Kiełbaski po włosku. Pyszna alternatywa do tradycyjnego grilla
Kiełbaski po włosku przygotujesz na kolację na ciepło albo zamiast tradycyjnego grilla. Głównym produktem jest tu aromatyczna i mocno doprawiona oryginalna salsiccia. Możesz też użyć do tego przepisu innej kiełbasy wieprzowej sparzonej (np. białej).
Kiełbaski po włosku to potrawa przygotowana z salsicci z dodatkiem warzyw, m.in. cebuli, papryki czy pomidorów. Danie jest bardzo pożywne i może zastąpić tradycyjne kiełbaski z grilla. Cechuje się bogactwem smaku, także dzięki włoskim przyprawom - bazylii i oregano.
Salsiccia to włoska kiełbasa wieprzowa. Sprzedawana jest w wersji surowej (salsiccia fresca) albo suszonej (salsiccia secca). Charakteryzuje się pikantnym smakiem, za który jest szczególnie ceniona. We Włoszech produkowanych jest wiele rodzajów tego mięsa, różniących się dodatkami. Posiada wyraźny smak i cechuje się drobno-średnim stopniem zmielenia mięsa. Salsiccię można jeść na surowo, gotować, smażyć i grillować.
Przygotowanie kiełbasek po włosku nie sprawi ci trudności. Kup niezbędne składniki i zabierz się do gotowania.
Składniki:
- 6 włoskich kiełbas wieprzowych salsiccia (mogą być też inne, polskie)
- cebula
- papryka czerwona
- 3 pomidory (albo puszka pomidorów krojonych)
- mała papryczka chili
- 2 łyżki wody
- bazylia do smaku
- oregano do smaku
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania:
Jeśli kiełbasy są surowe, to na początku musisz je sparzyć. Zagotuj wodę, włóż je do środka i na małym ogniu zostaw na 15 minut.
Rozgrzej oliwę na patelni i przełóż kiełbaski. Smaż z każdej strony po kilka minut. Przełóż je do naczynia żaroodpornego.
Cebulę pokrój drobno. Z papryki pozbądź się gniazda nasiennego i posiekaj. Pomidory podziel na mniejsze części. Jeśli chcesz pozbyć się skórek, trzeba najpierw je sparzyć, a potem obrać i pokroić. Nie wylewaj miąższu.
Wszystko podsmaż na patelni, na której wcześniej smażyły się kiełbaski. Pod koniec dodaj posiekaną papryczkę chili, dopraw bazylią, oregano, solą i pieprzem. Dodaj też 2 łyżki wody. Duś całość przez 10-15 minut. Zalej farszem kiełbaski i włóż jeszcze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut