Reklama
Reklama

Na kaszel i pierwsze jesienne przeziębienie. Syrop z przepisu babci Broni nie ma sobie równych

Zimne dni i zmieniające się pory roku mogą przynieść nie tylko urokliwe widoki, ale także pierwsze objawy przeziębienia i kaszel. W takich momentach warto sięgnąć po sprawdzone, naturalne specyfiki. Syrop z przepisu babci Broni, choć może brzmieć jak relikt przeszłości, okazuje się niezwykle skutecznym środkiem na te dolegliwości. Dzięki starannie dobranym składnikom, takim jak cebula i miód, wspomaga walkę z uporczywym kaszlem. Sprawdź, jak przygotować syrop z cebuli i naturalnie wzmocnić swoją odporność.

Syrop z cebuli na kaszel. Szybko stawia na nogi

Od czasów starożytnego Egiptu cebula była uważana za roślinę o niemal magicznych właściwościach, zdolną do przywracania życia. W antycznej Grecji jej intensywny zapach miał być źródłem siły, dlatego gladiatorzy stosowali ją przed walkami, aby wzmocnić swoje ciało. O prozdrowotnych właściwościach cebuli wiedziały również nasze babcie, dlatego kiedy dopadał nas kaszel, stosowały domowy syrop z cebuli jako naturalne remedium na pierwsze oznaki przeziębienia.

Naturalne związki siarkoorganiczne zawarte w tym warzywie, takie jak allicyna i allina, mają zdolność do zwalczania patogenów, w tym bakterii i wirusów. Cebula szczególnie efektywnie działa na bakterie Gram-dodatnie, takie jak Staphylococcus aureus czy Bacillus anthracis. To właśnie dlatego jej ekstrakty są wykorzystywane w produkcji syropów na kaszel, które pomagają w usuwaniu śluzu z dróg oddechowych i łagodzą objawy zapalenia błon śluzowych. Produkty na bazie cebuli mają szerokie działanie: od dezynfekującego, przez obniżające ciśnienie krwi, po moczopędne i wykrztuśne.

Innym związkiem chemicznym, który znajdziemy w cebuli, są olejki eteryczne, nadające jej charakterystycznego zapachu i smaku. Wyróżniają się działaniem antyseptycznym, pomagając w łagodzeniu podrażnień gardła i eliminacji bakterii. Cebula to także źródło flawonoidów, w tym quercetyny, które wspierają układ odpornościowy i zmniejszają stan zapalny w drogach oddechowych. Quercetyna może również działać przeciwalergicznie, co jest korzystne, gdy kaszel ma podłoże alergiczne. W cebuli obecna jest też witamina C, która dodatkowo wzmacnia odporność organizmu w walce z infekcjami, przyczyniając się do szybszego ustąpienia kaszlu.

Przepis na syrop z cebuli, miodu i cytryny

Syrop z cebuli przygotowywany przez babcię Bronię, która uchodziła za ekspertkę od naturalnych lekarstw, często wzbogacony o miód, był jednym z jej ulubionych remedium na kaszel. Sekret skuteczności tego syropu tkwił w połączeniu cebuli z miodem, który działał łagodząco i nawilżająco na podrażnione gardło. Jak go przygotować? Większość składników najczęściej mamy w domu.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości cebule,
  • cytryna,
  • 3-4 łyżki stołowe miodu.

Sposób przygotowania

Umyj dokładnie cebule i cytrynę. Obierz cebulę ze skórki i pokrój ją w cienkie plasterki. Wyciśnij sok z cytryny. Plastry cebuli ułóż na dnie słoika, następnie polej je łyżką miodu i sokiem z cytryny. Powtarzaj te czynności, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane. Zakręć słoik i odstaw go w ciepłe, zacienione miejsce na kilka godzin, aby cebula mogła puścić sok. Po upływie tego czasu przecedź syrop przez sito lub gazę. Spożywaj go w małych porcjach.

Przepis na syrop z cebuli babci Broni obejmował również takie dodatki jak burak albo czosnek. Po przygotowaniu można przechowywać go przez około 1-2 tygodnie w lodówce. Ważne jest, aby trzymać go w szczelnie zamkniętym słoiku lub buteleczce, aby uniknąć kontaktu z powietrzem i zanieczyszczeniami.

Jak stosować syrop z cebuli na przeziębienie? Zazwyczaj zaleca się przyjmowanie 1-2 łyżek stołowych syropu kilka razy dziennie, w zależności od nasilenia objawów. Można go pić samodzielnie lub rozcieńczyć w szklance ciepłej wody. U dzieci powyżej 1. roku życia dawki powinny być mniejsze - zazwyczaj 1 łyżeczka kilka razy dziennie. Powinniśmy zachować ostrożność, ponieważ maluszki w tym wieku mogą mieć problem z przetrawieniem cebuli. Przed zastosowaniem syropu u dzieci zawsze warto skonsultować się z lekarzem.

Co roku robię domowy olej z pestek dyni. Jest smakowity i zbija wysoki cholesterol

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ani z cebuli, ani z imbiru. Najlepszy syrop na kaszel i chrypkę zrobisz ze pysznego owocu

Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowna, wieprzowina i drób mają różne terminy

Najlepsze ciasto na pierogi. Sprężyste, delikatne, nie rozgotuje się

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | kuchnia polska