Reklama
Reklama

W PRL-u były przysmakiem. Znów wróciły na nasze stoły, ale w ulepszonej wersji

W czasach, gdy inflacja znowu rośnie, a produkty w sklepach drożeją, wielu Polaków szuka tańszych, ale wciąż pysznych i wartościowych propozycji obiadów. Z pomocą przychodzi przepis, który królował w PRL-u. Kotlety jajeczne także wtedy były tańszą opcją niż mięsne specjały. Zaradne gospodynie wiedziały, jak je podać, żeby syciły na długo.

To nieprawda, że obiad musi być mięsny, żeby był sycący i pyszny. Jarski specjał z PRL-u, czyli kotlety jajeczne, stanowią idealny przykład smacznego i treściwego dania, które nigdy się nie nudzi. Robi się je ekspresowo i tylko z kilku składników.

Kotlety jajeczne - przysmak z PRL

W PRL-u kotlety jajeczne były najczęstszym zamiennikiem tradycyjnych mielonych. W tamtych czasach jajka można było kupić w sklepach jako podstawowy produkt, a przede wszystkim znacznie taniej niż mięso. Także dużo prościej i szybciej przyrządzało się kotlety jarskie od tych klasycznych. Zaradne gospodynie podawały je więc chętnie na danie główne, często w towarzystwie ziemniaków i sosu (np. śmietanowego, pieczarkowego czy pomidorowego). Danie pojawiało się też w kultowych barach mlecznych.

Reklama

Przepis na kotlety jajeczne jak z PRL-u nie był skomplikowany. Jajka wystarczyło ugotować na twardo, aby konsystencja kotletów była zwarta. Po rozgnieceniu stanowiły dobrą bazę potrawy. Wbijano jeszcze surowe jajko, które sklejało masę oraz przyprawy, które dodawały jej więcej smaku. Nie mogło zabraknąć zdrowej zieleniny, mającej wzmocnić wartość odżywczą dania. Uformowane łyżką lub dłonią kotlety obtaczało się w panierce z bułki tartej i smażyło na patelni.

Przeczytaj też: Niedoceniania ryba polecana przez dietetyków. Powinna być w diecie seniorów i cukrzyków

Kotlety jajeczne - przepis

Przygotowanie kotletów jajecznych nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni. Wystarczy połączyć ze sobą tylko kilka produktów, które bez problemu kupi się w osiedlowym sklepie. Każdy, kto wypróbuje poniższy przepis na kotlety jajeczne, z pewnością będzie do niego jeszcze nieraz wracał. Z podanej liczby składników wychodzą 4 kotlety.

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka bułki tartej (+ bułka tarta do panierowania),
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 3 łyżki masła klarowanego.

Sposób wykonania:

5 jajek ugotuj na twardo, obierz i przełóż do miski. Dokładnie rozgnieć widelcem.

Wbij do naczynia pozostałe jajko (surowe). Posól i popieprz do smaku. Wsyp łyżkę bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Masę dokładnie wymieszaj.

Uformuj 4 kotlety. Obtocz je w bułce tartej i połóż na talerzu. Włóż na ok. 2 godziny do lodówki (kotlety dobrze się zbiją, a smaki przenikną).

Po tym czasie rozgrzej masło klarowane na patelni. Na gorący tłuszcz wyłóż kotlety jajeczne i smaż na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Gdy już zarumienią się z jednej strony, ostrożnie przełóż na drugą. Smaż przez kolejne 3 minuty.

Zdejmij je z patelni i podawaj z sałatką, np. z pomidorów.

Kotlety jajeczne - wzbogacone wersje

Choć w PRL-u na półkach sklepowych brakowało produktów, to dziś jest ich pod dostatkiem. Właśnie dlatego warto eksperymentować w kuchni i urozmaicać potrawy, aby przemycać w daniu wartościowe składniki. Również kotlety jajeczne mają swoje wzbogacone wersje. 

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Jeśli lubisz esencjonalne, wilgotne i wyraziste w smaku dania, koniecznie spróbuj kotletów jajecznych z pieczarkami. Oprócz standardowych produktów, potrzebne będą jeszcze mała cebula i ok. 6-8 pieczarek. Grzyby trzeba obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni maśle należy zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej pieczarki. Składniki trzeba oprószyć solą, ale nie mieszać, żeby pieczarki nie puściły płynu. Dopiero po kilku minutach można przemieszać zawartość patelni. Usmażone warzywa należy wystudzić i dodać do masy z rozgniecionych jajek. Zamiast jednego surowego jajka, warto dodać dwa.

Kotlety jajeczne z serem

Kotlety jajeczne z serem to nieco bardziej kaloryczna wersja tego dania. Ser po usmażeniu będzie się przyjemnie ciągnął i podkręci smak kotletów. Jaki rodzaj sera dodać do masy? Delikatną mozzarellę, nieco mocniejszy ser morski lub goudę albo bardzo wyrazisty parmezan. Wystarczy dodać ok. 150 gramów startego na średnich oczkach sera. Również należy dodać dwa surowe jajka, by masa dobrze się kleiła. Trzeba też zadbać o to, żeby kotlety były mocniej opanierowane w bułce tartej. Uchroni to przed wyciekaniem rozpuszczającego się sera na zewnątrz.

Kotlety jajeczne z kaszą

Na końcu nieco zdrowsza wersja kotletów jajecznych z dodatkami. Tym razem nowym składnikiem jest kasza jaglana, która sprawia, że potrawa będzie bardziej treściwa i pełna wartościowego białka oraz witamin z grupy B. Na początku trzeba przepłukać kaszę kilkukrotnie pod zimną wodą (wtedy nie będzie miała gorzkiego posmaku). 1/3 szklanki kaszy następnie należy zalać szklanką mleka i gotować do momentu, gdy kasza wciągnie cały płyn. Wystudzona kasza powinna trafić następnie do masy na bazie rozgniecionych jajek na twardo. Kolejne kroki pozostają takie same, jak w przypadku tradycyjnych kotlecików. 

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Perska sałatka z ogórka zielonego i włoskich orzechów. W sam raz, gdy dbasz o linię

Sernik cytrynowy na zimno. Orzeźwiający, kremowy i nie za słodki

Puszysta i delikatna jak puch. Babka ze specjalnym dodatkiem będzie hitem Wielkanocy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja | kotlety | dania główne | kuchnia polska