Kiełbasa i ziemniaki w mundurkach. Z tych dwóch składników przygotujesz rozgrzewający obiad
Ziemniaki i kiełbasa to produkty, które pojawiają się w niejednym daniu rodzimej kuchni regionalnej. Tym razem posłużą nam jednak, do przygotowania potrawy inspirowanej kuchnią duńską. Przepis może nie sprawdzi się dla osób, które chcą dbać o linię, będzie jednak doskonałym wyborem, gdy szukasz pomysłu na sycący i rozgrzewający jesienny obiad. Sprawdź, jak zrobić ziemniaki po duńsku.
Jak przygotować ziemniaki po duńsku? Nie ma jednego, tradycyjnego przepisu na takie danie. Duńczycy często gotują ziemniaki w mundurkach, dzięki czemu warzywa te zachowują więcej wartości odżywczych. Następnie można przetworzyć je na różne sposoby, np. zapiec w gęstym sosie śmietanowym. Z podgotowanych w łupinach ziemniaków można też zrobić nietypowe, bardzo smaczne frytki. Jeśli podsmaży się je z dodatkiem kiełbasy i cebuli, powstanie pożywne danie - idealne na chłodne, jesienne dni.
Sprawdź także: Pyszne pierogi jak z gruzińskiej restauracji. Delikatne ciasto i wyrazisty farsz
Nie od dziś wiadomo, że do podsmażonej wraz z cebulą kiełbasy, świetne pasują ziemniaki. Jeśli lubisz tego typu tradycyjne smaki, ziemniaki po duńsku z pewnością ci zasmakują. Przygotuj:
- 4 ziemniaki,
- 1 kiełbasa śląska (około 100 g),
- 1 cebula,
- ½ pęczka koperku,
- sól, pieprz (do smaku),
- olej (do smażenia).
Wyszoruj ziemniaki i włóż do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuj w łupinach przez około 10 minut. Przestudź. Obierz ze skórek. Pokrój kiełbasę w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub w półkrążki. Wysmaż na patelni kiełbasę. Dodaj trochę oleju i dołóż na patelnię cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Pokrój podgotowane ziemniaki tak, jak na frytki. Dodaj na patelnię. Smaż, aż ziemniaki staną się chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Pod koniec smażenia dopraw do smaku solą i pieprzem. Posiekaj drobno koperek i oprósz nim gotowe danie. Podawaj je gorące.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni
Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie