Kurczak nadziewany szpinakiem. Rodzina będzie chciała jeść go częściej
Kurczak nadziewany szpinakiem to proste w przygotowaniu danie, które można przyrządzić w zaledwie 30 minut, co czyni go idealnym obiadem dla osób zabieganych. Dodatek suszonych pomidorów nadaje całości wyjątkowego aromatu - lekko słonego, lekko słodkiego, pełnego słońca i lata.
Kurczak nadziewany szpinakiem to jednocześnie prosty w przygotowaniu, a przy okazji elegancki obiad. Możesz go podać na uroczystym spotkaniu rodzinnym czy podczas świąt albo przyrządzić na codzienne danie główne. Przepis wcale nie jest skomplikowany, za to połączenie smaków - wyborne. Mięso drobiowe jest lekkostrawne i niskokaloryczne, a szpinak - pełen witamin, minerałów i antyoksydantów. Wspaniałego aromatu i jeszcze większej soczystości dodają potrawie suszone pomidory.
Przeczytaj też: To zapomniana polska zupa. Reguluje cukier, dba o wzrok i kości
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 150 g świeżego szpinaku,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sos:
- 200 ml bulionu drobiowego,
- 50 g suszonych pomidorów w oleju,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka mąki,
- łyżeczka tymianku.
Sposób wykonania:
1) Czosnek obierz i drobno posiekaj. Podsmaż go na patelni na średnim ogniu przez 1-2 minuty.
2) Dodaj szpinak i często mieszając, podsmażaj do zwiędnięcia przez 2-3 minuty.
3) Piersi z kurczaka umyj i osusz, a następnie przedziel na pół, bez przecinania. Rozłóż mięso na kształt motyli.
4) W środku każdej piersi połóż po 1-2 kopiaste łyżki nadzienia szpinakowego. Złóż mięso na pół i posyp go obficie przyprawami z każdej strony.
5) Umieść kurczaka w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
6) Przygotuj sos: cebulę i czosnek drobno posiekaj. Podsmaż je z tymiankiem na patelni, na oliwie, przez 3 minuty, często mieszając. Dodaj mąkę i smaż do powstania zasmażki. Następnie dołóż bulion pokrojone w paseczki suszone pomidory. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie przelej go do naczynia żaroodpornego.
7) Całość wstaw do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz pod przykryciem przez 30-40 minut. Zdejmij pokrywkę lub folię na ostatnie 10 minut pieczenia.
8) Kurczaka nadziewanego szpinakiem podawaj na ciepło, polanego sosem. Najlepiej danie pasuje z dodatkiem ziemniaków i lekkiej surówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Taki sernik piekło się kiedyś z braku składników. Dzisiaj doceniamy jego smak
Kolorowy deser nie tylko dla najmłodszych. Przepis na Galaretkowiec
Te kanapeczki zrobią furorę na święta. Rodzina będzie chciała jeść częściej