Reklama
Reklama

Kalafior pieczony w całości. Najwięcej smaku dodają mu wyjątkowe przyprawy

Kalafior pieczony w całości to potrawa, która może być pysznym jarskim obiadem. Jeśli zaserwujesz go z jajkiem sadzonym i ziemniakami, będzie jeszcze bardziej sycący i pełen smaku. Kalafior jest wyjątkowy dzięki mieszance różnych składników, tworzącej wyśmienitą panierkę. Całość wychodzi soczysta, miękka i bardzo aromatyczna.

Kalafior pieczony w całości

Kalafior pieczony w całości w sosie czosnkowo-maślanym to rozpływający się w ustach dodatek do dań mięsnych, który jednak z powodzeniem może być też serwowany samodzielnie jako danie jarskie. Czas przygotowania to zaledwie 10 minut, choć na rezultat pieczenia trzeba będzie poczekać jeszcze chwilę dłużej. Zdecydowanie warto uzbroić się w cierpliwość, bo lepszego kalafiora nie spróbujesz nigdzie indziej.

Reklama

Kalafior pieczony w całości - przepis

Składniki:

  • kalafior, 
  • 100 g masła, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki tartego parmezanu, 
  • łyżka siekanej natki pietruszki, 
  • łyżeczka soli, 
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej. 

Sposób wykonania:

1) Kalafior umyj i odetnij rdzeń ostrym nożem. Umieść główkę w wysokim naczyniu żaroodpornym. 

2) W małej miseczce wymieszaj zmiękczone masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i paprykę. Natrzyj tą mieszanką wierzch i boki kalafiora, tworząc zwartą skorupkę na różyczkach. 

3) Przykryj całość luźno folią aluminiową i piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 40-50 minut, do miękkości warzywa. 

4) Wyjmij kalafior z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 190 st. Celsjusza. Polej główkę roztopionym masłem z naczynia żaroodpornego. Posyp ją parmezanem i siekaną natką pietruszki. 

5) Włóż warzywo do piekarnika, już bez przykrycia. Piecz przez 15 minut, do ładnego zezłocenia na wierzchu. Co 5 minut polewaj główkę masłem. 

6) Kalafiora pieczonego w całości wyjmij i posyp siekaną natką pietruszki przed podaniem. 

7) Serwuj na ciepło, a ewentualne resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, do 4 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs

Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu

Najlepsza babka ziemniaczana jaką jadłam. Od razu zrób z podwójnej porcji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | dodatki