Reklama
Reklama

Kalafior pieczony w całości. Najwięcej smaku dodają mu wyjątkowe przyprawy

Kalafior pieczony w całości to potrawa, która może być pysznym jarskim obiadem. Jeśli zaserwujesz go z jajkiem sadzonym i ziemniakami, będzie jeszcze bardziej sycący i pełen smaku. Kalafior jest wyjątkowy dzięki mieszance różnych składników, tworzącej wyśmienitą panierkę. Całość wychodzi soczysta, miękka i bardzo aromatyczna.

Kalafior pieczony w całości

Kalafior pieczony w całości w sosie czosnkowo-maślanym to rozpływający się w ustach dodatek do dań mięsnych, który jednak z powodzeniem może być też serwowany samodzielnie jako danie jarskie. Czas przygotowania to zaledwie 10 minut, choć na rezultat pieczenia trzeba będzie poczekać jeszcze chwilę dłużej. Zdecydowanie warto uzbroić się w cierpliwość, bo lepszego kalafiora nie spróbujesz nigdzie indziej.

Kalafior pieczony w całości - przepis

Składniki:

  • kalafior, 
  • 100 g masła, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki tartego parmezanu, 
  • łyżka siekanej natki pietruszki, 
  • łyżeczka soli, 
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej. 

Sposób wykonania:

1) Kalafior umyj i odetnij rdzeń ostrym nożem. Umieść główkę w wysokim naczyniu żaroodpornym. 

2) W małej miseczce wymieszaj zmiękczone masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i paprykę. Natrzyj tą mieszanką wierzch i boki kalafiora, tworząc zwartą skorupkę na różyczkach. 

3) Przykryj całość luźno folią aluminiową i piecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 40-50 minut, do miękkości warzywa. 

4) Wyjmij kalafior z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 190 st. Celsjusza. Polej główkę roztopionym masłem z naczynia żaroodpornego. Posyp ją parmezanem i siekaną natką pietruszki. 

5) Włóż warzywo do piekarnika, już bez przykrycia. Piecz przez 15 minut, do ładnego zezłocenia na wierzchu. Co 5 minut polewaj główkę masłem. 

6) Kalafiora pieczonego w całości wyjmij i posyp siekaną natką pietruszki przed podaniem. 

7) Serwuj na ciepło, a ewentualne resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, do 4 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Włoska przekąska bez mąki. ​Ciastka amaretti idealne do popołudniowej kawy

Zapiekanka z twarogu na śniadanie to moje nowe odkrycie. Ma zdrowe składniki, syci na długo

Włoska uczta dla smakoszy makaronów. Przepis na canneloni z mięsem mielonym

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | dodatki