Reklama
Reklama

Latem pełno ich na straganach, ale rzadko kupujemy. Szkoda, bo marynowane są lepsze od korniszonów

Ich kształt kojarzy się z latającymi spodkami lub bączkami, którymi kiedyś bawiły się dzieci. Latem pojawiają się w warzywniakach obok cukinii i ogórków, ale rzadko trafiają do koszyka. Szkoda, bo patisony to warzywa o łagodnym smaku i wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. W wersji marynowanej potrafią nawet konkurować z uwielbianymi korniszonami.

Kuchnia w sezonie letnim powinna być wypełniona świeżymi warzywami, które o tej porze roku są łatwo dostępne. Choć kupujemy wczesne ziemniaki, kapustę czy marchwie, to ciągle decydujemy się na dobrze znane nam produkty. Tymczasem warto do jadłospisu dołączyć też mniej popularne, a równie wartościowe warzywa. Wśród nich są niewielkie i może niepozorne patisony. Zaskoczą delikatnym smakiem, który idealnie wkomponuje się w letnie obiady lub kolacje. 

Co to są patisony?

Patisony, znane również pod nazwą dyni talerzowatej lub letniej, to odmiana dyni zwyczajnej. Początkowo uprawiane były przez Indian z półwyspu Jukatan i Azteków, a do Europy trafiły za sprawą Hiszpanów. W Polsce pojawiły się dopiero w latach 80. XX wieku.

Reklama

Ich charakterystyczny kształt przypomina mały dysk z falistymi brzegami. Skórka patisona może przybierać różną barwę - od białej, przez żółtą i zieloną, aż po ciemniejsze - szmaragdową czy fioletowawą. Młode okazy (do 6 cm średnicy) mają cienką, delikatną skórkę i miękki miąższ, który najlepiej smakuje właśnie w fazie dojrzewania. 

Patisony są dość łatwe w uprawie - rosną szybko, lubią ciepło i słońce. Można je hodować w ogrodzie lub większych donicach. Ich ciekawy wygląd sprawia, że często są uprawiane również w celach dekoracyjnych. 

Czy patisony są zdrowe?

Choć wyglądają dość niepozornie, to kryją w sobie sporo wartości odżywczych. Są lekkostrawne i niskokaloryczne (ok. 18 kcal w 100 gramach), a jednocześnie bogate w wodę (dlatego świetnie nawadniają). 

Dostarczają błonnik pokarmowy, witaminę C, A i te z grupy B oraz minerały (w tym potas, magnez, fosfor i wapń). Substancje wzmacniają kości i odporność organizmu, wspierają prawidłową pracę serca, poprawiają koncentrację i dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. 

Regularne spożywanie patisonów opóźnia także procesy starzenia się skóry oraz wykazuje potencjał przeciwazapalny i antynowotworowy. Dzięki dużej zawartości wody i błonnika warzywa mogą wspierać pracę układu pokarmowego. Działają też lekko moczopędnie, dzięki czemu bywają pomocne przy zatrzymywaniu wody w organizmie. 

Patisony są też polecane wszystkim osobom dbającym o zdrową figurę, dzieciom i seniorom, ponieważ nie obciążają żołądka, mają mało kalorii i przyspieszają metabolizm. Mogą być też dodane do diety cukrzyków, ze względu na niski indeks glikemiczny (IG = 25). 

Co zrobić z patisonów?

W kuchni patisony można wykorzystać na naprawdę wiele sposobów. Młode sztuki można jeść na surowo, np. umyte i pokrojone w plasterki, dodane do sałatki. Ich delikatna skórka i smak świetnie dopełnią połączenie sałaty, oliwy, cytryny, ziół i sera feta. 

Większe lub dojrzalsze okazy (osiągające nawet rozmiar talerza) warto smażyć, piec, grillować i faszerować. Patisony można panierować i smażyć w plastrach jak kotlety. Warzywo sprawdza się też rewelacyjnie w przetworach. Warto je marynować na ostro, słodko-kwaśno, z dodatkiem curry, czosnku lub chrzanu. W każdej kombinacji smakują obłędnie. Dobrze znoszą pasteryzację, a ich jędrna konsystencja sprawia, że po otwarciu słoika nadal pozostaną przyjemnie chrupkie.

Można z nich przygotować pikle, domową warzywną sałatkę na zimę, dodać do wegetariańskiego leczo lub sycącej zupy. Świetnie nadają się też do zrobienia dżemu, koniecznie z dodatkiem imbiru i cytryny lub galaretki brzoskwiniowej i cukru. 

Marynowane patisony - przepis

Marynowane patisony to najpopularniejszy rodzaj przetworów z tego warzywa. Wychodzi pyszny, lekko chrupiący dodatek, który świetnie sprawdzi się zimą - do obiadu, kanapki czy jako przekąska na talerzu z przystawkami. Przygotowanie przekąski wcale nie jest trudne, a efekt zaskakuje smakiem. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina czasu, aby cieszyć się rewelacyjnymi przetworami.

Składniki:

Marynata:

  • 1,25 l wody,
  • 250 ml octu,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 5 łyżek cukru.

Pozostałe:

  • kilogram patisonów,
  • biała cebula,
  • główka czosnku,
  • kilka kulek ziela angielskiego, kilka liści laurowych (po 2-3 na słoik) oraz kilkanaście ziaren gorczycy.

Sposób wykonania:

Na początku przygotuj marynatę. Do garnka wlej wodę i ocet, wsyp też sól i cukier. Przemieszaj, zagotuj i odstaw do ostygnięcia. 

Umyj dokładnie patisony. Obierz cebulę i pokrój w pióra (ewentualnie półplasterki). Na dno czystych i wyparzonych słoików wrzuć kilka kulek ziela angielskiego, po 2 liście laurowe i kilkanaście ziaren gorczycy. Do naczyń wkładaj patisony, a pomiędzy nie wciskaj kawałki cebuli. 

Zalej całość zimną marynatą tak, aby zakryła dobrze warzywa. Gdyby zabrakło marynaty, dopełnij słoiki wodą. Zakręć je mocno i pasteryzuj w garnku z wrzątkiem przez 5-7 minut od momentu zagotowania wody. 

Ostrożnie wyjmij słoiki z patisonami, odstaw do wystudzenia. Patisony są gotowe do jedzenia w kolejnym dniu. Bez obaw możesz je jednak przechowywać też w spiżarni lub piwnicy aż do zimy. 

Źródło: terazgotuje.pl, fit.poradnikzdrowie.pl

Zobacz też:

W sklepach lekceważymy, choć niewiele kosztuje. A to najlepsze letnie warzywo do nadziewania i na surówkę

To nie jest zwykły ogórek - pięknie pachnie, smakuje jeszcze lepiej. Idealny do sałatek, na korniszony i do kiszenia

Wyjątkowa ryba na problemy z sercem i stawami. Często mają na promocji w Lidlu lub Biedronce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | przetwory | dodatki