Reklama
Reklama

Idealne ciasteczka na jesienne wieczory. Słodkie Pocieszajki na poprawę humoru

Lato już za nami, ale wciąż możesz się delektować odrobiną jego smaku dzięki tym Pocieszajkom. Te trójkątne ciasteczka z kruchego ciasta wypełnione soczystymi wiśniami cieszą oko i rozpieszczają podniebienie. Będą idealne na chwile, gdy potrzebujesz małej dawki słońca i radości, szczególnie podczas chłodniejszych dni.

Masz ochotę na coś słodkiego? Idealną przekąską do popołudniowej kawy lub herbaty, którą możesz także zaserwować gościom podczas weekendowej imprezy, są smakowite ciasteczka Pocieszajki. Zastanawiasz się, skąd ich nazwa? Maślane ciasteczka z waniliową nutą oraz dodatkiem kwaskowatych wiśni w mig poprawią ci humor nawet w chłodny, jesienny dzień. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku na te proste smakołyki, które z pewnością w mig znikną z talerzy. 

Sprawdź także: Słodkie i eleganckie orzechowe piramidki. 5 składników wystarczy, żeby je zrobić

Przepis na ciasteczka Pocieszajki 

Nadzieniem do ciasteczek Pocieszajek jest konfitura wiśniowa lub wiśnie z kompotu. Jednak równie dobrze sprawdzą się inne ulubione konfitury lub powidła. 

Składniki:

  • ok. 80 g cukru drobnego lub cukru pudru, 
  • 120 g masła, 
  • 120 g serka śmietankowego lub zmielonego twarogu, 
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego lub 2 łyżki cukru waniliowego,  
  • 170 g mąki pszennej, 
  • szczypta soli, 
  • ewentualnie szczypta skórki cytrynowej i mielonego kardamonu, 
  • ok. 100 g konfitury wiśniowej lub wiśni z kompotu. 

Jak zrobić ciasteczka Pocieszajki? 

Przesiej mąkę, pokrój masło i włóż do misy robota kuchennego. Dodaj cukier, serek śmietankowy, ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy i szczyptę soli. Jeśli chcesz podkręcić smak ciasteczek, dodaj odrobinę startej skórki z cytryny i/lub szczyptę mielonego kardamonu. Włącz robot kuchenny i zagnieć ciasto, aby było gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Możesz też zagnieść ciasto ręcznie. Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. 

Stolnicę posyp mąką i wyłóż schłodzone ciasto. Następnie rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Za pomocą szklanki lub foremki wycinaj kółka. Na środek każdego kółka ułóż małą łyżeczkę wiśni (konfitury lub odsączonych wiśni z kompotu). Unieś krawędzie ciasta i sklej brzegi w trzech miejscach, aby powstał kształt trójkąta. Pamiętaj, aby dokładnie skleić brzegi, aby nie rozpadły się podczas pieczenia. Środek ciasteczek powinien zostać otwarty, aby wiśnie były widoczne. Jeśli chcesz, aby ciasteczka były bardziej rumiane, możesz posmarować je roztrzepanym żółtkiem, zanim włożysz je do piekarnika. 
 
Ciasteczka umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 15-20 minut. Gotowe pocieszajki wyjmij z piekarnika, wystudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem. Najlepiej przechowywać pod przykryciem, aby nie wyschły.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka