Reklama
Reklama

Gdy na dworze robi się chłodniej, sięgnij po ten przepis. Jesienna kapusta do obiadu

Kiedy na dworze robi się chłodniej, czas przerzucić się z surówek i sałatek na rozgrzewające dodatki do dań głównych. Wielbicielom kapuścianych dań, z pewnością przypadnie do gustu nasza jesienna kapusta do obiadu. Znajdziesz w niej również pora, koperek, natkę pietruszki oraz zioła, dzięki czemu będzie to prawdziwa bomba smaku. Sprawdź, jak ją zrobić.

Jesienna kapusta do obiadu świetnie smakować będzie do ziemniaków, ryb lub mięsa. Taka kapusta jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dostarczy ci błonnika pokarmowego, który dobrze działa na trawienie, poprawia przemianę materii, a do tego sprawia, że długo będziesz czuć się najedzony. Zioła i przyprawy do niej dodane, wspierają układ pokarmowy, mają także działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i antynowotworowe. Taka kapusta jest bardzo zdrowa, dlatego warto jeść ją jak najczęściej. 

Sprawdź także: Na kaszel i pierwsze jesienne przeziębienie. Syrop z przepisu babci Broni nie ma sobie równych

Przepis na jesienną kapustę do obiadu

Składniki: 

  • 1 główka kapusty, 
  • 2 pory, 
  • kilka gałązek koperku, 
  • kilka gałązek natki pietruszki, 
  • 5 listków świeżej bazylii (można zastąpić ją suszoną), 
  • pół łyżeczki posiekanego lubczyku, 
  • 2 łyżki masła do smażenia,
  • 2 łyżki śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić jesienną kapustę do obiadu? 

Kapustę umyj i poszatkuj. Przełóż ją do garnka z posoloną wodą i gotuj około 10 minut. W tym czasie pokrój pory na drobne kawałki. Koperek, natkę pietruszki i bazylię po umyciu i osuszeniu drobno posiekaj. Kiedy kapusta będzie gotowa, odsącz ją.  

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojone pory i smaż przez około 3-4 minuty, aż zmiękną i staną się lekko złociste. Dodaj poszatkowaną kapustę i smaż przez kolejne 5 minut. Do garnka z kapustą i porami dodaj posiekany koperek, natkę pietruszki, bazylię oraz lubczyk. Wszystko dokładnie wymieszaj. Duś przez około 5 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.  

Wlej śmietankę 30 proc. i wymieszaj, doprawiając całość solą i pieprzem do smaku. Zagotuj i zostaw na kolejne 5 minut, dusząc na małym ogniu. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę wody, aby kapusta nie przywierała do dna. 

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce
 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa