surowych jajek może zwiększać ryzyko zakażenia bakterią Salmonella, która może prowadzić do silnych zatruć pokarmowych. Majonez nie jest zwykle poddawany obróbce termicznej, przez co nie ma szans na to, że patogeny zostaną zabite. Wyparzanie jajek również nie daje stuprocentowej pewności, że przysmak będzie wolny od bakterii. Mogą one rozwijać się wewnątrz jaja. 

Taka wizja skutecznie zniechęca od zrobienia domowego majonezu. Nikt nie chce przygotowywać dania z myślą, że mógłby kogoś otruć. Aby nie mieć obaw, a nadal cieszyć się własnoręcznie zrobioną emulsją, warto sięgnąć po majonez z gotowanych jajek. Użycie ugotowanych na twardo jaj całkowicie eliminuje groźną Salmonellę, a sos stanie się bezpieczny do spożycia. Po taki majonez będą mogły sięgnąć również kobiety w ciąży, które nie powinny zjadać surowych jaj. 

Majonez z gotowanych jajek - przepis

Majonez z gotowanych jajek wychodzi tak samo pyszny, jak z surowych. Nie brakuje mu kremowości i delikatności. W smaku jest wyjątkowo jajeczny i świetnie podkręca go dodatek octu i musztardy. Kwaśne dodatki nie są jednak przytłaczające, a tylko podkreślają i wydobywają z sosu to, co najlepsze.  

Kilka prostych ruchów i składników wystarczy, żeby mieć wolny od konserwantów i ulepszaczy smaków zdrowy, domowy majonez. Zawsze robię na Wielkanoc, a jajka i sałatki z nim są najlepsze. 

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo i obrane, 
  • 1/2 łyżeczki musztardy, 
  • 150 ml oliwy z oliwek lub oleju, 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego, 
  • sól, 
  • pieprz. 

Do misy blendera wrzuć przekrojone na pół, ugotowane jajka. Do nich dodaj musztardę, ocet i olej. Składniki dokładnie zmiksuj ze sobą na całkowicie gładką masę. Na koniec emulsję dopraw do smaku solą i pieprzem. Domowy majonez z gotowanych jajek jest gotowy do jedzenia.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach

Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka

Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | jaja | dodatki