Reklama
Reklama

Kiełbasa i ziemniaki w mundurkach. Z tych dwóch składników przygotujesz rozgrzewający obiad

Ziemniaki i kiełbasa to produkty, które pojawiają się w niejednym daniu rodzimej kuchni regionalnej. Tym razem posłużą nam jednak, do przygotowania potrawy inspirowanej kuchnią duńską. Przepis może nie sprawdzi się dla osób, które chcą dbać o linię, będzie jednak doskonałym wyborem, gdy szukasz pomysłu na sycący i rozgrzewający jesienny obiad. Sprawdź, jak zrobić ziemniaki po duńsku.

Jak przygotować ziemniaki po duńsku? Nie ma jednego, tradycyjnego przepisu na takie danie. Duńczycy często gotują ziemniaki w mundurkach, dzięki czemu warzywa te zachowują więcej wartości odżywczych. Następnie można przetworzyć je na różne sposoby, np. zapiec w gęstym sosie śmietanowym. Z podgotowanych w łupinach ziemniaków można też zrobić nietypowe, bardzo smaczne frytki. Jeśli podsmaży się je z dodatkiem kiełbasy i cebuli, powstanie pożywne danie - idealne na chłodne, jesienne dni. 

Sprawdź także: Pyszne pierogi jak z gruzińskiej restauracji. Delikatne ciasto i wyrazisty farsz

Przepis na ziemniaki po duńsku 

Nie od dziś wiadomo, że do podsmażonej wraz z cebulą kiełbasy, świetne pasują ziemniaki. Jeśli lubisz tego typu tradycyjne smaki, ziemniaki po duńsku z pewnością ci zasmakują. Przygotuj: 

  • 4 ziemniaki, 
  • 1 kiełbasa śląska (około 100 g), 
  • 1 cebula, 
  • ½ pęczka koperku, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • olej (do smażenia).

Jak zrobić ziemniaki po duńsku? 

Wyszoruj ziemniaki i włóż do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuj w łupinach przez około 10 minut. Przestudź. Obierz ze skórek. Pokrój kiełbasę w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub w półkrążki. Wysmaż na patelni kiełbasę. Dodaj trochę oleju i dołóż na patelnię cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Pokrój podgotowane ziemniaki tak, jak na frytki. Dodaj na patelnię. Smaż, aż ziemniaki staną się chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Pod koniec smażenia dopraw do smaku solą i pieprzem. Posiekaj drobno koperek i oprósz nim gotowe danie. Podawaj je gorące.

Pikle z dyni to będzie hit tej jesieni. Jak przyniosłam do pracy, wszystkie dziewczyny wzięły przepis
 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

Ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi. Nie opada, jest miękkie i słodkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe