Reklama
Reklama

Moja ulubiona sałatka z rybą. Chętnie jem na lunch czy kolację

Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięki bogatemu składowi może zastąpić nawet obiad. Nieoczywiste połączenie produktów tworzy świetne źródło białka, zdrowego tłuszczu, długołańcuchowych węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów, antyoksydantów... i oryginalnego, zapadającego w pamięć smaku.

Szukasz lekkiej, a jednocześnie pożywnej propozycji na lunch lub kolację? Nasza propozycja jest prosta - sałatka z rybą sprawdzi się świetnie. Dzięki takiemu przepisowi wzbogacisz swój jadłospis i wprowadzisz więcej zdrowych składników. 

Sałatka z rybą - lista składników

  • 200 g filetu z dorsza, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 2 małe marchewki, 
  • 150 g zielonych oliwek, 
  • 250 g białej fasoli konserwowej, 
  • 1 zielona papryka, 
  • 1 łyżka musztardy francuskiej, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • 1 łyżka masła klarowanego (opcjonalnie). 

Sałatka z rybą - przepis

Ugotuj filet z dorsza na parze (gotuj przez około 10 minut). Możesz też go upiec (około 15-20 minut w 190°C). Jeśli chcesz, by mięso było bardziej soczyste, przed pieczeniem ułóż na nim kawałki masła. Gotowe mięso podziel na małe kawałki. Skrop sokiem z cytryny. 

Obierz i ugotuj marchewki do miękkości (około 20 minut). Pokrój w kostkę lub na półplasterki. Dodaj do naczynia z dorszem. 

Reklama

Odcedź fasolę i oliwki z zalewy. Oliwki możesz pokroić na plasterki lub połówki. Dodaj składniki do sałatki. 

Umyj paprykę i usuń z niej gniazdo nasienne. Pokrój warzywo w kostkę i dodaj do reszty składników. 

Połącz musztardę i oliwę. Wymieszaj ze składnikami sałatki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Schłodź w lodówce. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Te kotleciki smakują jak u babci. Delikatne, aromatyczne, palce lizać

Zupa z młodej kapusty z tego przepisu jest wyśmienita. Zrób od razu na dwa dni

Do kanapek i wiosennych dań. Przepis na świeżą pastę benedyktyńską

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | ryby