Ekspresowa wersja gołąbków. Zrób je po poznańsku
Lubisz klasyczne gołąbki, ale brakuje ci czasu na ich przygotowanie? Mamy wersję bez zawijania w kapustę - są smaczne, a przede wszystkim proste do zrobienia. W przeciwieństwie do klasycznej wersji, gołąbki po poznańsku nie wymagają długiego przygotowywania. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. To idealne danie nie tylko dla dorosłych, ale i dla maluszków, które dopiero poznają smaki.
Gołąbki po poznańsku to sycące danie główne, nawiązujące do tradycyjnej kuchni polskiej. Jeśli jesteś zabiegany, ale chcesz podać rodzinie pożywny i pyszny obiad, przygotuj gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym.
Choć tradycyjne gołąbki są przepyszne, to ich przygotowanie zajmuje naprawdę dużo czasu. Najwięcej pracy trzeba włożyć w przygotowanie kapusty i zawinięcie w nią farszu. Jeśli chodzi za tobą smak gołąbków, ale nie masz czasu na wielogodzinne gotowanie, wypróbuj przepis na gołąbki po poznańsku. Składają się dokładnie z tych samych składników, co klasyczna potrawa, jednak przyrządza się je bez zawijania. Całym sekretem dania jest dodanie kapusty do farszu. Dlatego smakuje identycznie, jak tradycyjne gołąbki, a przygotowuje się je znacznie szybciej.
Składniki:
Gołąbki:
- 500 g mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej
- 700 g kapusty włoskiej
- 250 g ryżu
- 2 duże jajka
- duża cebula
- sól i pieprz do smaku
- mąka pszenna do obtaczania
- olej do smażenia
Sos pomidorowy:
- 1000 ml wody
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 1,5 kostki rosołowej drobiowej
Sposób wykoniania:
W garnku zagotuj wodę. Kapustę umyj i drobno posiekaj. Dodaj ją do wrzątku i gotuj przez około 5-10 minut. Odcedź kapustę, zalej zimną wodą, a kiedy ostygnie mocno odsącz z jej nadmiaru.
W międzyczasie ugotuj ryż według zaleceń producenta. Mięso włóż do miski, dodaj jajka i startą na drobnych oczkach cebulę. Wyrabiaj mięso ręką, aż do połączenia się składników. Następnie dodaj do mięsa ryż i kapustę. Dopraw wszystko solą i pieprzem i wymieszaj.
Wilgotnymi dłońmi uformuj niewielkie kulki i obtocz je w mące. Na rozgrzanym oleju, obsmaż kotlety z każdej strony.
Następnie w płaskim garnku zagotuj wodę z koncentratem pomidorowym i kostką rosołową. Do sosu włóż kotlety i gotuj przez 40 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut