Lepszego dżemu na zimę nie zrobisz. Te owoce to prawdziwa skarbnica zdrowia
Mirabelki to rodzaj małych, żółtych śliwek. Porastają często przydrożne rowy i łąki, więc są owocami często darmowymi. Latem można zbierać je całymi koszami, są pyszne na surowo i w formie przetworów. Dżem z mirabelek będzie smacznym dodatkiem (nie tylko do kanapek) i zadba zimą o naszą odporność.
Choć rodowód mirabelek sięga Azji Mniejszej i Kaukazu, szybko znalazły sobie miejsce w Europie. Do Polski przywędrowały z Niemiec, gdzie są bardzo cenionym owocem. U nas dziś już nieco zapomniane, mirabelki mogą stać się bazą do przygotowania prostego dżemu. Pysznie smakują z pieczywem, naleśnikami, a nawet jako dodatek do mięs.
Mirabelki to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Ponieważ często rosły dziko, można było z ich pomocą szybko zaspokoić głód i pragnienie podczas letnich przygód na świeżym powietrzu. Te niewielkie, żółte śliwki, oprócz specyficznego smaku, kryją w sobie wiele właściwości zdrowotnych.
Niedoceniane dziś mirabelki są bogate w błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie i usprawnia pracę jelit. Zawierają też witaminy z grupy B, ważne dla układu nerwowego i przemiany materii, a także witaminę C, która wzmacnia odporność i działa przeciwutleniająco. Obecność witamin A i E korzystnie wpływa na kondycję skóry i wzroku. Owoce są również źródłem potasu, czyli pierwiastka niezbędnego dla prawidłowej pracy serca i regulacji ciśnienia krwi.
Mirabelki, jak wszystkie śliwki, wykazują delikatne działanie przeczyszczające. Dzięki temu wspierają usuwanie toksyn i poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego. Mają też właściwości moczopędne, co korzystnie wpływa na pracę nerek. Warto jednak pamiętać, że pestki mirabelek zawierają amigdalinę, która w większych ilościach jest toksyczna. Dlatego nie należy ich rozgryzać czy zjadać. Same owoce stanowią wartościowy i naturalny składnik letniej diety, dlatego warto je ocalić od zapomnienia.
Na dżem z mirabelek wybieraj owoce dojrzałe. Nie ma znaczenia, czy będą żółte czy czerwone, nie zbieraj ich jednak z drzew, które rosną zbyt blisko drogi. Mogą wtedy zawierać wiele metali ciężkich.
Składniki:
- 3 kg mirabelek,
- 1 kg cukru,
- 2-3 saszetki cukru żelującego (dżemix lub żelfix),
- sok z połowy cytryny,
- 100 ml wody,
- laska wanilii (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Mirabelki umyj i wydryluj z pestek. Przełóż je do garnka z grubym dnem, wlej wodę i sok z cytryny, zasyp cukrem i włóż rozkrojoną laskę wanilii. Podgrzewaj śliwki, mieszając od czasu do czasu do momenty, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gdy owocowa masa się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przed około 40-60 minut, aż dżem stanie się gęsty. W tym momencie możesz wyłączyć gaz i przetrzeć mirabelki przez sitko. Możesz też pozostawić skórki w dżemie, ale będzie miał wtedy więcej błonnika i aromatu, ale będzie też bardziej kwaśny.
Wyjmij wanilię, wsyp żelfix i gotuj jeszcze kilka minut. Do wyparzonych wcześniej słoiczków nakładaj gorący dżem, pozostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni do krawędzi słoików. Zakręć mocno każdy słoik i postaw do góry dnem do wystygnięcia. Używaj do kanapek, ciast, naleśników. Dżem mirabelkowy podkręci też smak sosów, może być też podawany do mięs jak konfitura żurawinowa.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Łagodny smak, kremowa konsystencja. Nic dziwnego, że każdy prosi o dokładkę
Ta sałatka będzie hitem każdej imprezy. Nawet wybredny wuj będzie mlaskał z zachwytu
Lepsze niż klasyczne frytki. Moja rodzina nie chce już słyszeć o innych