Mocno sycąca i aromatyczna zupa. Trzy najzdrowsze warzywa i dobre mięso to jej podstawa
Ta zupa pochodzi prosto z Maroka i swoim aromatem potrafi przenieść polski dom w afrykańskie klimaty. Mocno syci, rozgrzewa i zachwyca swoim smakiem. Przy tym jest bogata w prozdrowotne składniki i najlepsze warzywa. Tak pysznej i zdrowej zupy jeszcze nie jadłaś.
Harira to zupa, która pochodzi z Maroka, a jej najbardziej tradycyjna wersja wywodzi się konkretniej z miasta Fez. Ma ona szczególne znaczenie w życiach i kulturze Marokańczyków. Potrawa ta przygotowywana jest w trakcie Ramadanu, czyli okresu ścisłego postu, kiedy to nie można jeść od świtu do zachodu słońca. Zupa spożywana jest zaraz po zmierzchu, aby uzupełnić kalorie po całym dniu bez jedzenia.
Podstawą hariry jest mięso baranie, ale można używać zarazem wołowiny czy drobiu. Nie brakuje tam dodatku licznych warzyw, ziół i przypraw. Najistotniejsze są warzywa strączkowe, czyli ciecierzyca, soczewica, bób i groch. Poza tym znajdziemy tam również pomidory, selera naciowego i cebulę. Najwięcej aromatu zupie nadają jednak przyprawy, takie jak kurkuma, imbir, cynamon, natka pietruszki.
Harira podawana jest w wielu wersjach, a receptura na nią może różnić się w zależności od rodzinnych tradycji czy regionu. Składniki bardzo często są wymieniane, dodawane jest to, co akurat je w lodówce. Tradycyjnie przygotowuje się ją na mięsie, ale spotykane są też wersje wegetariańskie. Zupa może być zarówno łagodna, jak i pikantna. Niekiedy przygotowuje się ją nawet z dodatkiem soku z cytryny.
Harira to przede wszystkim bogactwo białka. Zawartość dużej ilości warzyw strączkowych dostarczy tego składnika budulcowego. Ten zadba o nasycenie i zabicie głodu na długie godziny. Przy tym odżywi mięśnie i tkanki, przyspieszając ich budowę oraz regenerację. Pomoże w odzyskaniu sił i pozwoli na dalszą pracę.
Przez zawartość białka harira polecana jest osobom na diecie odchudzającej. Zupa mocno nasyci, dostarczając przy tym niewielkiej ilości kalorii. Zahamuje głód i mniejszy ochotę na podjadanie między posiłkami. Tak ułatwi zrzucanie zbędnych kilogramów.
Ze względu na dużą ilość warzyw harira uzupełni istotną witaminę C. Dzięki temu będzie mieć właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Wzmocni układ immunologiczny, zmniejszając ilość rozwijających się infekcji czy zachorowań. Do tego regularne spożywanie zupy może opóźniać procesy starzenia i stymulować syntezę kolagenu.
Zupa harira to również dawka żelaza, które jest niezbędne do utrzymania odporności organizmu, prawidłowej pracy serca czy sprawności mięśni. Danie powinno być jedzone przez pacjentów zmagających się z anemią oraz przez tych, którzy mają niski poziom żelaza.
Przygotowanie zupy harira jest nieco czasochłonne. Warzywa strączkowe wymagają namoczenia przez cały dzień, a sama zupa powinna dusić się przez ponad 2 godziny. Natomiast efekt jest jak najbardziej wart czekania i pracy. Marokańska zupa wychodzi wyśmienita. Jest bardzo kremowa, aromatyczna i rozgrzewająca. Do tego można jej zjeść naprawdę niewiele, a bardzo syci.
Składniki:
- 250 g mięsa wołowego,
- 6 pomidorów,
- garść suchej ciecierzycy,
- 2 garści suchej soczewicy,
- cebula,
- łodyga selera naciowego,
- pęczek natki pietruszki,
- łyżka tartego korzenia imbiru,
- łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 3 łyżki sosu pomidorowego,
- 3 łyżki pokruszonego makaronu vermicelli,
- szklanka mąki pszennej,
- pieprz,
- sól,
- oliwa z oliwek,
- woda.
Sposób wykonania:
Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie - dzień przed rozpoczęciem gotowania. Odcedź ją, a następnie obierz ze skórki. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i uduś na niej pokrojone w kostkę pomidory. Gdy wyparuje z nich woda i rozpadną się, przetrzyj je przez sito.
Selera i cebulę posiekaj w niewielką kostkę. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie na brązowy kolor. Dodaj do nich ciecierzycę, przetarte pomidory, cebulę, selera, wszystkie przyprawy, sól i pieprz do smaku. Całość zalej 3 szklankami wody.
Zawartość patelni duś na małym ogniu przez ok. godzinę. Po tym czasie dodaj soczewicę, przecier pomidorowy rozmieszany w szklance wody, posiekaną natkę pietruszki i kolejne 2 litry wody. Gotuj ponownie na małym ogniu, tym razem przez 1,5 godziny.
Po gotowaniu wrzuć pokruszony makaron i duś do miękkości, czyli jeszcze przez kilka minut. Mąkę wymieszaj z 2 szklankami wody i dolewaj ją stopniowo do zupy, cały czas mieszając. Dolewaj do momentu, aż zupa osiągnie pożądaną konsystencję. Gotuj przez 5 minut i pozostaw na chwilę do przestygnięcia.
Gotową harirę jedz zaraz po przygotowaniu. Podawaj ją posypaną świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka makaronowa z kurczakiem. Prostszego przepisu nie znajdziesz
Kremowe ciasto Dyplomatka. Jedna blacha to zdecydowanie za mało
Smaczne, szybkie i bardzo sycące danie na obiad. Oto klops z młodą kapustą