Imprezowa przekąska lub pomysł na kolację. Tarta z cukinią i orzechami
Tarty kojarzą ci się tylko ze słodkimi wypiekami? Nic bardziej mylnego, w wersji wytrawnej smakują obłędnie. Świetnie sprawdzą się jako propozycja na kolację, lub danie na imprezę. Maślany, chrupiący spód idealnie komponuje się z nadzieniem z delikatnej cukinii i słonego sera koziego. Potrawa wychodzi tak smaczna, że trudno się jej oprzeć.
Delikatna tarta z cukinią i orzechami to danie idealna na każdą okazję. To proste ciasto na bazie masła z aksamitnym nadzieniem z cukinii oraz aromatycznym, lekko słonym kozim serem, który doskonale podkręca smak. Zwieńczeniem jest dodatek chrupiących orzechów włoskich. Potrawa jest nie tylko smaczna, ale też efektownie prezentuje się na stole - oczaruje wszystkich twoich gości oraz domowników.
Do przygotowania tarty dobrze sprawdzi się forma o wymiarach 20 x 30 cm.
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej,
- 120 g masła,
- 2 łyżki zimnej wody.
Nadzienie:
- 2 średnie cukinie,
- 1 cebula,
- 100 g sera koziego,
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 80 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
- 60 ml mleka,
- 1 garść orzechów włoskich,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
natka pietruszki do posypania.
Przygotuj ciasto. Masło pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mąką i wodą do uzyskania zwartego ciasta. Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt i wyłóż nim formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach ok. 30x20 cm.
Przygotuj nadzienie. Jajka ubij ze śmietaną i mlekiem. Dopraw mieszankę solą i pieprzem. Odstaw. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i dodaj posiekaną cebulę. Smaż do ładnego zeszklenia i zdejmij. Cukinie pokrój w długie plastry. Następnie wlej pozostałą łyżkę oliwy i podsmaż warzywo, aż stanie się lekko złote. Dopraw solą i pieprzem.
Upiecz tartę. Spód ciasta lekko oprósz mąką. Na wierzchu ułóż cebulę i plastry cukinii. Wylej masę jajeczną i posyp całość serem kozim oraz orzechami. Wstaw danie do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut lub do ładnego zezłocenia. Wyjmij tartę z cukinią i orzechami. Podawaj na ciepło, udekorowaną siekaną natką pietruszki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lekkie jak chmurka, pełne smaku. Ciasto, które znika w kilka minut
Przypomną ci się smaki dzieciństwa. Dziś w restauracji nie dostaniesz tego przysmaku