Reklama
Reklama

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

Kurczak nadziewany szpinakiem to proste w przygotowaniu danie, które można przyrządzić w zaledwie 30 minut, co czyni go idealnym obiadem dla osób zabieganych. Dodatek suszonych pomidorów nadaje całości wyjątkowego aromatu - lekko słonego, lekko słodkiego, pełnego słońca i lata.

Kurczak nadziewany szpinakiem

Kurczak nadziewany szpinakiem to jednocześnie prosty w przygotowaniu, a przy okazji elegancki obiad. Możesz go podać na uroczystym spotkaniu rodzinnym czy podczas świąt albo przyrządzić na codzienne danie główne. Przepis wcale nie jest skomplikowany, za to połączenie smaków - wyborne. Mięso drobiowe jest lekkostrawne i niskokaloryczne, a szpinak - pełen witamin, minerałów i antyoksydantów. Wspaniałego aromatu i jeszcze większej soczystości dodają potrawie suszone pomidory.

Przeczytaj też: To zapomniana polska zupa. Reguluje cukier, dba o wzrok i kości

Reklama

Kurczak nadziewany szpinakiem - przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka, 
  • 150 g świeżego szpinaku, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.

Sos: 

  • 200 ml bulionu drobiowego, 
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju, 
  • cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • łyżka mąki, 
  • łyżeczka tymianku.

Sposób wykonania:

1) Czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż go na patelni na średnim ogniu przez 1-2 minuty. 

2) Dodaj szpinak i często mieszając, podsmażaj do zwiędnięcia przez 2-3 minuty. 

3) Piersi z kurczaka umyj i osusz, a następnie przedziel na pół, bez przecinania. Rozłóż mięso na kształt motyli. 

4) W środku każdej piersi połóż po 1-2 kopiaste łyżki nadzienia szpinakowego. Złóż mięso na pół i posyp go obficie przyprawami z każdej strony. 

5) Umieść kurczaka w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. 

6) Przygotuj sos: cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż je z tymiankiem na patelni, na oliwie, przez 3 minuty, często mieszając. Dodaj mąkę i smaż do powstania zasmażki. Następnie dołóż bulion pokrojone w paseczki suszone pomidory. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie przelej go do naczynia żaroodpornego. 

7) Całość wstaw do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz pod przykryciem przez 30-40 minut. Zdejmij pokrywkę lub folię na ostatnie 10 minut pieczenia. 

8) Kurczaka nadziewanego szpinakiem podawaj na ciepło, polanego sosem. Najlepiej danie pasuje z dodatkiem ziemniaków i lekkiej surówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chrupiący i smaczniejszy niż ze sklepu. Przepis na cebulowy chleb z gara

Prosta surówka do obiadu. Pasuje do kotleta i ryby

Schabowe już nie są na 1. miejscu. Na obiad często robię kotlety papieskie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | szpinak | dania główne | mięso