Reklama
Reklama

Jak zrobić idealnie puszysty biszkopt? Postępuj według 6 kroków, zawsze wyjdzie

Biszkopt to podstawa wielu ciast, tortów czy ciasteczek. Przygotowanie go wydaje się banalne, ale wcale takie nie jest. Aby osiągnąć biszkopt idealny, czyli puszysty, delikatny i wilgotny, trzeba się naprawdę postarać. Korzystasz z różnych metod, a i tak nie udaje Ci się osiągnąć takiego efektu? Postępuj według tych 6 kroków, a zawsze wyjdzie perfekcyjny.

Każda doświadczona gospodyni na pewno ma swój sprawdzony przepis na biszkopt w małym palcu. Jednak początkujący cukiernicy mogą mieć kilka wątpliwości, jak go zrobić, aby wyszedł idealnie. Zajrzyj do dalszej części artykułu, znajdziesz w nim garść porad, które ułatwią ci pieczenie.

Sprawdź także: Pierwszy raz jadłam ciasto Bomba Apostołów. Od razu wzięłam przepis od przyjaciółki

Problemy z biszkoptem

Największym problemem, jaki pojawia się przy przygotowywaniu biszkoptu, jest opadanie ciasta. Wówczas nie jest tak pulchny, jak tego oczekujemy, a staje się zbity. Przez to jedzenie go nie jest tak przyjemne, jak w przypadku dobrze wyrośniętego ciasta. Wynika to z faktu, że zarazem staje się on o wiele mniej delikatny

Częstym problemem jest także to, że biszkopt po upieczeniu staje się suchy, co także wpływa na jego delikatność. W takim przypadku konieczne może być nasączenie go, z czym nietrudno przesadzić. Zbyt duża ilość ponczu sprawi, że biszkopt będzie przemoczony i będzie się rozpadać.

Aby uniknąć tego wszystkiego, konieczne jest odpowiednie przygotowanie biszkoptu. Znaczenie ma nie tylko receptura, proporcje czy składniki.

Jak zrobić idealnie puszysty biszkopt?

Idealnie puszysty biszkopt osiągniemy, trzymając się 6 określonych kroków w przygotowaniu. Przestrzeganie przedstawionego planu pozwoli na utworzenie wypieku, który spełni wszystkie wymagania. Koniec z nieudanymi biszkoptami, które były opadnięte czy za suche. Z tego przepisu wyjdzie tak delikatny i wyrośnięty jak nigdy wcześniej.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 140 g cukru
  • 130 g mąki tortowej
  • 20 g mleka
  • 40 g oleju
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Krok 1

Do miski wbij jajka i dodaj cukier. W garnku zagotuj wodę, a następnie masę jajeczną zacznij podgrzewać w kąpieli wodnej. Składniki cały czas energicznie mieszaj, aby nic się nie ścięło, a jedynie podgrzało.

Krok 2

Ciepłe jajka ubij z cukrem za pomocą miksera. Zacznij od wysokich obrotów, aż uzyskasz puszystą masę, a następnie zmniejsz je, aby pozbyć się pozostałych pęcherzyków powietrza.

Krok 3

Do ubitych jajek przesiej mąkę i wymieszaj, do momentu połączenia składników.

Krok 4

Dolej mleko, olej i całość wymieszaj tak, aby powstała jednolita, łatwo lejąca się masa.

Krok 5

Ciasto na biszkopt wlej do tortownicy o średnicy 20 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w 180 st. Celsjusza przez 30-35 minut.

Krok 6

Gotowy puszysty biszkopt wyjmij z piekarnika, obróć i pozostaw do wystygnięcia.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | biszkopt