Reklama
Reklama

Kotleciki z kaszy gryczanej i pieczarek lepsze od mielonych. Mój autorski sos wnosi smak na wyższy poziom

Po kotleciki z kaszy gryczanej i pieczarek sięgam najczęściej, gdy jestem już zmęczona mięsnymi potrawami. Mocno przypominają tradycyjne mielone, które tak uwielbiam, zarówno wyglądem, teksturą, jak i smakiem. Aby podkręcić smak kotlecików, robię do nich wybitny sos. Wszyscy są w szoku, gdy go próbują.

Kotleciki gryczane z pieczarkami

Kotlety gryczane z pieczarkami to istna bomba smakowa. Dzięki dodatkowi cebuli i sosu sojowego są bardzo aromatyczne i do złudzenia mogą przypominać tradycyjne mielone, jednak są od nich znacznie lepsze. Wychodzą w środku wilgotne i miękkie, a z zewnątrz lekko chrupiące. To idealny przepis na prosty i smaczny bezmięsny obiad.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 100 g pieczarek,
  • łyżka masła,
  • cebula,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 50 g tartego sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sos sojowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej.

Sposób wykonania:

Kaszę gryczaną dwukrotnie wypłucz i ugotuj ją w osolonej wodzie według zaleceń producenta. Pieczarki i cebulę umyj, i pokrój je w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż grzyby z cebulą, do momentu aż wszystko się delikatnie przyrumieni.

Ugotowaną kaszę przerzuć do garnka lub miski, dodaj do niej zawartość patelni i wymieszaj. Gdy całość przestygnie, wbij jajko, dodaj mąkę, szczypiorek, ser żółty, 2 łyżki bułki tartej, pieprz i sos sojowy do smaku. Składniki dokładnie połącz ze sobą.

Na osobne talerze wyłóż roztrzepane jajko i bułkę tartą. Z powstałej masy uformuj nieduże kotlety i panieruj je kolejno w jajku i bułce. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wykładaj na niego opanierowane kotlety i smaż na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni przełóż je na papierowy ręcznik.

Gotowe kotlety gryczane z pieczarkami możesz podawać w standardowy sposób z ziemniakami i ulubioną surówką.

Sos gruszkowy do kotletów gryczanych

Najlepiej lubię podawać kotlety gryczane oblane moim sosem gruszkowym. Połączenie to wydaje się nietypowe, natomiast pasuje ze sobą naprawdę dobrze. Gruszkowy smak odświeża całe danie i nadaje mu zupełnie nowy wymiar. Przy tym nie jest on słodki, nachalny i mocno owocowy.

Składniki:

  • gruszka,
  • 1/2 łyżeczki papryki,
  • gałązka rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego,
  • 2 gałązki tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego,  
  • łyżka masła. 

Sposób wykonania:

Gruszkę umyj, obierz i pozbaw gniazda nasiennego. Następnie pokrój ją w kostkę. W rondelku rozpuść łyżkę masła i dodaj do niego paprykę, rozmaryn i tymianek. Całość przesmaż przez około 2 minuty. Na ciepłe masło z przyprawami wrzuć pokrojoną gruszkę. Smaż pod przykryciem do momentu, aż owoc stanie się miękki i zacznie się rozpadać. Całość można delikatnie podlać wodą.

Gdy z gruszki utworzy się mus, dolej odrobinę wody, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Gotowym sosem gruszkowym oblej kotlety gryczane. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Klarowny i niezwykle aromatyczny. Barszcz z suszonych prawdziwków z przepisu mojej mamy

Robię na specjalne okazje. Rozgrzewające, gęste i aromatyczne danie nie ma sobie równych

Zdrowy chleb z żurawiną i gruszką. Na zakwasie własnej roboty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kotlety