Moja ulubiona sałatka z rybą. Chętnie jem na lunch czy kolację
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięki bogatemu składowi może zastąpić nawet obiad. Nieoczywiste połączenie produktów tworzy świetne źródło białka, zdrowego tłuszczu, długołańcuchowych węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów, antyoksydantów... i oryginalnego, zapadającego w pamięć smaku.
Szukasz lekkiej, a jednocześnie pożywnej propozycji na lunch lub kolację? Nasza propozycja jest prosta - sałatka z rybą sprawdzi się świetnie. Dzięki takiemu przepisowi wzbogacisz swój jadłospis i wprowadzisz więcej zdrowych składników.
- 200 g filetu z dorsza,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 małe marchewki,
- 150 g zielonych oliwek,
- 250 g białej fasoli konserwowej,
- 1 zielona papryka,
- 1 łyżka musztardy francuskiej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz (do smaku),
- 1 łyżka masła klarowanego (opcjonalnie).
Ugotuj filet z dorsza na parze (gotuj przez około 10 minut). Możesz też go upiec (około 15-20 minut w 190°C). Jeśli chcesz, by mięso było bardziej soczyste, przed pieczeniem ułóż na nim kawałki masła. Gotowe mięso podziel na małe kawałki. Skrop sokiem z cytryny.
Obierz i ugotuj marchewki do miękkości (około 20 minut). Pokrój w kostkę lub na półplasterki. Dodaj do naczynia z dorszem.
Odcedź fasolę i oliwki z zalewy. Oliwki możesz pokroić na plasterki lub połówki. Dodaj składniki do sałatki.
Umyj paprykę i usuń z niej gniazdo nasienne. Pokrój warzywo w kostkę i dodaj do reszty składników.
Połącz musztardę i oliwę. Wymieszaj ze składnikami sałatki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Schłodź w lodówce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Te kotleciki smakują jak u babci. Delikatne, aromatyczne, palce lizać
Zupa z młodej kapusty z tego przepisu jest wyśmienita. Zrób od razu na dwa dni
Do kanapek i wiosennych dań. Przepis na świeżą pastę benedyktyńską