Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
W czasach PRL-u bryzole były popularnym daniem, które można było często spotkać na stołówkach i w barach. Dzisiaj niewiele osób o nich pamięta, mimo że smak potrawy można bardzo łatwo odwzorować we własnej kuchni. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób to zrobić, podpowiadamy przepis na klasyczne bryzole z cebulą i pieczarkami.
Kuchnia PRL-u wypełniona była przepisami z tanich i łatwo dostępnych składników. Potrawy były proste, ale szczyciły się doskonałym przygotowaniem poszczególnych elementów, przez co ich smak był niepowtarzalny. Bryzole to jedno z dań, które doskonale to pokazują. Przekonaj się, czym się wyróżniają.
Bryzole to kotlety, które tworzone były z mięsa wołowego lub wieprzowego. Można było spotkać ich dwie wersje. Pierwsze, bogatsza, polegała na zmieszaniu mięsa z jajkiem, solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiano, aby mięso było puszyste i dobrze zamarynowane, a następnie smażono. W wersji biedniejszej do masy dodawano jeszcze namoczoną, czerstwą bułkę. W teorii była zapychaczem, dzięki któremu można było uzyskać więcej kotletów mniejszym kosztem. W praktyce jednak dodawała kotletom miękkości i puszystości. Dzisiaj sami możemy zdecydować, którą wersję wolimy przygotować.
Charakterystyczna dla bryzoli była również okrasa, która składała się z podsmażonej cebuli i pieczarek. Co ciekawe, składniki przygotowywano na dwóch różnych patelniach. Dzięki temu można było dokładnie je podsmażyć. Cebulka bez nadmiaru wody, które wydzielają pieczarki, jest ładnie zarumieniona, nabiera słodkości i charakterystycznej goryczki. Pieczarki z kolei szybciej odparowują z wody, pozostając w dalszym ciągu jędrnymi. Porządnie podsmażone bez dodatku cebuli mają swój własny, piękny aromat, który podkreśla smak mięsa. Dopiero przed podaniem bryzoli oba, już przygotowane, składniki miesza się ze sobą.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego,
- jajko,
- czerstwa bułka,
- 200 g pieczarek,
- 2-3 średnie cebule,
- dodatkowo: olej do smażenia, mąka do panierowania.
Sposób wykonania:
Bułkę namaczamy w wodzie. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko. Bułkę odciskamy z wody i dodajemy do masy. Wyrabiamy mięso przez kilka minut, a następnie odstawiamy je na kilka minut do zamarynowania.
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka, a pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Na dwóch osobnych patelniach rozgrzewamy olej i smażymy cebulę oraz pieczarki. Smażymy na dużym ogniu, aby oba składniki porządnie się zarumieniły. Zdejmujemy z patelni i dopiero wtedy mieszamy je ze sobą.
Przechodzimy do formowania kotletów. Nadajemy im owalny, dość płaski kształt, a następnie panierujemy w mące. Rozgrzewamy olej na patelni. Ustawiamy średni ogień i nakładamy kotlety. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą ładnie zarumienione. Zdejmujemy z ognia i podajemy. Układamy kotlety na półmisku i przykrywamy je warstwą smażonej cebulki i pieczarek.
Bryzole to świetny pomysł na rodzinny obiad czy przekąskę na większe spotkanie. Podane na ładnym półmisku, zrobią wrażenie na gościach i będą pysznym pomysłem na imprezowy poczęstunek. Doskonale smakują również do klasycznych obiadowych dodatków takich, jak ziemniaki czy surówka.
Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @KuchniaKwasiora
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia