Reklama
Reklama

Mięciutkie, pełne jabłek, pachnące cynamonem. Szarlotkowe róże zaskoczą twoich gości

Ten deser jest Szarlotkowe róże to wypiek, który zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Klasyczny smak zamknięty został w nowoczesnej i przepięknej formie. Choć te bułeczki wymagają nieco pracy, to warto ich spróbować, są tak pyszne, że w mig znikają ze wszystkich talerzy. Będą idealne na rodzinne przyjęcie, lub jako słodka przekąska do kawy, lub herbaty.

Jesień to czas, kiedy w naszych kuchniach królują desery z jabłkami i cynamonem. Jeżeli jednak klasyczna szarlotka na kruchym cieście, oraz jabłeczniki nieco ci się znudziły, możesz zdecydować się na przygotowanie wyjątkowych ciasteczek, czyli szarlotkowych róż. Ciasto zrobisz na bazie drożdży, dzięki czemu będzie puszyste i wyrośnięte. Nadzienie to oczywiście jabłka w towarzystwie cynamonu, warto skorzystać z twardej i kwaśnej odmiany, świetnie sprawdzą się np. szare renety lub jabłka kulinarne. 

Sprawdź także: Moja rodzina uwielbia szarlotkę galicyjską. Jest proste i znika do ostatniego okruszka

Przepis na szarlotkowe róże

Gotowe ciastka oprósz cukrem pudrem, możesz także zrobić do nich lukier z cukru pudru i soku cytrynowego. 

Ciasto: 

  • 500 g mąki chlebowej, 
  • 150 ml śmietanki 36 proc.,
  • 200 ml mleka + 1 łyżka, 
  • 75 g cukru, 
  • 65 g mąki tortowej, 
  • 1 jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • 1 łyżka drożdży instant, 
  • 1,5 łyżeczki soli.

Nadzienie: 

  • 1 duże jabłko lub dwa małe, 
  • 1 łyżka cynamonu, 
  • 1 łyżka soku z cytryny. 

Pokrycie: 

  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka wody.

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania. 

Jak zrobić szarlotkowe róże?

Przygotuj nadzienie. Jabłka zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru soku.  Dodaj cynamon oraz sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw. 

Przygotuj ciasto. W misie miksera utrzyj jajka z mlekiem i śmietanką. Dodaj cukier, oba rodzaje mąki, drożdże i sól. Miksuj całość na niskich obrotach przez 15 minut za pomocą haków do ciasta drożdżowego. Miskę przykryj wilgotnym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie uderz ciasto pięścią i przełóż je na blat podsypany mąką. Pokrój je na 32 równe kawałki, uformuj z nich kulki i odłóż na 15 minut. 

Formowanie. Kulki ciasta rozwałkuj na okręgi o grubości ok. 2-3 mm. Cztery okręgi ułóż w linii tak, by zachodziły na siebie na głębokość ok. 1/3 średnicy. Przetnij je na pół, wzdłuż średnicy. Niewielką ilość nadzienia rozłóż na połówce i przykryj je drugą połówką, lekko zlepiając brzegi. Zwiń złączone okręgi w rulonik, pilnując, by wierzchołki okręgów nie znajdowały się jeden tuż nad drugim. Formę na muffiny wysmaruj masłem. Uformowane bułeczki umieść w zagłębieniu na muffinę. Powtórz czynność dla pozostałego ciasta. Przykryj całość folią spożywczą i pozostaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia. 

Przygotuj pokrycie. Jajko roztrzep z łyżką wody. Przygotowaną mieszanką delikatnie posmaruj płatki. 

Pieczenie. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. Celsjusza. Wstaw szarlotkowe róże do pieca i piecz je przez 20-25 minut. Wyjmij i pozostaw do lekkiego ostudzenia przed wyciągnięciem z formy. Podawaj bułeczki na zimno lub ciepło, posypane cukrem pudrem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Na jesienne śniadanie zrób gziczkę. Specjalne dodatki podbijają jej wyjątkowy smak

Przepis na najlepszą karpatkę na świecie. Nawet w dobrej cukierni takiej nie zjesz

Chrupiąca sałatka z kukurydzą. Wychodzi soczysta, pasuje do każdego obiadu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka