Koreanki piją zamiast kawy. Napój piękna na idealną cerę i płaski brzuch
Kiedy w Polsce rano sięgamy po czarną kawę, w Korei wiele osób wybiera zupełnie inny napój, czyli goguma latte. To kremowy, delikatnie słodki napój, przygotowany z pieczonych batatów. Na całym świecie zyskał już miano koreańskiego eliksiru piękności. Nie tylko dodaje energii, ale wspiera też dobry stan skóry oraz pomaga w utrzymaniu zdrowej figury.
Korea Południowa od lat inspiruje świat swoim podejściem do pielęgnacji urody i zdrowego stylu życia. Fenomen tzw. K-beauty wzbudził również zainteresowanie koreańską dietą i nietypowymi azjatyckimi napojami, które zamiast sztucznie pobudzać, dostarczają organizmowi składników odżywczych. W ostatnim czasie w seulskich kawiarniach króluje goguma latte - napój na bazie batatów. Ma kremową konsystencję i naturalny, słodkawy smak.
Goguma latte, mimo nazwy, nie ma w sobie ani grama kawy. Powstał z połączenia pieczonych, słodkich ziemniaków i mleka. Zaistniał w menu kawiarni w Korei Południowej już kilka lat temu, ale prawdziwą popularność zdobył w erze mediów społecznościowych, gdy w sieci zaczęły pojawiać się zdjęcia kubków tego fioletowego koktajlu.
Jest szczególnie popularny jesienią i zimą, gdy Koreańczycy szukają zarazem czegoś rozgrzewającego, pożywnego, jak i lekkiego. W przeciwieństwie do zwykłej kawy goguma latte nie podnosi ciśnienia ani nie powoduje nadmiernego pobudzenia - to napój uspokajający, ale jednocześnie sycący i dodający energii. Wiele koreańskich kawiarni podaje go w szklankach, a nie filiżankach.
Na Zachodzie goguma latte stał się modny dzięki blogerom kulinarnym i influencerom. Popularność napoju to także efekt łatwiejszego dostępu do batatów i rosnącej świadomości o ich prozdrowotnych właściwościach. Warzywa są bogate w witaminy, błonnik i przeciwutleniacze.
Dlaczego goguma latte nazywana jest napojem piękna? Wszystko dzięki bogactwu składników odżywczych, które mają bezpośredni wpływ na kondycję skóry i całego organizmu. Bataty są źródłem beta-karotenu, witaminy C i E, które wspierają produkcję kolagenu, chronią skórę przed wolnymi rodnikami i spowalniają procesy starzenia.
Warzywa zawierają także błonnik pokarmowy, który usprawnia trawienie i pomaga utrzymać płaski brzuch. W ich składzie kryje się potas, regulujący gospodarkę wodną organizmu. Zapobiega to opuchliznom, które powodują dyskomfort. Goguma latte cechuje się niskim indeksem glikemicznym, więc zapewnia długotrwałą energię bez nagłych skoków cukru we krwi.
Jest to idealny napój dla osób, które chcą ograniczyć kofeinę, ale potrzebują czegoś sycącego na poranek lub podwieczorek. Dzięki naturalnej słodyczy batata latte nie wymaga dodatku cukru, co czyni je idealnym dla osób dbających o linię. W Korei często stanowi drugie śniadanie lub zdrową przekąskę, a dietetycy polecają napój osobom zmagającym się z problemami skórnymi i zmęczeniem.
Przygotowanie goguma latte w domu jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Wystarczy upiec batata, a następnie zblendować go z ciepłym mlekiem - krowim lub roślinnym. Jeśli lubisz słodkie napoje, możesz dodać odrobinę miodu lub wanilii dla aromatu. Właściwości odchudzające i poprawiające wygląd tego eliksiru piękna podkręci za to szczypta cynamonu. Niektórzy dodają też płatki migdałów i espresso, które - z rana - mają dodatkowo ich pobudzić.
Składniki:
- średni fioletowy batat (może być też biały lub pomarańczowy),
- 250 ml mleka (ciepłego, krowiego lub roślinnego) + 120 ml mleka (do spienienia),
- opcjonalnie: łyżeczka miodu, szczypta cynamonu, kropla ekstraktu z wanilii, espresso.
Sposób wykonania:
Batata obierz ze skórki, umyj i pokrój na kawałki. Przełóż na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 40 minut (do miękkości).
Przełóż do kielicha blendera, wlej podgrzane wcześniej 250 ml mleka (ma być tylko ciepłe, nie wrzące). Zmiksuj na gładkie, aksamitne purée.
Jeśli chcesz, dodaj miód, cynamon, wanilię lub espresso i wymieszaj. Przelej napój do szklanki lub kubka.
120 ml mleka spień w spieniaczu na puszystą piankę. Jeśli nie masz takiego sprzętu, po prostu podgrzej mleko do ok. 60 stopni Celsjusza (nie doprowadzaj do wrzenia), a następnie energicznie ubij je trzepaczką, blenderem lub mikserem do uzyskania piany. Przełóż piankę na wierzch latte przy pomocy łyżeczki. Podawaj od razu, póki gorące.
Goguma latte możesz też podać na zimno. W takim przypadku postępuj według powyższego przepisu, ale po upieczeniu i zmiksowaniu batata, odłóż masę do ostygnięcia. Mleka nie podgrzewaj i dodaj do wystudzonego purée. Przełóż do szklanki z kostkami lodu. Nałóż piankę lub dodaj więcej zimnego mleka (np. migdałowego dla smaku). Pij od razu.
Goguma latte to koreańska alternatywa dla kawy, która łączy wyjątkowy smak z silnymi właściwościami prozdrowotnymi. Jest to sycący, rozgrzewający i bogaty w witaminy, minerały, błonnik oraz przeciwutleniacze napój, który warto choć raz spróbować.
Źródło: terazgotuje.pl, viva.pl
Zobacz też:
Zacznij jeść regularnie, a nie tylko od święta. Pomaga w trawieniu i na bóle stawów