Reklama
Reklama

Hit niedzielnych obiadów w naszym domu. Teściowa głośno chwali

Czasami to najprostsze przepisy podbijają serce bliskich osób. Tak było z roladkami z mięsa mielonego z mozzarellą, które zaserwowałam rodzinie na obiad. Wychodzą przyjemnie soczyste i pełne smaku, dlatego wszyscy fani mięsnych potraw zawsze proszą mnie o dokładkę.

Szukasz pomysłu na codzienny obiad, który nie wymaga mnóstwa składników i wielu godzin spędzonych w kuchni? Wypróbuj przepis na roladki z mięsa mielonego z mozzarellą. Potrawa wspaniale syci, a dzięki dodatkowi sera i przypraw, jest też przepełniona pysznym aromatem. 

Roladki z mięsa mielonego - przysmak teściowej

Choć najczęściej roladki przygotowuje się z filetu drobiowego lub kotletów wieprzowych, tym razem postaw na mięso mielone. Wybierz takie, które najbardziej smakuje twoim bliskim - z kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny. Możesz również połączyć dwa rodzaje mięsa ze sobą. 

Sekretem przysmaku, który pokochała moja teściowa, jest połączenie prostych składników. Będziesz potrzebować przypraw do mięsa, czyli soli, pieprzu, ostrej papryki mielonej i czosnku. Do tego nie może zabraknąć produktów do przygotowania soczystego farszu. Kup cebulę, pieczarki i ser mozzarellę. To właśnie one posłużą do nadziania roladek.

Roladki z mięsa mielonego przed podsmażeniem
Gotowe roladki z mięsa mielonego

Przepis na roladki z mięsa mielonego z mozzarellą

Taki obiad robi się naprawdę szybko i prosto. Rodzina była zaskoczona, gdy zdradziłam im przepis na roladki z mięsa mielonego z mozzarellą. Na początku wystarczy przygotować farsz z trzech składników, a następnie przełożyć go do środka doprawionego mięsa mielonego. Zwinięte roladki smaży się, a potem dusi i podaje z aromatycznym sosem. Przekonaj się, jak przyrządzić taki przysmak.

Składniki podane do przygotowania ok. 10 roladek:

Farsz:

  • duża cebula,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 opakowania sera mozzarella,
  • sól,
  • łyżka masła,
  • trochę oleju roślinnego.

Roladki:

  • 1200 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego),
  • 2 jajka,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • łyżeczka ostrej mielonej papryki,
  • duża łyżka mąki,
  • olej roślinny,
  • mąka ziemniaczana.

Wykonanie:

1. Na początku przygotuj farsz. Cebulę obierz i poszatkuj na drobną kostkę. Pieczarki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej masło i trochę oleju. Na rozpuszczony i gorący tłuszcz wsyp cebulę. Zeszklij i dodaj pieczarki. Smaż do redukcji płynu z pieczarek. Wtedy posól do smaku. W międzyczasie zetrzyj ser mozzarella na tarce o dużych oczkach. Odłóż na później. Usmażone pieczarki z cebulą odłóż do wystudzenia.

2. Mięso mielone przełóż do głębszej miski. Wbij 2 jaja, dodaj przeciśnięte przez paskę ząbki czosnku, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wrzuć również ostrą mieloną paprykę. Wszystko wymieszaj do połączenia w jednolitą masę. Mięso poporcuj na ok. 10 owalnych roladek.

3. Przygotuj folię spożywczą - rozłóż na blacie kuchennym. Weź jedną porcję mięsa i rozpłaszcz na folii spożywczej na cienką warstwę. Na niej rozsyp trochę wiórek sera mozzarella i na środku ułóż farsz pieczarkowo-cebulowy. Zwiń, chwytając za brzeg folii i dociskając mięso, aby stworzyć roladę i zamykając nadzienie w jej środku. Powtórz czynność dla pozostałych porcji.

4. Na talerzu rozsyp mąkę. Na dużej patelni rozgrzej olej. Obtaczaj rolady mąką i przekładaj od razu na gorący tłuszcz. Smaż z każdej strony do zbrązowienia. Następnie przełóż mięso do większego garnka. Zalej tłuszcz z patelni ciepłą wodą i przelej do naczynia z roladami. Dolej jeszcze odrobinę przegotowanej wody, aby zwiększyć ilość sosu. Duś ok. 20 minut, na niewielkim ogniu.

5. Po tym czasie rolady wyłów i przełóż na głęboki półmisek. Sos zagęść odrobiną mąki ziemniaczanej (do szklanki wlej trochę zimnej wody, wsyp 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, wymieszaj i wlej do sosu). Jeśli nie zgęstnieje wystarczająco, dodaj jeszcze trochę skrobii. Zalej roladki i zaserwuj rodzinie. Najlepiej smakują z ziemniakami i buraczkami lub świeżą surówką.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie

Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa

Z tym składnikiem dżem z wiśni ma idealną konsystencję. I nie jest to cukier żelowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kuchnia polska | kotlety | mięso | wieprzowina