Lato w słoiku z orientalną nutą. Nawet babcia doceni ten nowoczesny przepis
Tak przygotowana sałatka z kiszonych ogórków na zimę w plasterkach jest świetna do kanapek, na deskę do wędlin albo jako chrupiący dodatek do obiadu. Dzięki kurkumie nie tylko pięknie wygląda, ale ma także delikatny korzenny posmak.
Domowe kiszonki to zdecydowanie smak dzieciństwa i lata zamkniętego w słoiku. Ten przepis na sałatkę z kiszonych ogórków na zimę to połączenie klasyki z orientalną nutą. Subtelny aromat kurkumy dodaje wyjątkowego charakteru. Chrupiąca, lekko pikantna - taka sałatka musi znaleźć się w twojej spiżarni.
- 2 kg ogórków,
- spory kawałek chrzanu (ok. 10 cm),
- pęczek kopru z baldachimem,
- 1 główka czosnku,
- kilkanaście ziarenek pieprzu czarnego,
- Zalewa składniki,
- 1,5 litra wody,
- 1,5 łyżki,
- 1 łyżeczka kurkumy.
Ogórki dokładnie umyj i pokrój w średniej grubości plasterki (ok. 0,5 cm). Chrzan pokrój w cienkie plasterki. Czosnek podziel na ząbki i lekko zmiażdż nożem. Koperek podziel na mniejsze gałązki.
Na dno wyparzonych słoików włóż trochę koperku.
Następnie wkładaj plasterki ogórków, warstwami przesypując dodatkami.
W garnku zagotuj 1,5 litra wody z 1,5 łyżki soli i 1 łyżeczką kurkumy. Wymieszaj do połączenia składników. Odstaw na 2–3 minuty, aby zalewa przestała wrzeć.
Zalej ogórki gorącą zalewą z kurkumą, tak aby były całkowicie przykryte. Jeśli chcesz, możesz obciążyć w słoiku np. kawałkiem liścia chrzanu lub małym talerzykiem do kiszenia (w przypadku większych słojów).
Słoiki zakręć, ale nie za mocno. Odstaw w temperaturze pokojowej na 3–4 dni, aby rozpoczęła się fermentacja. Potem przenieś w chłodne miejsce (do piwnicy lub lodówki).
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zachwyca kolorem i orzechowym smakiem. Wybornie smakuje podana z masłem
Smakują lepiej niż śródziemnomorskie kapary. Zbieram latem i marynuję w pysznej zalewie
Ogórkowa przekąska w wersji pikantnej. Sekretem jest wyrazisty sos