Kurczak w dyniowo-marchewkowym sosie. Pomysł na szybki obiad
Dyniowe purée może być nie tylko bazą do zup i ciast, ale i smacznych sosów do mięsa. Jeśli lubisz słodkie akcenty w wytrawnych daniach, na obiad przygotuj kurczaka z dynią i marchewką. Robi się go szybko, a jednocześnie danie jest prawdziwą bombą smaku. Będzie ciekawą odmianą dla tradycyjnych kotletów i na pewno zasmakuje wszystkim twoim domownikom.
Kurczak z dynią i marchewką to oryginalny pomysł na jesienne danie obiadowe. Do przygotowania sosu oprócz dyniowego purée będziesz potrzebować marchewki oraz soku z pomarańczy, który podkreśli smak sosu lekką, cytrusową nutą. Składniki te świetnie komponują się również z orientalną przyprawą curry oraz kurkumą. Kurczak wychodzi niezwykle delikatny i pyszny.
Sprawdź także: Pieczona dynia z piekarnika. Zrób do niej miodowo-pikantny sos
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 125 ml purée z dyni,
- 500 g filetu z piersi kurczaka,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki mąki,
- ½ cebuli,
- 1 średnia marchewka,
- 3 łyżki soku z pomarańczy,
- 250 ml bulionu,
- 1 łyżeczka curry,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 80 ml słodkiej śmietany (18 proc.),
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku),
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (do podania),
- masło klarowane (do smażenia).
Gotowego kurczaka podawaj z ugotowanym ryżem lub kaszą.
Przygotuj purée z dyni. Upiecz do miękkości dynię pokrojoną na cząstki (bez pestek i włókien) - około 30-40 minut w 200°C. Wydrąż miąższ ze skórki i zblenduj. Odcedź nadmiar soku. Odmierz pół szklanki (125 ml) purée.
Oczyść filet z kurczaka i pokrój na niewielkie kawałki. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj z oliwą. Obtocz w mące. Obsmaż mięso na niewielkiej ilości rozgrzanego na patelni masła klarowanego - około 2 minuty po każdej ze stron. Przełóż kurczaka na talerz.
Pokrój dość drobno cebulę. Podsmaż na patelni, na której smażył się kurczak (jeśli to konieczne, dodaj trochę masła).
Obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki marchewkę. Dodaj do cebuli. Smaż, aż warzywa zmiękną. Dołóż do warzyw purée z dyni wymieszane z sokiem z pomarańczy. Wlej gorący bulion. Dopraw curry i kurkumą. Wymieszaj.
Dodaj na patelnię obsmażonego kurczaka. Duś go w sosie na wolnym ogniu przez kilka minut.
Wymieszaj sos ze śmietanką i ponownie zagotuj. Jeśli chcesz, dodatkowo dopraw sos solą i pieprzem.
Kurczaka z dynią i marchewką podawaj oprószonego posiekaną natką pietruszki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obłędnie pyszne gołąbki, kasza i pieczarki robią tu robotę. Mój ulubiony przepis
Delikatne i aromatyczne. Tak podasz kalmary jak we włoskiej trattorii