Reklama
Reklama

Imprezowa przekąska lub pomysł na kolację. Tarta z cukinią i orzechami

Tarty kojarzą ci się tylko ze słodkimi wypiekami? Nic bardziej mylnego, w wersji wytrawnej smakują obłędnie. Świetnie sprawdzą się jako propozycja na kolację, lub danie na imprezę. Maślany, chrupiący spód idealnie komponuje się z nadzieniem z delikatnej cukinii i słonego sera koziego. Potrawa wychodzi tak smaczna, że trudno się jej oprzeć.

Delikatna tarta z cukinią i orzechami to danie idealna na każdą okazję. To proste ciasto na bazie masła z aksamitnym nadzieniem z cukinii oraz aromatycznym, lekko słonym kozim serem,  który doskonale podkręca smak. Zwieńczeniem jest dodatek chrupiących orzechów włoskich. Potrawa jest nie tylko smaczna, ale też efektownie prezentuje się na stole - oczaruje wszystkich twoich gości oraz domowników. 

Sprawdź także: Ten przepis to obiadowy hit. Zapiekany kalafior rozpływa się w ustach, mogłabym jeść codziennie

Reklama

Przepis na tartę z cukinią i orzechami

Do przygotowania tarty dobrze sprawdzi się forma o wymiarach 20 x 30 cm.

Ciasto: 

  • 180 g mąki pszennej, 
  • 120 g masła, 
  • 2 łyżki zimnej wody. 

Nadzienie: 

  • 2 średnie cukinie, 
  • 1 cebula, 
  • 100 g sera koziego, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 80 ml śmietanki kremówki 36 proc., 
  • 60 ml mleka, 
  • 1 garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

natka pietruszki do posypania. 

Jak zrobić tartę z cukinią i orzechami? 

Przygotuj ciasto. Masło pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mąką i wodą do uzyskania zwartego ciasta. Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt i wyłóż nim formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 30x20 cm. 

Przygotuj nadzienie. Jajka ubij ze śmietaną i mlekiem. Dopraw mieszankę solą i pieprzem. Odstaw. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i dodaj posiekaną cebulę. Smaż do ładnego zeszklenia i zdejmij. Cukinie pokrój w długie plastry. Następnie wlej pozostałą łyżkę oliwy i podsmaż warzywo, aż stanie się lekko złote. Dopraw solą i pieprzem. 

Upiecz tartę. Spód ciasta lekko oprósz mąką. Na wierzchu ułóż cebulę i plastry cukinii. Wylej masę jajeczną i posyp całość serem kozim oraz orzechami. Wstaw danie do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut lub do ładnego zezłocenia. Wyjmij tartę z cukinią i orzechami. Podawaj na ciepło, udekorowaną siekaną natką pietruszki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Lekkie jak chmurka, pełne smaku. Ciasto, które znika w kilka minut

Przypomną ci się smaki dzieciństwa. Dziś w restauracji nie dostaniesz tego przysmaku

Zjadłam kiedyś u koleżanki na imprezie, od razu chciałam przepis. Teraz sama często robię ciasto mięsne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne