Reklama
Reklama

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

W czasach PRL-u bryzole były popularnym daniem, które można było często spotkać na stołówkach i w barach. Dzisiaj niewiele osób o nich pamięta, mimo że smak potrawy można bardzo łatwo odwzorować we własnej kuchni. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób to zrobić, podpowiadamy przepis na klasyczne bryzole z cebulą i pieczarkami.

Kuchnia PRL-u wypełniona była przepisami z tanich i łatwo dostępnych składników. Potrawy były proste, ale szczyciły się doskonałym przygotowaniem poszczególnych elementów, przez co ich smak był niepowtarzalny. Bryzole to jedno z dań, które doskonale to pokazują. Przekonaj się, czym się wyróżniają.

Bryzol - kultowe danie PRL. W czym tkwi jego sekret?

Bryzole to kotlety, które tworzone były z mięsa wołowego lub wieprzowego. Można było spotkać ich dwie wersje. Pierwsze, bogatsza, polegała na zmieszaniu mięsa z jajkiem, solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiano, aby mięso było puszyste i dobrze zamarynowane, a następnie smażono. W wersji biedniejszej do masy dodawano jeszcze namoczoną, czerstwą bułkę. W teorii była zapychaczem, dzięki któremu można było uzyskać więcej kotletów mniejszym kosztem. W praktyce jednak dodawała kotletom miękkości i puszystości. Dzisiaj sami możemy zdecydować, którą wersję wolimy przygotować.  

Charakterystyczna dla bryzoli była również okrasa, która składała się z podsmażonej cebuli i pieczarek. Co ciekawe, składniki przygotowywano na dwóch różnych patelniach. Dzięki temu można było dokładnie je podsmażyć. Cebulka bez nadmiaru wody, które wydzielają pieczarki, jest ładnie zarumieniona, nabiera słodkości i charakterystycznej goryczki. Pieczarki z kolei szybciej odparowują z wody, pozostając w dalszym ciągu jędrnymi. Porządnie podsmażone bez dodatku cebuli mają swój własny, piękny aromat, który podkreśla smak mięsa. Dopiero przed podaniem bryzoli oba, już przygotowane, składniki miesza się ze sobą.

Przepis na bryzole. Jak je podawać?

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego,
  • jajko,
  • czerstwa bułka,
  • 200 g pieczarek,
  • 2-3 średnie cebule,
  • dodatkowo: olej do smażenia, mąka do panierowania.

Sposób wykonania:

Bułkę namaczamy w wodzie. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko. Bułkę odciskamy z wody i dodajemy do masy. Wyrabiamy mięso przez kilka minut, a następnie odstawiamy je na kilka minut do zamarynowania.

Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka, a pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Na dwóch osobnych patelniach rozgrzewamy olej i smażymy cebulę oraz pieczarki. Smażymy na dużym ogniu, aby oba składniki porządnie się zarumieniły. Zdejmujemy z patelni i dopiero wtedy mieszamy je ze sobą.

Przechodzimy do formowania kotletów. Nadajemy im owalny, dość płaski kształt, a następnie panierujemy w mące. Rozgrzewamy olej na patelni. Ustawiamy średni ogień i nakładamy kotlety. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą ładnie zarumienione. Zdejmujemy z ognia i podajemy. Układamy kotlety na półmisku i przykrywamy je warstwą smażonej cebulki i pieczarek.

Bryzole to świetny pomysł na rodzinny obiad czy przekąskę na większe spotkanie. Podane na ładnym półmisku, zrobią wrażenie na gościach i będą pysznym pomysłem na imprezowy poczęstunek. Doskonale smakują również do klasycznych obiadowych dodatków takich, jak ziemniaki czy surówka.

Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @KuchniaKwasiora

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska | mięso