Reklama
Reklama

Ewa Wachowicz dodaje ten składnik do kremu z dyni. Wynosi smak tej zupy na wyższy poziom

Nadchodząca jesień to czas, kiedy w wielu kuchniach zacznie pojawiać się krem z dyni. Na pewno testowałeś już niejeden przepis na tę zupę. Można zrobić ją na wiele sposobów, z dodatkiem cynamonu, mleczka kokosowego, czy passaty pomidorowej. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić krem z dyni z przepisu Ewy Wachowicz. Danie wychodzi kremowe, pyszne i niezwykle aromatyczne.

Dietetycy zalecają, aby w naszym codziennym jadłospisie znaleźć miejsce na zupy. To sposób na przemycenie do diety dużej ilości warzyw, a co za tym idzie, witamin i minerałów. Dodatkowo potrawy te sycą oraz doskonale nawadniają. Bohaterem artykułu będzie krem z dyni. Zdradzimy ci również, która dynia najlepiej pasować będzie do zupy.

Sprawdź także: Placuszki Piraci z Karaibów. Z jogurtowym dressingiem smakują najlepiej

Jaka dynia jest najlepsza na zupę? 

W przepisie na zupę krem, Ewa Wachowicz użyła dyni olbrzymiej. Warto jednak zaznaczyć, że możesz użyć dowolnej odmiany. W sklepach najczęściej można znaleźć dynię zwyczajną, hokaido, oraz piżmową - te dwie ostatnie, cieszą się szczególną popularnością, ponieważ, nie wymagają obierania ze skórki.

Dynia to niezwykle zdrowe warzywo, które kryje w sobie moc prozdrowotnych właściwości. Obecne są tu witamina A, E, beta-karoten, a także minerały, takie jak potas, cynk, czy selen. Spożywanie dyni to sposób, aby zadbać o zdrowie oczu, a także dobrą kondycję skóry.  Korzystnie wpływa również na układ sercowo-naczyniowy, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie, działa przeciwmiażdżycowo, oraz zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Korzystnie wpływa także na podniesienie odporności organizmu.

To także źródło antyoksydantów, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Zawarty w dyni błonnik pomaga zadbać o prawidłowe trawienie, wpływa na sytość po posiłku, przyspiesza metabolizm, a także stabilizuje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Warzywo to jest niskokaloryczne, w 100 g ma tylko 26 kcal, dzięki czemu będzie idealnym wyborem dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy.

Krem z dyni Ewy Wachowicz - przepis

Ewa Wachowicz to niekwestionowany autorytet w kulinarnym świecie. Od lat dzieli się swoimi przepisami oraz poradami, za pośrednictwem swojego programu, oraz strony internetowej, z której pochodzi przepis na krem z dyni. Specjalnym składnikiem, który dodaje do zupy jest olej z pestek dyni, jego orzechowy aromat świetnie podkręca smak potrawy.

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 szklanki bulionu,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • ¼ łyżeczki - gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku.

Do podania:

  • podprażone pestki dyni,
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni.

Zacznij od umycia dyni, następnie wydrąż z niej pestki i obierz ze skóry. Tak przygotowaną dynię pokrój w kostkę, przełóż do garnka i zalej bulionem. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmaż na patelni na maśle. Kiedy będzie mieć złoty kolor, dodaj do garnka. Gotuj wszystko przez pół godziny. Po tym czasie zmiksuj na gładką masę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zahartuj śmietanę i dodaj do zupy. Podawaj z podprażonymi pestkami dyni oraz odrobiną oleju z pestek dyni. 


Źródła:  ewawachowicz.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa