Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu
W ciepłe dni zrobienie obiadu to prawdziwe wyzwanie. Ochota na jedzenie spada, a w szczególności na mięso. Wtedy potrzeba przepisu do zadań specjalnych. Te kotlety bez mięsa zrobiłam raz na próbę, a rodzina już nie chce jeść nic innego. Są zdrowe, pełne dobrego białka, a ich głównych składnikiem wcale nie jest mięso.
Twaróg jest produktem tak uniwersalnym, że można go wykorzystać na 100 różnych sposobów. Sprawdzi się na słodko, na słono, na śniadanie, obiad, kolację czy deser. Dostarcza on cennego białka, wapnia i fosforu. Ostatnio na obiad zrobiłam z twarogu wyborne kotlety. Rodzina oszalała na ich punkcie. Ponieważ kotlety z twarogu są delikatne, mają dużo dobrego białka i solidną porcję zdrowych warzyw. Szczególnie polecane są seniorom, dzieciom i osobom, które dbają o linię.
Kotlety z twarogu to szybki sposób na pełnowartościowy obiad. Są one bogate w białko, warzywa i niepowtarzalny smak. Z tego przepisu wychodzą chrupiące i delikatne, idealne na upalne dni. Rodzina będzie zachwycona takim eksperymentem.
Składniki:
- 250 g twarogu
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 1/2 papryki
- 1/2 cukinii
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- bułka tarta
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Cebulę, paprykę i cukinię pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki i marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Na ciepły tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i marchewkę. Podsmażaj je około 3 minuty, cały czas mieszając.
Następnie dorzuć paprykę i cukinię. Całość smaż kolejne 5 minut. Na koniec dorzuć starte pieczarki, smaż do przyrumienienia. Patelnię z warzywami zdejmij z ognia.
Twaróg przełóż do miski i rozgnieć go widelcem. Dodaj do niego podsmażonego, ostudzone warzywa, jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, słodką paprykę i suszone pomidory. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Z masy uformuj małe kotleciki i każdy z nich obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej nową porcję oliwy. Gdy będzie ciepła, smaż na niej kotlety z obu stron na złocisty kolor. Po ściągnięciu z patelni przełóż je na ręcznik papierowy.
Kotlety twarogowe najlepiej jeść jeszcze ciepłe. Warto podać do nich też surówkę z ulubionych warzyw. Sprawdzą się również świeżo przygotowane ogórki małosolne lub ogórki kiszone. Do tego obiad uzupełnij wybraną kaszą lub kremowym puree ziemniaczanym.
Gdy jemy je jako przekąskę, kotlety twarogowe podawaj z sosem. Najlepiej smak dopełni sos czosnkowy czy greckie tzatziki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najprostsza zapiekanka na świecie. Jej skład to samo dobro, będziesz często robić
Przepis na mazurskie kotlety mam od przyjaciółki z Mrągowa. Zawsze robię podwójną porcję
Intrygujące połączenie brokułów i jabłek, ta sałatka zaskakuje smakiem. Jest inna niż wszystkie