Manty - hit z kazachskich stołów. Pierogi w delikatnym cieście, napakowane mięsnym nadzieniem
Pierogi w polskiej kuchni są dobrze znane i lubiane. Niestety często zapominamy, że pojawiają się one również w innych kulturach. Jeśli w naszej diecie panuje ostatnio nuda, proponujemy danie, które doskonale sobie z nią poradzi. Pierogi manty to danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, które jest niezwykle aromatyczne i sycące. Zasmakuje nawet największym zwolennikom tradycyjnej kuchni.
Te mięsne pierogi zachwycają aromatycznym farszem, który otoczony jest delikatnym ciastem. Będą idealnym pomysłem na obiad dla każdego mięsożercy. Zobacz, jak je przygotować.
Pochodzenie tej tradycyjnej bliskowschodniej potrawy do dzisiaj jest zagadką. Według niektórych źródeł ich genezą były starochińskie bułki, gotowane na parze, które nadziewano mięsem. Inna teoria mówi z kolei, że pochodzą one od ludów żyjących w dawnej Mongolii. Jako że pojawiają się w kuchni Bliskiego Wschodu, wiele osób uważa, że to właśnie tam zostały przyrządzone po raz pierwszy. Niezależnie od tego, gdzie zaczęła się tradycja ich przyrządzania, pierwsze receptury na pierogi manty można znaleźć już w źródłach pisemnych pochodzących z XIV wieku. Smaczne danie szybko się rozprzestrzeniło, dzięki podróżnym, którzy poruszali się po Jedwabnym Szlaku. Pierogi były pożywną potrawą, którą z łatwością można było przewieźć i ogrzać nad ogniem. Takim sposobem zawędrowały aż do Anatolii, gdzie zyskały tak dużą popularność, że dzisiaj powszechnie uznaje się je za przysmak turecki.
Pierogi manty przygotowuje się z ciasta podobnego do tego na klasyczne pierogi. Jest dość twarde, ale elastyczne i potrzeba do niego jedynie 3 składników. Zamyka się w nim aromatyczny, mięsny farsz, który tradycyjnie powinien być przygotowany z baraniny lub jagnięciny. W domowych warunkach jednak równie dobrze sprawdzi się połączenie mięsa wieprzowego oraz wołowego. Ciekawym zabiegiem jest to, że do każdego pierożka oprócz farszu, dodaje się odrobinę masła. Po ugotowaniu nawilża ono wnętrze i świetnie rozprowadza smak i aromat po całym pierożku.
Tradycyjnie manty gotuje się na parze. Mogą być jednak gotowane, a później nawet smażone. Są większe od naszych pierogów i mocno sycą. Ich przygotowanie może zająć nam chwilę, jednak ich pyszny smak wynagradza pracę.
Zobacz także: Niedawno odkryłam przepisy na płaskie pierogi z patelni. Kutaby to hit w moim domu
Do przygotowania ciasta na pierogi będziemy potrzebować:
- 600 ml wody,
- 0,5 łyżki soli,
- 1 kg mąki.
Do farszu potrzebne będą:
- 1 kg udźca z barana (sprawdzi się również połączenie wieprzowiny i wołowiny),
- 500 g dyni,
- 2 duże cebule,
- 0,5 łyżki soli,
- czarny pieprz,
- majeranek,
- lubczyk,
- czosnek niedźwiedzi,
- czosnek granulowany,
- 100 g masła.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce. Początkowo mieszamy łyżką, a następnie przechodzimy do wyrabiania ciasta ręcznie. Powinno być dosyć twarde i przypominać ciasto na pierogi. Przykrywamy je, odstawiamy na bok i przechodzimy do przygotowania farszu.
Mięso mielimy za pomocą maszynki do mielenia. Jeśli zależy nam na podążaniu za tradycyjną recepturą, możemy drobno posiekać je nożem. Jest to jednak pracochłonne zadanie. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do mięsa. Następnie obrane z łupiny cebule, trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami.
Przechodzimy do lepienia pierogów. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, rolujemy w wałek, podobnie jak na kopytka i dzielimy go na kawałki o długości ok. 5 cm. Każdy obtaczamy w mące i przekładamy na talerz. Rozwałkowujemy każdy z nich na płaski okrągły placek. Na środku nakładamy łyżkę farszu oraz odrobinę masła (ok. 0,5 łyżeczki). Następnie zlepiamy pośrodku, a potem po bokach, aby wyszedł nam pierożek o kształcie kwadratu. Maczamy go w oleju roślinnym, aby nie kleił się podczas procesu gotowania i układamy na sitku.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, kładziemy na nim sitko z ułożonymi mantami i przykrywamy. Gotujemy przez ok. 40 minut, aby mieć pewność, że mięso w środku nie będzie surowe. Podajemy gorące.
Pierogi manty są pyszne i aromatyczne. Najlepiej smakują w połączeniu z łyżką kwaśnej śmietany albo sosem jogurtowo-czosnkowym. Mogą stanowić samodzielne danie główne, sycącą przekąskę albo kolacje, jeśli podamy je w mniejszej porcji.
Manty to danie typowo mięsne. Można jednak spróbować poeksperymentować z farszem i przygotować wersję, która będzie odpowiednia dla wegetarian. Zamiast mięsa, pierogi można przygotować z farszem warzywnym, stworzonym z ziemniaków, dyni oraz cebuli. Taki farsz trzeba będzie wzbogacić o dodatkową porcję oleju. Pasuje do niego taki sam zestaw przypraw, co w przypadku pierogów mięsnych.
Źródło: terazgotuje.pl, ekologia.pl
Zobacz też:
Na problemy z żołądkiem, słaby wzrok i gładką skórę. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie
Polski król odkrył je przez przypadek. Baby Neapolitańskie to wilgotne ciastka z kremem
Nie potrzebujesz biszkoptu ani skomplikowanych kremów. Torcik naleśnikowy robi robotę