Reklama
Reklama

Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność

Kiedy brakuje czasu na przygotowanie drugiego śniadania, lub musisz zrobić szybki posiłek na wynos, z pomocą przychodzą smoothie i koktajle. Najczęściej robimy ja wiosną i latem, gdy mamy większy dostęp do świeżych, sezonowych owoców. Dziś przygotowaliśmy przepis, który idealnie sprawdzi się jesienią i zimą. Koktajl marchewkowy z orzechami i imbirem z dodatkiem cynamonu, jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Sprawdź, jak go zrobić.

Marchewka nie jest warzywem, które kojarzy się z koktajlami. Znacznie częściej robimy z niej surówki lub dodajemy ją do zup. Jednak w śniadaniowym wydaniu na słodko, smakuje niczym pyszne ciasto marchewkowe. To jesienno-zimowe smoothie jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Kto powinien pić koktajl marchewkowy z orzechami? Podpowiadamy.

Sprawdź także: Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie

Kto powinien pić koktajl marchewkowy z orzechami?

Bazą koktajlu jest oczywiście marchewka. Warzywo to kryje w sobie mnóstwo cennych właściwości prozdrowotnych. Swój piękny kolor zawdzięcza barwnikowi nazywanemu beta-karotenem, powstaje z niego witamina A, która doskonale wpływa na wzrok, pomaga chronić oczy przed chorobami, a także wspiera kondycję skóry oraz włosów. Dodatkowo beta-karoten wykazuje także działanie przeciwutleniające, przyczynia się do walki organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, wykazuje działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i antynowotworowe. Obecne są ty także witaminy z grupy B, które wspierają układ krążenia, nerwowy, oraz mięśniowy. Nie brakuje tu także witaminy C, która między innymi wzmacnia odporność, dlatego w szczególności warto zadbać o jej poziom w okresie jesienno-zimowym, kiedy częściej dopadają nas infekcje. W marchewce znajdują się także cenne minerały, wapń i fosfor, wzmacniające kości i zęby; cynk, wspierający układ immunologiczny, czy magnez, który pomaga dbać o zdrowie układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.

W marchwi znajdziemy również błonnik pokarmowy, który przede wszystkim wspiera prawidłowe, poprawia perystaltykę jelit, pomaga pozbyć się przykrych dolegliwości, takich jak gazy i wzdęcia. Warto wspomnieć także, że błonnik wpływa na sytość posiłku oraz podkręca przemianę materii, dlatego produkty w niego bogate są polecane osobom, które chcą schudnąć. Błonnik wykazuje także działanie stabilizujące poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Warto wspomnieć, że marchewka jest niskokaloryczna, w 100 g ma tylko 33 kcal, dlatego można jeść ją bez większych ograniczeń, nawet wówczas, gdy chcemy zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.

Do koktajlu dorzuć także orzechy włoskie, które zawierają zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, doskonale działające na układ krążenia. Orzechy włoskie wspierają prawidłową pracę serca, obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi, dbają o prawidłowe ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej. Jedzenie orzechów włoskich świetnie wpływa na układ nerwowy, obecne w nich polifenole, witamina E i kwasy omega-3 korzystnie działają na pracę mózg. Dodatkowo orzechy te działają na organizm przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, dostarczają także witamin z grupy B, witaminy C, a także witaminy E, magnezu, oraz błonnik. Pomagają regulować poziom cukru we krwi. Obecne są w nich polifenole, które redukują stany zapalne, działają antyoksydacyjnie, pomagają zapobiegać przedwczesnemu starzeniu, a także zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Do koktajlu warto dorzucić także kawałek świeżego imbiru. Jego korzeń świetnie wspiera odporność, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dzięki czemu pomaga radzić sobie z infekcjami. Działa rozgrzewająco i przeciwgorączkowo. Imbir bardzo dobrze wpływa także na trawienie, pomaga na niestrawność, gazy, czy nudności. Co więcej, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Koktajl marchewkowy z orzechami i imbirem - przepis

Składniki do przygotowania jednej porcji koktajlu z marchwi, orzechów włoskich i imbiru:

  • 150 g marchewki,
  • ½ pomarańczy,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 15-20 g orzechów włoskich,
  • ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru,
  • szczypta cynamonu,
  • 1-2 łyżeczki miodu.

Marchewkę, imbir i pomarańczę dokładnie umyj. Marchewkę i imbir obierz, a następnie pokrój w mniejsze kawałki. Z pomarańczy usuń skórkę i większe błonki, podziel ja na mniejsze części. Wrzuć wszystko do naczynia blendera, dodaj jogurt naturalny, szczyptę cynamonu oraz miód. Wszystko zblenduj na gładką masę, w razie potrzeby możesz dodać odrobinę wody.

Warto pamiętać, że koktajl chociaż zdrowy, nie dla wszystkich będzie odpowiedni. Ze względu na obecność orzechów, nie powinny pić go osoby, które cierpią na alergie pokarmowe. Dodatkowo obecność imbiru może zaostrzać nieprzyjemne dolegliwości związane z chorobami układu pokarmowego, np. wrzodami żołądka.


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W latach 80. i 90. na niedzielę piekła każda gospodyni. Pyszne, szybkie i tanie ciasto znów jest przebojem

Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole

Cały sekret tkwi w przyprawach. Chrupiące placuszki zachwycają smakiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | koktajle