Reklama
Reklama

Jedna z najsmaczniejszych przekąsek z cukinii. Idealne danie na kolację lub imprezę

Najszybszy i najpyszniejszy sposób na wytrawną tartę to ciasto francuskie z cukinią. Możesz upiec je w formie lub tak, jak tartę rustykalną, czyli bezpośrednio na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Chrupiące ciasto idealnie komponuje się z delikatną cukinią, wyrazistym kozim serem, słonym parmezanem i mieszanką ziół.

Cukinia to wyjątkowo uniwersalne warzywo, świetnie sprawdza się do smażenia, pieczenia i gotowania. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna, a w dodatku sprawdza się w wielu przepisach, tych wytrawnych, jak i słodkich. W poniższym artykule zdradzimy ci, jak zrobić ciasto francuskie z cukinią. Taka potrawa to ciekawy pomysł na kolację, możesz przyrządzić ją również na rodzinną imprezę, goście na pewno będą się zajadać.  

Sprawdź także: Latem pełno ich na straganach, ale rzadko kupujemy. Szkoda, bo marynowane są lepsze od korniszonów

Reklama

Przepis na ciasto francuskie z cukinią

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 300 g), najlepiej okrągłego, 
  • 1 cukinia, 
  • 150 g koziego sera twarogowego, 
  • 150 ml słodkiej śmietany (18 proc.), 
  • 2 jajka, 
  • 30 g startego parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka bazylii, 
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka sezamu, 
  • 1 łyżeczka suchego maku, 
  • sól, pieprz (do smaku).

Jak zrobić ciasto francuskie z cukinią?

Ogrzej lekko ciasto francuskie (chyba, że korzystasz z okrągłego - wówczas pomiń ten krok). Przytnij do kształtu koła. Odkrojone brzegi rozłóż na cieście i przewałkuj całość tak, by skleiły się z kołem. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem formy na tartę o średnicy 26 m. Ciasto powinno mieć kilka centymetrów wolnego brzegu. Jeśli nie ma, mocniej je rozwałkuj. Wstaw wraz z formą do lodówki.    

Umyj cukinię i pokrój na cienkie plastry (najlepiej na mandolinie). Zasyp solą. Odłóż na kwadrans. 

Połącz kozi ser z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i ziołami. Wymieszaj ze śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka roztrzep (każde z osobna). Jedno z żółtek wmieszaj w pianę. 

Połącz pianę z masą twarogową i przełóż do formy wypełnionej ciastem. Na wierzchu ułóż warstwę plastrów cukinii. Przysyp je parmezanem. 

Zawiń wolny brzeg ciasta do środka. Posmaruj go drugim żółtkiem i oprósz sezamem. 

Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj przez około pół godziny. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ten biszkopt nie ma w sobie grama mąki. Rośnie nieziemsko, smakuje jeszcze lepiej

Prosty chleb bez grama mąki. Lekki, ale pożywny, pomoże pozbyć się boczków

Spróbowałam na wakacjach w Turcji, teraz robię często. Placek z nadzieniem, które Polacy kochają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | cukinia