Reklama
Reklama

Jesienne smarowidło do kanapek i wrapów. Dodaj do niego grzyby

Masz dużo grzybów, ale nie wiesz, co z nimi zrobić? A może szukasz pomysłu na to, jak urozmaicić swoje kanapki na śniadanie albo kolację? Pasta z grzybów rozwiąże te problemy kulinarne. Jest niezwykle smaczna, a w dodatku pozwala przemycić do codziennych posiłków porządną porcję warzyw. W poniższym artykule znajdziesz dokładny przepis na grzybową pastę idealną na jesień.

Pasty kanapkowe cieszą się coraz większą popularnością. To niezwykle zdrowa i smaczna alternatywa dla masła, czy margaryny, dzięki której zwykłe kanapki nabierają niepowtarzalnego charakteru. Można zrobić je z roślin strączkowych, takich jak fasola i ciecierzyca, lub nasion, np. ziaren słonecznika. Jesienią warto jednak wykorzystać dary lasu i skusić się na przygotowanie pasty grzybowej. Rodzina z pewnością będzie się nią zajadać.

Sprawdź także: Grzyby w chrupiącej panierce to hit w moim domu. Przepis jest naprawdę łatwy

Przepis na pastę grzybową

Poniżej znajdziesz przepis na pyszne, jesienne smarowidło, możesz użyć do niego zarówno świeżych, jak i u suszonych grzybów, wówczas wystarczy dodać ich nieco mniej, ok. 70-80 g. Jeśli w twojej kuchni panuje zasada, że nic nie może się zmarnować, do przygotowania grzybowej pasty, możesz wykorzystać również warzywa z rosołu. Oprócz marchewki i korzenia pietruszki będzie pasował tu również seler. 

Składniki: 

  • 200 g grzybów leśnych, 
  • 1 marchewka, 
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku,
  • 20 ml oliwy dobrej jakości, 
  • 20 g koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżka sosu sojowego, 
  • pół łyżeczki rozmarynu, 
  • sól i pieprz według uznania. 

Jak zrobić pastę grzybową?

Grzyby dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli masz suszone, to zalej je wodą i poczekaj, aż zmiękną. Wtedy odsącz i pokrój. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz. Pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż wraz z grzybami do garnka. Zalej całość wodą, tak aby wszystkie składniki zostały zakryte. Gotuj na wolnym ogniu około 25-30 minut. Odstaw do wystudzenia. Czosnek przeciśnij przez praskę. Do miski włóż odsączone grzyby i warzywa. Dodaj sos sojowy, oliwę i koncentrat pomidorowy. Dopraw ziołami, solą i pieprzem. Wszystko zmiksuj albo zblenduj na gładką pastę. Przechowuj w lodówce. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby