Reklama
Reklama

Kurczak w dyniowo-marchewkowym sosie. Pomysł na szybki obiad

Dyniowe purée może być nie tylko bazą do zup i ciast, ale i smacznych sosów do mięsa. Jeśli lubisz słodkie akcenty w wytrawnych daniach, na obiad przygotuj kurczaka z dynią i marchewką. Robi się go szybko, a jednocześnie danie jest prawdziwą bombą smaku. Będzie ciekawą odmianą dla tradycyjnych kotletów i na pewno zasmakuje wszystkim twoim domownikom.

Kurczak z dynią i marchewką to oryginalny pomysł na jesienne danie obiadowe. Do przygotowania sosu oprócz dyniowego purée będziesz potrzebować marchewki oraz soku z pomarańczy, który podkreśli smak sosu lekką, cytrusową nutą. Składniki te świetnie komponują się również z orientalną przyprawą curry oraz kurkumą. Kurczak wychodzi niezwykle delikatny i pyszny. 

Sprawdź także: Pieczona dynia z piekarnika. Zrób do niej miodowo-pikantny sos

Reklama

Przepis na kurczaka z dynią i marchewką 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 125 ml purée z dyni, 
  • 500 g filetu z piersi kurczaka, 
  • 2 łyżki oliwy,  
  • 2 łyżki mąki, 
  • ½ cebuli, 
  • 1 średnia marchewka,
  • 3 łyżki soku z pomarańczy, 
  • 250 ml bulionu,
  • 1 łyżeczka curry, 
  • ½ łyżeczki kurkumy, 
  • 80 ml słodkiej śmietany (18 proc.),  
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku),
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (do podania), 
  • masło klarowane (do smażenia).

Gotowego kurczaka podawaj z ugotowanym ryżem lub kaszą. 

Jak zrobić kurczaka z dynią i marchewką?  

Przygotuj purée z dyni. Upiecz do miękkości dynię pokrojoną na cząstki (bez pestek i włókien) - około 30-40 minut w 200°C. Wydrąż miąższ ze skórki i zblenduj. Odcedź nadmiar soku. Odmierz pół szklanki (125 ml) purée. 

Oczyść filet z kurczaka i pokrój na niewielkie kawałki. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj z oliwą. Obtocz w mące. Obsmaż mięso na niewielkiej ilości rozgrzanego na patelni masła klarowanego - około 2 minuty po każdej ze stron. Przełóż kurczaka na talerz. 

Pokrój dość drobno cebulę. Podsmaż na patelni, na której smażył się kurczak (jeśli to konieczne, dodaj trochę masła). 

Obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki marchewkę. Dodaj do cebuli. Smaż, aż warzywa zmiękną. Dołóż do warzyw purée z dyni wymieszane z sokiem z pomarańczy. Wlej gorący bulion. Dopraw curry i kurkumą. Wymieszaj. 

Dodaj na patelnię obsmażonego kurczaka. Duś go w sosie na wolnym ogniu przez kilka minut. 

Wymieszaj sos ze śmietanką i ponownie zagotuj. Jeśli chcesz, dodatkowo dopraw sos solą i pieprzem. 

Kurczaka z dynią i marchewką podawaj oprószonego posiekaną natką pietruszki.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Obłędnie pyszne gołąbki, kasza i pieczarki robią tu robotę. Mój ulubiony przepis

Delikatne i aromatyczne. Tak podasz kalmary jak we włoskiej trattorii

Wystarczy pić szklankę dziennie, by jelita i wątroba dobrze pracowały. Wspiera zdrowie kości i dodaje skórze blasku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kurczak