Reklama
Reklama

Grzyby marynowane z przepisu Ewy Wachowicz inne niż wszystkie. Zalewa to majstersztyk

Jesień to ulubiona pora roku wszystkich grzybiarzy. Jeśli z ostatniej wizyty w lesie wróciłeś z koszem pełnym dorodnych okazów, na pewno czeka cię prawdziwa grzybowa uczta. Jednak aromatyczne zupy, czy gęste sosy do makaronu i mięs to nie wszystko. Warto zrobić także przetwory do słoików na zimę. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak przygotować grzyby marynowane z przepisu Ewy Wachowicz.

Jakie grzyby nadają się do marynowania? Jest w czym wybierać, świetnie smakować będą między innymi borowiki, gąski, rydze, opieńki, maślaki, czy kurki. Należy jednak pamiętać o bezpieczeństwie swoim i całej rodziny, której przyjdzie próbować zebranych w lesie przysmaków. Jeżeli nie jesteś pewny, czy dany grzyb jest jadalny, lepiej go nie zbieraj. Możesz także zajrzeć do atlasu grzybów lub skorzystać z opinii doświadczonych grzybiarzy. Kiedy już upewnisz się, że w twoim koszyku nie znalazł się żaden "trujak", możesz zabrać się za zrobienie grzybów do słoików.

Sprawdź także: Słodko-korzenny przetwór. Wspaniały dodatek do jesiennych i zimowych herbat rozgrzewających

Jak przygotować grzyby do marynowania?

Marynowane grzyby można zrobić na wiele sposobów, ich smak zależy przede wszystkim od zalewy. Jej bazą jest najczęściej ocet, można użyć jego różnych rodzajów - dobrze sprawi się ten jabłkowy, winny, oraz spirytusowy. Nie może zabraknąć także soli, w wielu recepturach można znaleźć także cukier. Niezbędne są także przyprawy, tu wiele zależy od twoich preferencji, świetnym wyborem będą, m.in.: czarny pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, czy gorczyca. Popularnym dodatkiem jest także cebula. Wielbiciele korzennych smaków mogą postawić na anyż, goździki, czy cynamon.

Pamiętaj, aby do zaprawiania wybierać jedynie nieuszkodzone i ładne grzyby. Jeśli na którymś z okazów zauważysz ślady pleśni lub psucia się, najlepiej wyrzuć je do kosza. Uchroni cię to przed zatruciem pokarmowym. Warto pamiętać także, że spożywanie spleśniałej żywności, może przyczyniać się do rozwoju nowotworów.  

W przepisie Ewy Wachowicz pojawiło się kilka nietypowych dodatków. Do marynowania przygotowała nie tylko leśne grzyby, ale i dwa rodzaje papryki - żółtą i czerwoną. Wyjątkowym składnikiem, który świetnie podkręci smak grzybów, będzie również musztarda Dijon oraz miodowa - jej słodycz świetnie przełamie octowy smak marynaty.

Grzyby marynowane z przepisu Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz od lat dzieli się swoją wiedzą na temat gotowania zarówno w swoim autorskim programie "Ewa gotuje", jak i za pośrednictwem swojej strony internetowej - skąd pochodzi przepis na wyborne marynowane grzybki. Zanim zabierzesz się do pracy, nie zapomnij przygotować czystych i wyparzonych słoików oraz pokrywek.  

Składniki:

  • 600 g grzybów leśnych,
  • 4 czerwone papryki,
  • 1 żółta papryka.

Składniki do marynaty:

  • 200 ml wody,
  • 150 ml octu jabłkowego 10 proc.,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 6 liści laurowych.

Zaprawa:

  • 1 słoiczek musztardy Dijon,
  • 1 słoiczek musztardy miodowej,
  • 200 ml oleju.

Zacznij od przygotowania grzybów - należy je oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Z papryki wytnij gniazda nasienne i pokrój w słupki. Do garnka wlej wodę i ocet, wsyp także cukier, sól, pierz i liście laurowe. Całość zagotuj, wrzuć grzyby i paprykę i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie odlej marynatę i pozostaw wszystko do wystudzenia. Do miski dodaj obie musztardy i olej, wymieszaj i zalej zaprawą zamarynowane grzyby i paprykę. Wlej do słoików i zakręć. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.


Źródła: ewawachowicz.pl/przepisy, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | przetwory