Mocno cytrynowy aromat to tylko dodatek. Zrób z niej herbatę na dobre trawienie i ukojenie nerwów
Werbena cytrynowa to zioło, które zachwyca intensywnym cytrusowym aromatem. Jej prawdziwa moc kryje się w prozdrowotnych właściwościach. Napar z jej liści wspiera trawienie, łagodzi stres i działa relaksująco. Można go pić o poranku lub wieczorem, aby się wyciszyć. Werbena ma jednak w kuchni znacznie więcej zastosowań.
Liście werbeny, po lekkim potarciu, uwalniają intensywną, orzeźwiającą woń cytryny. Nie tylko sprawiają, że ogród staje się pachnący i przyjaznym pszczołom, ale też dostarczają nam naparu, który wspomaga trawienie i pomaga się skutecznie zrelaksować. W kuchni ma jednak znacznie więcej przydatnych zastosowań.
Werbena cytrynowa to krzew pochodzący z Ameryki Południowej, szczególnie popularny w Argentynie, Chile i Peru. Do Europy trafiła w XVII wieku i od tamtej pory jest chętnie uprawiana w ogrodach. Jej największym atutem jest piękny zapach - świeży, cytrynowy i lekko ziołowy. Aromat uwalnia się po dotknięciu lub potarciu liści.
Roślina osiąga wysokość od 1 do nawet 2 metrów w ciepłym klimacie, ale w Polsce zazwyczaj dorasta do ok. 80 - 100 cm (zwłaszcza, jeśli jest uprawiana w donicy). Liście werbeny są wąskie, lancetowate i jasnozielone. Latem zakwita drobnymi kwiatami, które również mają delikatny aromat. Werbena cytrynowa nie jest trudna w uprawie - wymaga nasłonecznienia (jest rośliną ciepłolubną) i umiarkowanego podlewania.
Werbena cytrynowa to nie tylko dekoracja ogrodu, a raczej bogactwo prozdrowotnych właściwości. Zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, fenolokwasy i związki o działaniu przeciwzapalnym. Napar z jej liści działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, co pomaga przy niestrawności, wzdęciach i bólach brzucha. Wspiera też pracę wątroby, ułatwia trawienie tłustych posiłków i pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
Dzięki właściwościom uspokajającym werbena pomaga łagodzić napięcia nerwowe i redukować stres, ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu. Działa także przeciwbakteryjnie i antyoksydacyjnie, co wspiera odporność. Z naparu mogą korzystać osoby z problemami trawiennymi, zestresowane, przemęczone i te, które chcą naturalnie wzmocnić witalność. Werbena jest łagodna dla żołądka, więc można ją pić regularnie. Nie powinny po nią sięgać kobiety w ciąży i małe dzieci.
Napar z werbeny cytrynowej jest niezwykle prosty do przygotowania, a jego cytrusowy aromat i lekko ziołowy smak sprawiają, że można pić go o każdej porze dnia. Doskonale sprawdzi się po obfitym posiłku lub przed snem, aby wyciszyć organizm.
Składniki:
- łyżka świeżych lub łyżeczka suszonych liści werbeny cytrynowej,
- 250 ml gorącej, ale nie wrzącej wody,
- ewentualnie plasterek cytryny lub odrobinę miodu do smaku.
Sposób wykonania:
Liście werbeny umieść w kubku lub zaparzaczu do herbaty. Zalej gorącą wodą (ok. 90 stopni Celsjusza). Przykryj i parz przez ok. 5-7 minut. Wyłów listki, dodaj jeszcze plaster cytryny lub odrobinę miodu (jeśli lubisz słodsze napoje) i wypij. Stosuj nie więcej niż dwie filiżanki dziennie.
Werbena cytrynowa to wspaniały składnik kulinarny, ale nie tylko naparów. Jej liście można drobno posiekać i dodać do sałatek owocowych, by podkreślić ich świeży smak. Listki można wrzuć do dzbanków z lemoniadą lub wodą smakową, aby nadać im orzeźwiającego charakteru.
Werbena świetnie komponuje się również z rybami, drobiem i owocami morza. Dodana do marynaty wspaniale podkreśli ich smak. Sprawdza się też w deserach - panna cotta, serniki na zimno lub sorbety zyskują dzięki niej lekki, cytrusowy aromat. W świecie cukierniczym łączy się ją także z cukrem, aby stworzyć cukier cytrynowy.
Źródło: terazgotuje.pl, apteka-melissa.pl
Zobacz też:
Zrobisz z łatwo dostępnych składników. Sałatka na grilla gotowa w 10 minut
Kawa po gruzińsku smakuje niepowtarzalnie. Sekret to królewska metoda parzenia i nietypowy dodatek