Reklama
Reklama

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku. Zaskakuje smakiem i kolorem

Powoli zbliża się okres przeziębień i grypy. Jeśli jesień masz zamiar spędzić aktywnie, bez pociągania nosem i chrypki, już dziś zadbaj o to, aby w twojej diecie znalazły się produkty wzmacniające odporność organizmu. Jednym ze sposobów na uchronienie się przed infekcjami jest spożywanie kiszonek. Najlepiej oczywiście zrobić je w domu. W poniższym artykule znajdziesz przepis na kiszoną kapustę z burakami po gruzińsku – to pyszna i zdrowa bomba witaminowa.

Doświadczone gospodynie zazwyczaj przygotowują buraczki i kiszoną kapustę jako dwa różne przetwory do słoików. Według gruzińskiego przepisu składniki te można połączyć, w efekcie otrzymując nie tylko smaczny dodatek do obiadu, ale i olbrzymią dawkę składników odżywczych świetnie działających na organizm. Co znajduje się w przepisie na kiszoną kapustę z burakami po gruzińsku? Podpowiadamy.

Sprawdź także: Zupa grzybowa jak u babci. Nie może w niej zabraknąć dodatkowych składników

Kapusta po gruzińsku - dlaczego warto ją jeść?

Kiszona kapusta z burakami to niezwykle popularny dodatek do gruzińskich obiadów. Tradycyjnie kisi się ją w beczkach, w domowych warunkach można zrobić ją także do słoików, a nawet plastikowych wiaderek. Kapusta po gruzińsku świetnie będzie pasować do tradycyjnych tamtejszych dań, np. chaczapuri, czyli zapiekanego placka drożdżowego z dodatkami (najczęściej serem i jajkiem), aczmy - gruzińskiej "lasagny", czy lobio - gulaszu z fasoli.

Warto zwrócić także uwagę na szereg walorów prozdrowotnych gruzińskiej kapusty. Przede wszystkim jest ona naturalnym probiotykiem, który świetnie wpływa na mikroflorę jelitową, a co za tym idzie, wzmacnia odporność organizmu. Dodatkowo zawiera błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, przyczynia się do przyspieszenia metabolizmu, oraz wpływ na sytość. Błonnik pomaga także zadbać o prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

Taka buraczano-kapuściana sałatka jest niskokaloryczna, dlatego warto jeść ją na diecie odchudzającej. Sałatka jest także źródłem przeciwutelniaczy, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także ma działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe. Kiszona kapusta z burakami to także doskonały sposób na zadbanie o układ krążenia, pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi oraz zbijać wysoki cholesterol. Kapusta kiszona to dodatkowo świetnie źródło witaminy C, która pomaga dbać o odporność oraz ma działanie przeciwutleniające. Natomiast buraki dostarczają witamin z grupy B, które między innymi wspierają układ nerwowy i krwionośny.   

Kiszona kapusta z burakami po gruzińsku - przepis

Danie to można robić na kilka sposobów, zmieniając jego smak poprzez dodawanie różnych przypraw, od mięty i bazylii, po cząber, koper, estragon i liście laurowe. Przygotuj także czyste i wyparzone słoiki oraz pokrywki.

Do zrobienia kiszonej kapusty z burakami po gruzińsku, będziesz potrzebować:

  • 1 kg kapusty,
  • 400 g buraków,
  • 150 g selera,
  • 1 ostra papryczka,
  • 4-6 ząbków czosnku,
  • kilka liści laurowych,
  • 1 łyżki suszonej bazylii,
  • 1 łyżki cząbru,
  • 1 łyżki estragonu,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • zalewy: woda i sól - na litr wody 2 łyżki soli.

Kapustę przekrój na pół, a następnie pokrój obie połówki w mniejsze części, pozostawiając odrobinę głąba, aby liście się nie rozpadały. Tak przygotowane kawałki zblanszuj - włóż na kilkanaście sekund do wrzącej, a następnie do zimnej wody. Seler, czosnek i buraki obierz. Buraki i seler dodatkowo pokrój w plastry. Do słoików układaj warstwowo kapustę i buraki, całość przekładaj również ząbkami czosnku, kawałkami papryczki, selerem oraz jego natką. Do słoików wrzuć także pieprz oraz suszone przyprawy.

Przygotuj zalewę, do ciepłej, przegotowanej wody wrzuć sól i wymieszaj do rozpuszczenia (na litr wody 2 łyżki soli). Zalewę wlej do słoika, tak aby całkowicie zakryła składniki. Aby składniki nie wypływały, można dodatkowo je obciążyć. Zakręć pokrywki, jednak nie dokręcaj ich zbyt mocno. Odstaw na 7-10 dni. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym miejscu.

Tą zupą ratowali kiedyś dzieci. Najlepsze lekarstwo na biegunkę

 

Źródła: terazgotuje.pl, obliczagruzji.monomit.pl

Zobacz też:

Są smaczniejsze od "schabowych" z kani. Jednym grzybem naje się cała rodzina

Pierwszy raz zrobiłam keczup z dyni. Jest aromatyczny i bardzo zdrowy

Przetestowałam ulubione śniadanie króla Karola III. Jajka, szpinak, mnóstwo sera i na tym nie koniec

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory