Reklama
Reklama

Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej

Kurczak nadziewany szpinakiem to proste w przygotowaniu danie, które można przyrządzić w zaledwie 30 minut, co czyni go idealnym obiadem dla osób zabieganych. Dodatek suszonych pomidorów nadaje całości wyjątkowego aromatu - lekko słonego, lekko słodkiego, pełnego słońca i lata.

Kurczak nadziewany szpinakiem

Kurczak nadziewany szpinakiem to jednocześnie prosty w przygotowaniu, a przy okazji elegancki obiad. Możesz go podać na uroczystym spotkaniu rodzinnym czy podczas świąt albo przyrządzić na codzienne danie główne. Przepis wcale nie jest skomplikowany, za to połączenie smaków - wyborne. Mięso drobiowe jest lekkostrawne i niskokaloryczne, a szpinak - pełen witamin, minerałów i antyoksydantów. Wspaniałego aromatu i jeszcze większej soczystości dodają potrawie suszone pomidory.

Przeczytaj też: To zapomniana polska zupa. Reguluje cukier, dba o wzrok i kości

Reklama

Kurczak nadziewany szpinakiem - przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka, 
  • 150 g świeżego szpinaku, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.

Sos: 

  • 200 ml bulionu drobiowego, 
  • 50 g suszonych pomidorów w oleju, 
  • cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • łyżka mąki, 
  • łyżeczka tymianku.

Sposób wykonania:

1) Czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż go na patelni na średnim ogniu przez 1-2 minuty. 

2) Dodaj szpinak i często mieszając, podsmażaj do zwiędnięcia przez 2-3 minuty. 

3) Piersi z kurczaka umyj i osusz, a następnie przedziel na pół, bez przecinania. Rozłóż mięso na kształt motyli. 

4) W środku każdej piersi połóż po 1-2 kopiaste łyżki nadzienia szpinakowego. Złóż mięso na pół i posyp go obficie przyprawami z każdej strony. 

5) Umieść kurczaka w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. 

6) Przygotuj sos: cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż je z tymiankiem na patelni, na oliwie, przez 3 minuty, często mieszając. Dodaj mąkę i smaż do powstania zasmażki. Następnie dołóż bulion pokrojone w paseczki suszone pomidory. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie przelej go do naczynia żaroodpornego. 

7) Całość wstaw do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz pod przykryciem przez 30-40 minut. Zdejmij pokrywkę lub folię na ostatnie 10 minut pieczenia. 

8) Kurczaka nadziewanego szpinakiem podawaj na ciepło, polanego sosem. Najlepiej danie pasuje z dodatkiem ziemniaków i lekkiej surówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Taki sernik piekło się kiedyś z braku składników. Dzisiaj doceniamy jego smak

Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec

Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kurczak | szpinak | dania główne | mięso