Kalafior pieczony w całości. Najwięcej smaku dodają mu wyjątkowe przyprawy
Kalafior pieczony w całości to potrawa, która może być pysznym jarskim obiadem. Jeśli zaserwujesz go z jajkiem sadzonym i ziemniakami, będzie jeszcze bardziej sycący i pełen smaku. Kalafior jest wyjątkowy dzięki mieszance różnych składników, tworzącej wyśmienitą panierkę. Całość wychodzi soczysta, miękka i bardzo aromatyczna.
Kalafior pieczony w całości w sosie czosnkowo-maślanym to rozpływający się w ustach dodatek do dań mięsnych, który jednak z powodzeniem może być też serwowany samodzielnie jako danie jarskie. Czas przygotowania to zaledwie 10 minut, choć na rezultat pieczenia trzeba będzie poczekać jeszcze chwilę dłużej. Zdecydowanie warto uzbroić się w cierpliwość, bo lepszego kalafiora nie spróbujesz nigdzie indziej.
Składniki:
- kalafior,
- 100 g masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- łyżka siekanej natki pietruszki,
- łyżeczka soli,
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej.
Sposób wykonania:
1) Kalafior umyj i odetnij rdzeń ostrym nożem. Umieść główkę w wysokim naczyniu żaroodpornym.
2) W małej miseczce wymieszaj zmiękczone masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i paprykę. Natrzyj tą mieszanką wierzch i boki kalafiora, tworząc zwartą skorupkę na różyczkach.
3) Przykryj całość luźno folią aluminiową i piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 40-50 minut, do miękkości warzywa.
4) Wyjmij kalafior z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 190 st. Celsjusza. Polej główkę roztopionym masłem z naczynia żaroodpornego. Posyp ją parmezanem i siekaną natką pietruszki.
5) Włóż warzywo do piekarnika, już bez przykrycia. Piecz przez 15 minut, do ładnego zezłocenia na wierzchu. Co 5 minut polewaj główkę masłem.
6) Kalafiora pieczonego w całości wyjmij i posyp siekaną natką pietruszki przed podaniem.
7) Serwuj na ciepło, a ewentualne resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, do 4 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoska przekąska bez mąki. Ciastka amaretti idealne do popołudniowej kawy
Zapiekanka z twarogu na śniadanie to moje nowe odkrycie. Ma zdrowe składniki, syci na długo
Włoska uczta dla smakoszy makaronów. Przepis na canneloni z mięsem mielonym