Reklama
Reklama

Kilka minut w kuchni i gotowe. Chrupiąca przyjemność dla łasuchów

Marzysz o czymś słodkim, ale nie chcesz wydawać kroci w cukierni? Nie masz też czasu na pieczenie ciasta? Rogaliki z kremem czekoladowym to odpowiedź na twoje pragnienia. Powstają z gotowego ciasta francuskiego, więc ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Po upieczeniu wychodzą chrupiące, z rozpływającym się w ustach nadzieniem. Nie jest to może najzdrowszy deser, ale od czasu do czasu warto sobie na niego pozwolić.

Rogaliki z kremem czekoladowym

Czy jest coś lepszego niż puszyste rogaliki z kremem czekoladowym? To idealna propozycja dla miłośników słodkich wypieków, która łączy w sobie prostotę przygotowania z intensywnym smakiem. Rozpływająca się w ustach czekolada i chrupiące ciasto francuskie sprawiają, że bardzo często będziesz je przygotowywać, niezależnie od okazji. Całość jest bardzo prosta i szybka - wystarczy zaledwie kilka składników i nieco ponad pół godziny, by wyjąć z pieca pachnące i aromatyczne croissanty. 

Przeczytaj też: Koreanki piją zamiast kawy. Napój piękna na idealną cerę i płaski brzuch

Reklama

Rogaliki z kremem czekoladowym - przepis

Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego,
  • 100 g kremu czekoladowego,
  • 100 g mlecznej czekolady, 
  • jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • łyżka wody. 

Dodatkowo: 

  • mąka do posypania blatu. 

Sposób wykonania:

Blat lekko podsyp mąką i rozwiń na niej ciasto francuskie. Przekrój je na pół, wzdłuż dłuższego boku, a następnie każdą z połówek na cztery prostokąty. Następnie każdy z prostokątów pokrój na dwa trójkąty. 

Na środku każdego trójkąta, bliżej jego podstawy, nałóż po łyżeczce kremu czekoladowego. 

Czekoladę mleczną pokrusz robotem kuchennym lub tłuczkiem. Posyp nią równomiernie trójkąty. 

Zaczynając od podstawy trójkątów, zwijaj je w rulonik, a następnie delikatnie ściśnij do siebie końce, tworząc rogalik. 

Gotowe rogaliki z kremem czekoladowym odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym, szwem do dołu. 

W miseczce rozbełtaj jajko z wodą. Delikatnie posmaruj mieszanką wierzch rogalików. 

Wstaw rogaliki do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut, do uzyskania ładnego, złotego koloru. 

Gotowe wypieki wyjmij i ostudź lekko przed podaniem. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej lub w lodówce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nocna owsianka z jagodami i kruszonką. Pożywne śniadanie, które rozrusza leniwe jelita

Nazywają ją "żywym napojem", możesz zrobić w domu. Wspomaga serce, obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu

Zapomnij o guacamole, ta pasta z awokado jest bardziej wyrafinowana. Wszyscy będą pod wrażeniem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka | desery | słodycze | rogaliki