Reklama
Reklama

Gdy pojawia się na stole, ketchup idzie w odstawkę. Najlepszy dodatek do mięs z grilla

Chrupiąca, świeża i z lekkim pazurem - taka właśnie jest surówka z kapusty na grilla. Łączy w sobie słodycz młodego warzywa i wyrazistą nutę sekretnego składnika. Świetnie sprawdza się jako dodatek do karkówki, kiełbasek czy szaszłyków, ale pasuje też do dań wegetariańskich. Jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilę.

Dlaczego surówka ma wyrazisty smak?

Surówka z kapusty na grilla nie jest może dużym wyzwaniem kulinarnym, ale potrzeba odrobiny pomysłowości, by ją smacznie doprawić. Pomyśl o tym odpowiednio wcześnie, by smaki zdążyły się przegryźć, nim przystąpisz do konsumpcji. 

Postaw na wyrazisty składnik. Idealnie byłoby wzbogacić surówkę o smak świeżych dodatków, tj. świeżo starty chrzan, ale w ostateczności możesz skorzystać z gotowych produktów. Efekt cię pozytywne zaskoczy.

Przeczytaj też: Owoce ma pełne witamin, a olej z nich nie ma cholesterolu. Doskonała na problemy z sercem i odpornością

Reklama

Surówka z kapusty na grilla - przepis

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty, 
  • 2 marchewki, 
  • jabłko, 
  • cebula, 
  • 60 ml śmietany,  
  • łyżka majonezu, 
  • łyżka chrzanu, 
  • łyżeczka octu jabłkowego, 
  • sól, pieprz (do smaku). 

Sposób wykonania:

Zdejmij z kapusty zniszczone liście, wytnij głąb. Pozostałe liście opłucz i drobno poszatkuj. 

Obierz marchewki i zetrzyj na średnich oczkach tarki. W taki sam sposób przygotuj jabłko, usuwając z niego gniazdo nasienne. Posiekaj drobno obraną cebulę. 

Połącz wszystkie składniki surówki w dużej misce i wymieszaj. 

W osobnym naczyniu połącz śmietanę, majonez, chrzan i ocet jabłkowy. Wymieszaj na jednolity sos. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. 

Dodaj sos do warzyw i dokładnie wymieszaj składniki surówki. Wstaw miskę na co najmniej pół godziny do lodówki, by smaki surówki się przegryzły. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ani pistacja, ani mięta. Zielony kolor tego obłędnego sernika to efekt innej aromatycznej rośliny

Śmietankowy krem z galaretką i musem malinowym. Letnie ciasto idealne na weekend

Tylko latem smakuje tak dobrze. Do tej zupy wracam co roku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | grill | kapusta | dodatki