Gdy pojawia się na stole, ketchup idzie w odstawkę. Najlepszy dodatek do mięs z grilla
Chrupiąca, świeża i z lekkim pazurem - taka właśnie jest surówka z kapusty na grilla. Łączy w sobie słodycz młodego warzywa i wyrazistą nutę sekretnego składnika. Świetnie sprawdza się jako dodatek do karkówki, kiełbasek czy szaszłyków, ale pasuje też do dań wegetariańskich. Jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilę.
Surówka z kapusty na grilla nie jest może dużym wyzwaniem kulinarnym, ale potrzeba odrobiny pomysłowości, by ją smacznie doprawić. Pomyśl o tym odpowiednio wcześnie, by smaki zdążyły się przegryźć, nim przystąpisz do konsumpcji.
Postaw na wyrazisty składnik. Idealnie byłoby wzbogacić surówkę o smak świeżych dodatków, tj. świeżo starty chrzan, ale w ostateczności możesz skorzystać z gotowych produktów. Efekt cię pozytywne zaskoczy.
Przeczytaj też: Owoce ma pełne witamin, a olej z nich nie ma cholesterolu. Doskonała na problemy z sercem i odpornością
Składniki:
- mała główka młodej kapusty,
- 2 marchewki,
- jabłko,
- cebula,
- 60 ml śmietany,
- łyżka majonezu,
- łyżka chrzanu,
- łyżeczka octu jabłkowego,
- sól, pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
Zdejmij z kapusty zniszczone liście, wytnij głąb. Pozostałe liście opłucz i drobno poszatkuj.
Obierz marchewki i zetrzyj na średnich oczkach tarki. W taki sam sposób przygotuj jabłko, usuwając z niego gniazdo nasienne. Posiekaj drobno obraną cebulę.
Połącz wszystkie składniki surówki w dużej misce i wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz śmietanę, majonez, chrzan i ocet jabłkowy. Wymieszaj na jednolity sos. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Dodaj sos do warzyw i dokładnie wymieszaj składniki surówki. Wstaw miskę na co najmniej pół godziny do lodówki, by smaki surówki się przegryzły.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ani pistacja, ani mięta. Zielony kolor tego obłędnego sernika to efekt innej aromatycznej rośliny
Śmietankowy krem z galaretką i musem malinowym. Letnie ciasto idealne na weekend