Reklama
Reklama

Krupnik według Ani Starmach. Bez tego mięsa nie nabierze odpowiedniego smaku

Tradycyjny krupnik Ani Starmach to jedna z klasycznych i najbardziej popularnych zup goszczących na polskich stołach. Jest niezwykle pożywna i sycąca, sprawdzi się nie tylko jako pierwsze danie. Dużo kawałków soczystego kurczaka i kasza jęczmienna dostarczają białka, które jest ważnym składnikiem odżywczym i wspiera budowę mięśni. Zupa przyjemnie rozgrzewa i będzie idealna podczas jesiennych, deszczowych dni.

Nieznana historia krupniku

Krupnik to tradycyjna, pyszna zupa, która sprawdza się wyśmienicie jako rozgrzewające danie obiadowe jesienią i zimą. Jaka jest jego historia? Potrawę z kaszy jaglanej podawano już m.in. na dworze króla Władysława Jagiełły. Przyrządzano ją z podobnych powodów, co dziś - aby rozgrzewała od środka i syciła na długo. Przede wszystkim jednak serwowano ją, bo była robiona z niedrogich i łatwo dostępnych wówczas produktów

Słynną, historyczną recepturę na polski krupnik zawarła też XIX-wieczna mistrzyni kuchni Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swojej książce pt. "365 obiadów za 5 zł". Namawiała do przyrządzania krupniku w stylu zero waste, z wykorzystaniem resztek mięs podawanych później na obiad. 

Dziś swoim pomysłem na tradycyjny, sycący krupnik dzieli się współczesna pasjonatka gotowania, była jurorka programu MasterChef oraz autorka licznych kulinarnych publikacji, czyli Ania Starmach. Zupa wychodzi niezwykle aromatyczna, choć jest prosta do zrobienia.

Krupnik Ani Starmach - przepis

Składniki:

  • 3 l wody, 
  • 100 g kaszy jęczmiennej, 
  • 300 g tłustego mięsa drobiowego, np. udźca, 
  • 150 g marchewki,
  • 100 g korzenia pietruszki, 
  • 200 g ziemniaków, 
  • cebula, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego, 
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • łyżka masła do smażenia, 
  • natka pietruszki do podania. 

Sposób wykonania:

Marchewki i pietruszki obierz i pokrój w półplasterki lub drobną kostkę. Możesz także rozdrobnić je robotem kuchennym. Cebulę drobno posiekaj. 

W garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę i podsmaż ją do zeszklenia. Dodaj marchewkę i pietruszkę, mięso z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe i kaszę. Zalej całość wodą. 

Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 60 minut. Wyjmij mięso i odstaw je na bok. 

Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Dodaj je do zupy i dopraw całość solą i pieprzem. 

Krupnik Ani Starmach przenieś do misek. Podawaj na ciepło, z dodatkiem ugotowanych wcześniej kawałków kurczaka i posypany siekaną natką pietruszki. Zupę możesz przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku i podać następnego dnia. Jeśli będzie zbyt gęsta, wystarczy dolać odrobinę wody i podgrzać. 

Źródło: aniastarmach.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kuchnia polska