Reklama
Reklama

Każdy poprosi o dokładkę. Pachnący chlebek truskawkowy to hit sezonu

Chlebki owocowe zyskały ogromną popularność, ponieważ robi się je naprawdę prosto. Przydają się na każdą okazję i można je wykonać na bazie ulubionych owoców. Chlebek gruszkowy, jabłkowy czy bananowy to już klasyki. W sezonie letnim postaw na aksamitny i nie taki słodki chlebek truskawkowy.

Chlebek truskawkowy

Chlebek truskawkowy to słodkie, ale też lekko kwaskowate ciasto, które łączy w sobie soczystość letnich truskawek, delikatność waniliowego aromatu i aksamitność kremowego jogurtu. Każdy kawałek tego wypieku to eksplozja smaku, która przypomina beztroskie dni lata i słodkie chwile spędzone na świeżym powietrzu. Jest niezwykle miękkie i puszyste, czym zachwyci wszystkich smakoszy - tych małych i dużych. Jest idealny na śniadanie, lekki podwieczorek czy jako dodatek do popołudniowej kawy - chlebek truskawkowy sprawdzi się przy każdej okazji. Całość jest prosta i szybka w przygotowaniu.

Reklama

Chlebek truskawkowy - przepis

Składniki:

  • 300 g truskawek, 
  • 260 g mąki pszennej, 
  • 200 g cukru, 
  • 100 ml jogurtu naturalnego, 
  • 100 ml mleka, 
  • 100 ml oleju rzepakowego, 
  • 2 jajka, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego. 

Sposób wykonania:

Do miski wsyp mąkę i cukier. Wymieszaj do połączenia. 

W drugiej miski włóż jogurt, mleko, jajka i ekstrakt waniliowy. Mieszaj do połączenia składników. 

Wlej mokre składniki do suchych i całość dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Pokrój 2/3 truskawek na mniejsze cząstki i dodaj je do ciasta. 

Keksówkę o wymiarach 35 × 11 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do środka masę. 

Na wierzchu porozkładaj pozostałe, pokrojone na pół truskawki. 

Wstaw formę do piekarnika nastawionego na 160 st. Celsjusza. Piecz bochenek przez 50 minut, do momentu aż będzie złoty i dobrze upieczony. 

Gotowy chlebek truskawkowy zostaw do ostygnięcia na 10 minut, a następnie przenieś na kratkę i ostudź. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Latem robię tę zupę przynajmniej raz w tygodniu. Ogórkowa schodzi na drugi plan

Idealnie wilgotne, miękkie, perfekcyjnie waniliowe. Robię, gdy mam gości

Bułka tarta to przeżytek. Kalafior z tym dodatkiem to kulinarna rokosz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo | desery | słodycze | ciasta | truskawki | owoce