Reklama
Reklama

Gotowa w kilka minut. Lekka i chrupiąca surówka, która pasuje do każdego obiadu

Chrupie przy każdym kęsie i odświeża równie dobrze, co lemoniada. Surówka z ogórka i rzodkiewki to prosty sposób na dodanie lekkości do każdego obiadu. Jest szybka, efektowna i bardzo wiosenna. Spróbuj, a wrócisz do niej nie raz. Pasuje szczególnie do dań mięsnych, z grilla lub rybnych.

Surówka z ogórka i rzodkiewki 

Szybka i prosta surówka z ogórka i rzodkiewki jest orzeźwiająca i zdrowa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, szczególnie tłustych. Dodatek delikatnego dressingu w postaci oliwy z sokiem cytrynowym nadaje przyjemnej, kwaskowatej nuty. Wszystkie smaki są idealnie ze sobą połączone w jedną pyszną surówkę. Choć można przygotować ją o każdej porze roku, to najlepiej z pewnością smakuje wiosną, kiedy do dyspozycji są nowalijki rosnące w pierwszych promieniach ciepłego słońca. 

Przeczytaj też: Dania ze świeżych ogórków. Niskokaloryczne, zdrowe, wybornie smakują

Reklama

Surówka z ogórka i rzodkiewki - przepis

Składniki:

  • 350 g ogórka świeżego długiego, 
  • 150 g rzodkiewek, 
  • 2 łyżki siekanego świeżego koperku, 

Dressing: 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 1/4 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego. 

 Sposób wykonania:

Warzywa umyj i dobrze osusz. 

Ogórka pokrój w drobne słupki. Możesz także zetrzeć go na tarce o bardzo dużych oczkach lub rozdrobnić robotem kuchennym. Przełóż go na sitko, posyp szczyptą soli i wymieszaj. Odstaw nad miską lub zlewem na ok. 15 minut. Po tym czasie delikatnie odciśnij i przenieś warzywo do miski sałatkowej. 

Rzodkiewkę pokrój w słupki o podobnej wielkości i dołóż ją do ogórka. Dodaj też posiekany koperek. Całość wymieszaj. 

W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Zalej surówkę sosem i ponownie wymieszaj. 

Surówkę z ogórka i rzodkiewki podawaj od razu po przygotowaniu. Zbyt długi czas odpoczynku sprawi, że warzywa puszczą zbyt dużo wody. 

Potrawa najlepiej podawaj jako dodatek obiadowy do mięs. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przypomną ci się smaki dzieciństwa. Dziś w restauracji nie dostaniesz tego przysmaku

Zjadłam kiedyś u koleżanki na imprezie, od razu chciałam przepis. Teraz sama często robię ciasto mięsne

Imprezowa przekąska lub pomysł na kolację. Tarta z cukinią i orzechami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | warzywa | przekąski | dodatki