Reklama
Reklama

Ekspresowa wersja gołąbków. Zrób je po poznańsku

Lubisz klasyczne gołąbki, ale brakuje ci czasu na ich przygotowanie? Mamy wersję bez zawijania w kapustę - są smaczne, a przede wszystkim proste do zrobienia. W przeciwieństwie do klasycznej wersji, gołąbki po poznańsku nie wymagają długiego przygotowywania. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. To idealne danie nie tylko dla dorosłych, ale i dla maluszków, które dopiero poznają smaki.

Gołąbki po poznańsku to sycące danie główne, nawiązujące do tradycyjnej kuchni polskiej. Jeśli jesteś zabiegany, ale chcesz podać rodzinie pożywny i pyszny obiad, przygotuj gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym.

Gołąbki bez zawijania

Choć tradycyjne gołąbki są przepyszne, to ich przygotowanie zajmuje naprawdę dużo czasu. Najwięcej pracy trzeba włożyć w przygotowanie kapusty i zawinięcie w nią farszu. Jeśli chodzi za tobą smak gołąbków, ale nie masz czasu na wielogodzinne gotowanie, wypróbuj przepis na gołąbki po poznańsku. Składają się dokładnie z tych samych składników, co klasyczna potrawa, jednak przyrządza się je bez zawijania. Całym sekretem dania jest dodanie kapusty do farszu. Dlatego smakuje identycznie, jak tradycyjne gołąbki, a przygotowuje się je znacznie szybciej.

Gołąbki po poznańsku - przepis

Składniki:

Gołąbki:  

  • 500 g mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej  
  • 700 g kapusty włoskiej  
  • 250 g ryżu  
  • 2 duże jajka 
  • duża cebula 
  • sól i pieprz do smaku  
  • mąka pszenna do obtaczania 
  • olej do smażenia  

Sos pomidorowy:  

  • 1000 ml wody 
  • 40 g koncentratu pomidorowego  
  • 1,5 kostki rosołowej drobiowej  

Sposób wykoniania:

W garnku zagotuj wodę. Kapustę umyj i drobno posiekaj. Dodaj ją do wrzątku i gotuj przez około 5-10 minut. Odcedź kapustę, zalej zimną wodą, a kiedy ostygnie mocno odsącz z jej nadmiaru.  

W międzyczasie ugotuj ryż według zaleceń producenta. Mięso włóż do miski, dodaj jajka i startą na drobnych oczkach cebulę. Wyrabiaj mięso ręką, aż do połączenia się składników. Następnie dodaj do mięsa ryż i kapustę. Dopraw wszystko solą i pieprzem i wymieszaj.

Wilgotnymi dłońmi uformuj niewielkie kulki i obtocz je w mące. Na rozgrzanym oleju, obsmaż kotlety z każdej strony.  

Następnie w płaskim garnku zagotuj wodę z koncentratem pomidorowym i kostką rosołową. Do sosu włóż kotlety i gotuj przez 40 minut.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: danie główne | kapusta | mięso | kuchnia polska