Reklama
Reklama

Kurczak Huli Huli na obiad. Wychodzi soczysty dzięki aromatycznej marynacie

Kurczak Huli Huli to danie inspirowane kuchnią hawajską, gdzie przecież to ananasy zawsze grają pierwsze skrzypce. Jest niezwykle aromatyczny, soczysty, lekko słodki z nutą kwaskowatości. Szybkość i prostota przygotowania aż zaskakują.

Kurczak Huli Huli to połączenie różnych smaków kuchni hawajskiej. Dzięki wyjątkowej marynacie mięso zyskuje wspaniały aromat, soczystość i idealną, miękką konsystencję. Przekonaj się, jak zrobić kurczaka w stylu hawajskim.

Kuchnia hawajska - charakterystyka

Kuchnia hawajska kształtowała się pod wpływem imigrantów przybywających na Hawaje. Opiera się na różnorodnych ziołach, sosach czy przyprawach. Do najpopularniejszych produktów spożywczych należą ananas, kokos, bataty, słodkie ziemniaki, orzechy (w tym makadamia), mięso i ryby. Najbardziej znanymi potrawami kuchni hawajskiej są: Poi, Lau Lau i Lomi. 

Kurczak Huli Huli - przepis

Dowiedz się, jak zrobić kurczaka Huli Huli. Przepis wcale nie jest skomplikowany. Zacznij od przygotowania aromatycznej marynaty, która podkręci smak mięsa.

Składniki:

  • 2 kg udek z kurczaka bez kości 
  • 250 g ananasa z puszki w plastrach 
  • 100 g brązowego cukru 
  • 125 ml ketchupu 
  • 200 ml syropu ananasowego z puszki 
  • 100 ml jasnego sosu sojowego 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki sosu Worcestershire 
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • łyżeczka wędzonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 

Dodatkowo: 

  • oliwa z oliwek 

Sposób wykonania:

Do woreczka foliowego strunowego wsyp cukier, keczup, sok ananasowy, sos sojowy, sos Worcestershire, ocet, imbir, czosnek, paprykę, czarny pieprz. Wstrząsaj i uciskaj wszystko do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. 

Około 1/2 szklanki powstałej marynaty przełóż do miseczki i odstaw do lodówki do późniejszego wykorzystania. 

Mięso oczyść i osusz dobrze papierowymi ręcznikami. Najlepiej sprawdzą się udka bez kości, ale możesz też użyć piersi z kurczaka. Dodaj mięso do marynaty i dobrze całość wymieszaj. Marynuj kurczaka przez co najmniej 4-6 godzin, a najlepiej przez całą noc.

Kurczaka ułóż na blaszce do piekarnika wyłożonej folią aluminiową. Pozostaw w cieple na ok. 20 minut. 

Piekarnik rozgrzej do 190 st. Celsjusza. Piecz mięso przez 30-35 minut, a następnie wierzch posmaruj odłożoną wcześniej marynatą. Następnie na każdym kawałku kurczaka połóż po plasterku ananasa. Piekarnik nastaw na funkcje grillowania i piecz całość przez 2-3 minuty, do ładnej karmelizacji. 

Kurczaka Huli Huli podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem ryżu i lekkiej surówki. 

Źródło: terazgotuje.pl, potrawy-swiata.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | danie główne