Indyjska dyniowa idealna na jesień. Jeśli lubisz kuchnię orientalną, ta zupa będzie dla ciebie
W tej indyjskiej zupie dyniowej zachwyci cię jej aksamitna konsystencja i bogactwo egzotycznych przypraw. Mleczko kokosowe dodaje delikatności, a orzechy włoskie wprowadzają przyjemną chrupkość. Idealna na chłodniejsze dni, kiedy masz ochotę na coś wyjątkowego, pożywnego i rozgrzewającego.
Dynia to bardzo zdrowe warzywo, jest lekkostrawna, świetnie wpływa na trawienie, wspiera zdrowie oczu, odporność, oraz działa korzystnie na kondycję skóry. Jest niskokaloryczna, w 100 g ma tylko kcal 26 kcal, dlatego idealnie wpisuje się w założenia diety redukcyjnej. Dlatego jesienią, warto sięgać po nią jak najczęściej, na przykład pod postacią zup. W poniższym artykule znajdziesz przepis na indyjską zupę dyniową, taki posiłek świetnie cię nasyci i rozgrzeje. Dodatkowo w jej składzie znajdziesz ciecierzycę, która jest źródłem roślinnego białka, które wpływa na sytość posiłku. Nie brakuje tu również sporej ilości warzyw, marchewki, czosnku, cebuli, czy pora. Mleczko kokosowe sprawia, że wychodzi wyjątkowo kremowa, natomiast kompozycja przypraw, curry, kurkumy, czy goździków, nadaje jej niepowtarzalnego charakteru.
Sprawdź także: Najlepsze purée z dyni. Idealne do zupy, ciast i naleśników
Do przygotowania zupy dyniowej polecamy użycie dyni hokkaido lub piżmowej, ponieważ można, ale nie trzeba, jej obierać.
Składniki:
- 800 g dyni hokkaido lub piżmowej,
- ½ małego pora (biała część),
- 1 mała cebulka,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- ok. 100 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej,
- ok. 400 ml bulionu lub wody,
- ok. 80 ml mleczka kokosowego,
- 1 łyżka masła lub oliwy.
Przyprawy:
- 1 łyżeczka curry,
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy,
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- kilka goździków,
- sól i czarny pieprz lub chilii do smaku.
Dodatkowo:
- orzechy włoskie i śmietana lub gęsty jogurt do dekoracji.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz i podsmaż drobno posiekanego pora. Po chwili dodaj posiekany czosnek i nadzianą goździkami cebulę. Przesmażaj 2-3 minuty, aż uzyskasz aromatyczny zapach. Następnie dosyp przyprawy (curry, kmin rzymski i kurkumę) i przesmażaj następnie 2-3 minuty. Dorzuć do garnka pokrojony miąższ dyni (bez pestek i skórki) oraz obrane kawałki marchewki. Po kilku kolejnych minutach dolej bulion i dorzuć ciecierzycę. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu do miękkości marchewki.
Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij z wywaru cebulę z goździkami, wlej mleczko kokosowe i zblenduj do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem, ewentualnie odrobiną soku z cytryny.
Indyjską zupę dyniową nalewaj do miseczek, udekoruj kleksem jogurtu, orzechami włoskimi i listkami bazylii.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Okonomiyaki - japońskie placuszki z kapusty. Może je jeść z tym, co najbardziej lubisz
Najlepsza sałatka jarzynowa w wersji na bogato. Sekretem jest wyjątkowy sos
Zapiekane naleśniki. Puszyste i kremowe jak najlepszy sernik